Alman metal işçilerinin büyük kazanımı: Haftalık iş saati...

Almanya'nın en güçlü işçi sendikası IG Metall, yüzde 4,3'lük bir ücret artışı ve haftada 28 saatlik çalışma süresi hakkını elde etti.

Almanya'nın en güçlü işçi birliği olan IG Metall, yüzde 4,3'lük bir ücret artışı ve haftada 28 saatlik çalışma süresi hakkını elde etti.

Metal işçilerinin kazanımının, diğer sektörler için de bir dönüm noktası olabileceği belirtiliyor.

Almanya'nın ekonomik patlamasının, sendikalarla bu yıl yürütülen ücret görüşmelerindeki etkisinden söz edilse de, metal işçilerinin uluslararası uyarı grevi sonucu etkilemiş görünüyor.

Alman ekonomisi geçen yıl 2011 yılından bu yana gösterdiği en hızlı büyümeye ulaştığı bildiriliyor.

Sendikaların yürüttüğü müzakereler ve 24 saatlik grevlerden sonra, Salı günü gerçekleşen anlaşmanın şartları, Almanya'daki örgütlü emeğin daha iyi bir iş-yaşam dengesine erişimindeki önemine işaret ediyor.

IG Metall ve Südwestmetall patron federasyonu arasında imzalanan iki yıllık sözleşme, otomobil üreticisi Daimler ve Robert Bosch gibi sanayi gruplarının ev sahipliği yaptığı Baden-Württemberg'deki metal ve elektrik endüstrilerinde çalışan 900 bin çalışanı kapsıyor ancak sözleşmenin tüm ülkede yaygınlaşması bekleniyor.

Anlaşma kapsamında, Nisan ayından itibaren yüzde 4,3'lük ücret yükselişi gerçekleşecek ve 27 ay boyunca sürecek. Tam zamanlı çalışma hakkını koruyan işçiler, çalışma saatlerini haftalık standart 35 saatten 28'e düşürecek. 

IG Metall başkanı Jörg Hofmann "Ücretlendirme, modern ve kendinden emin bir çalışma dünyasına giden yolda kilometre taşıdır" ifadelerini kullanıyor.