Kapitalizmin krizi en fazla kadınları vuruyor

Kapitalizmin son krizini yaşadığı şu günlerde yapılan son araştırmalar ekonomik bunalımın en çok kadınları vurduğunu ortaya koydu. İktisadi kötüleşme ve durgunluk kadına yönelik şiddeti ve cinsel tacizi dahi arttırıyor.

Denizaşırı Kalkınma Enstitüsü ve Çocuklara Yardım Örgütü Plan International'ın raporuna göre, küresel ekonomik kriz ve durgunluk en çok kadınların hayatını olumsuz etkiliyor.

Akademik araştırmalar ve Dünya Bankası'nın yayınlarının temel alındığı raporda, krizin cinsiyet bazındaki etkilerine ilişkin ayrıntılı veri olmamasına karşın mevcut verilerin ekonomik bunalım ve belirsizlik dönemlerinde kadınların ve kız çocuklarının mağdur olma risklerinin daha fazla olduğu vurgulandı.

Ekonomik kriz dönemlerinde ölen kız bebeklerin sayısı 5 kat daha fazla
Rapora göre, küresel resesyon dönemlerinde bebek ölümleri artarken, daha fazla sayıda kadın ve kız çocuğu açlığın pençesine düşüyor ya da cinsel tacize uğruyor.

Kadınların mücadelesi henüz bebeklik çağlarında başladığına dikkat çekilen raporda, ekonomik krizlerde kız bebeklerin erkek bebeklere göre hayatta kalması daha da zorlaşıyor. Plan International Başkanı Nigel Chapman’ın BBC'ye verdiği röportajda, ekonominin küçüldüğü dönemlerde ölen kız bebeklerin oranının erkek bebeklerinkine kıyasla beş kat daha fazla olduğunu açıkladı.

Nigel Chapman, Dünya Bankası'nın daha önceki kriz sırasında 59 ülkede yaptığı araştırmayı hatırlatarak ekonominin yüzde bir oranında küçülmesiyle kız bebeklerin ölüm oranının binde 7,4 erkek bebeklerinin ölüm oranının ise binde 1,5 arttığını belirtti ve "Bu yoksulluğun artmasının en çarpıcı etkilerinden biri" dedi.

Geçim sıkıntısı nedeniyle ilk önce kız çocuklar okuldan alınıyor
Ekonomik bunalımın eğitim üzerindeki etkileri değerlendirildiğinde de benzer sonuçlara ulaşılıyor. İktisadi krizin yoksulluğu artırmasıyla birlikte aileler ilk önce kız çocuklarını okuldan alıyor. Ekonomik durgunlukla birlikte kız çocuklarının ilkokulu bitirme oranı yüzde 29 düşerken, bu oran erkek çocuklarında ise yüzde 22 düzeyinde.

Raporda, geçim sıkıntısı nedeniyle okuldan alınan bu çocukların ya ev işlerine baktığı ya da çalışmak zorunda kaldığı dile getiriliyor. Chapman, kriz dönemlerinde çocuk yaşta evlendirilen kızların sayısındaki artışa da dikkat çekti.

Cinsel taciz de artıyor
Öte yandan, ekonomik kriz ve durgunluk dönemlerinde cinsel tacize uğrayan kadınların sayısı da artıyor. Hatta fuhuşa da sevk ediliyor.

Ortaya konulan bu vahim tablo karşısında Birleşmiş Milletler’in biran önce harekete geçmesinin ifade edildiği raporda, kadın hak ve özgürlüklerinin arttırılması için mücadelenin yoğunlaştırılması talep ediliyor.

(soL - Dış Haberler)