Son 40 ayda en az 392 işçi aşırı çalışmaya bağlı ölümle hayatını kaybetti!

İşçi Sağlığı ev İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin açıkladığı rapora göre, Türkiye'de son 40 ayda en az 392 işçi, aşırı çalışmaya bağlı olarak kalp krizi ya da beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybetti.

Haber Merkezi

İşçi Sağlığı ev İş Güvenliği (İSİG) Meclisi'nin açıkladığı rapora göre, Türkiye'de son 40 ayda en az 392 işçi, aşırı çalışmaya bağlı olarak kalp krizi ya da beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybetti. 

Türkiye’de haftalık çalışma saatinin ortalama 50 saatin üzerinde olduğunun vurgulandığı raporda, "İzin hakları kullanılamıyor. 3 işçinin yapacağı iş 1 işçiye yaptırılıyor. İşyerlerinde sağlık ekibi ve ambulans yok. Soma’daki maden işçilerinden mevsimlik tarım işçilerine kadar işçilerin başında 'hadi hadi' diyen dayıbaşları, çavuşlar, taşeronlar var... Bu süreç bugün kiralık işçilik, özel istihdam büroları, kıdem tazminatının kaldırılması, iş mahkemeleri kanununun değiştirilmesi gibi birçok saldırı ile derinleştiriliyor. İşte tam da bu noktada aşırı, yoğun ve fazla çalışma nedeniyle işçiler çalışırken aniden yaşamını yitiriyor" denildi. 

Kamuoyuyla paylaşılan rapor şöyle: 

Öncelikle bir kavram karmaşası oluşturmaması açısından konuyu nasıl ele aldığımızı açıklamak gerekiyor. Yasalarımıza göre işyeri içinde gerçekleşen her ölüm, nedeni ne olursa olsun ‘iş cinayeti’ kapsamındadır. Ancak aşırı, yoğun ve fazla çalışmaya bağlı ölümler incelenmemiştir. Bizler de hem yasal mevzuata uyarak hem de iş süreçlerinin bütününe bakış anlayışımızla gerçekleşen bütün kalp krizi ve beyin kanamasına bağlı işçi ölümlerini raporumuza aldık. Yukarıda da belirttiğimiz gibi her işçi ölümü tek tek incelenmelidir. Bu yüzden tespit ettiğimiz 392 işçi ölümünü “olası karoshi” olarak değerlendiriyoruz. Yine belirtmeliyiz ki birçok işçi ölümüne 'ecel' dendiği için haberdar olamamaktayız. Bu yüzden çok daha fazla ölüm olduğunu unutmamalıyız.

Buna göre 2013 yılında en az 48 işçi, 2014 yılında en az 121 işçi, 2015 yılında en az 155 işçi, 2016 yılının ilk dört ayında ise en az 68 işçi kalp krizi ya da beyin kanaması geçirerek yaşamını yitirdi…
Yani son 4 yıldır olası 'aşırı çalışmaya bağlı' ölümler hızla artmaktadır.

Ülkemizde meslek hastalıkları gizlenen bir salgındır. Türkiye’de SGK verilerine göre meslek hastalıkları yıllık tanı sayısı beş yüzün dahi altında kalmaktadır. Yukarıda ifade ettiğimiz gibi sadece son 4 yılda olası 'aşırı çalışmaya bağlı' nedenlerle yüzlerce işçiyi kaybetmiş durumdayız. 

'Aşırı çalışmaya bağlı' 392 işçi ölümüne nedenlere bakarsak, yüzde 71’i kalp krizi nedenli, yüzde 3’ü ise beyin kanaması nedenli, yüzde 26’sının nedenlerini ise bilinmiyor. Elimizdeki tek bilgi, çalışırken ve ani olarak gerçekleşmesi. Ancak elimizdeki bilgiler ışığında oransal olarak çoğunluğunun kalp krizi nedenli olduğunu düşünüyoruz…

'Aşırı çalışmaya bağlı' nedenli 392 işçi ölümünün işkolları dağılımı ise şöyle: 

Tarım, Orman işkolunda 71 emekçi,
Taşımacılık işkolunda 69 işçi,
Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 60 emekçi,
İnşaat, Yol işkolunda 39 işçi,
Savunma, Güvenlik işkolunda 24 işçi,
Belediye, Genel İşler işkolunda 24 işçi,
Konaklama, Eğlence işkolunda 18 işçi,
Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 17 işçi,
Metal işkolunda 13 işçi,
Madencilik işkolunda 12 işçi,
Gıda, Şeker işkolunda 10 işçi,
Petro-Kimya, Lastik işkolunda 6 işçi,
Gemi, Tersane, Deniz, Liman işkolunda 5 işçi,
Tekstil, Deri işkolunda 4 işçi,
Ağaç, Kağıt işkolunda 4 işçi,
Enerji işkolunda 4 işçi,
Basın, Gazetecilik işkolunda 3 işçi,
Çimento, Toprak, Cam işkolunda 2 işçi yaşamını yitirdi.
Yaşamını yitiren 7 işçinin çalıştığı işkolunu belirleyemedik…

'Aşırı çalışmaya bağlı' nedenli 392 işçi ölümünün yaş dağılımına bakarsak;
18 yaş ve altında yüzde 1,
18-27 yaş arasında yüzde 5,
28-50 yaş arasında yüzde 46,
51-65 yaş arasında yüzde 40,
65 yaş ve üstünde yüzde 8 olarak gerçekleşmiştir…