Sahiden de sanıldığı gibi gitmiyormuş...

Her gün muhaliflerin savaş zaferleri haberleri gelen Libya'da, meğer durum çok farklıymış. Kaddafi rejimi, savaşın başından bu yana kontrol ettiği toprakları yüzde 20 artırmış.

Önce Fransa hükümeti ve Libyalı muhalifler ağız değiştirerek, Muammer Kaddafi'nin Libya'dan ayrılmasını gerektirmeyen bir uzlaşma sağlanabileceğini duyurdular. Ardından İngiltere de daha önce "teklif dahi edilemez" dediği Kaddafi'nin kalması şartını kabul edebileceğini bildirdi. ABD ise Libya'da "çıkmazda olduklarını" açıkladı.

soL, bu açıklamaları "Libya'da işler sanıldığı gibi gitmiyor mu?" başlığıyla haberleştirmişti. Çünkü hem yabancı, hem de yerli anaakım medyada her gün Libyalı muhaliflerin askeri başarılarına dair haberler yapılıyor, şu ya da bu kentin muhaliflerce kuşatıldığı, alındığı yazılıyordu. Ancak İngiliz The Independent gazetesinin dün verdiği bir haber, dile getirilen kuşkuları doğruladı.

Kim Sengupta imzalı habere göre Libya'da ayaklanmanın başladığı 17 Şubat'tan bu yana Kaddafi hükümeti mevzi kaybetmek bir yana, kontrol ettiği toprakları yüzde 20 artırdı. 4 aydır NATO'nun hem hava bombardımanı, hem de silah yardımlarına, ayrıca batılı devletler ve gerici Arap devletlerinin açık/gizli desteklerine rağmen muhalif güçler, askeri bir başarı elde edebilmiş değil.

Muhalifleri ve batılı devletleri geri adım atmaya zorlayan da bu askeri durum. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Fransız Devrimi'nin yıldönümü olan 14 Temmuz'da "Libya'da zaferin" ilan edilmesini istiyordu. Ancak bunun boş bir hayal olduğunu, geride kalan iki hafta gösterdi.

Bir ay önce koşulsuz ateşkes teklif etmiş olan Kaddafi hükümeti ise tavrını sertleştirdi. Kaddafi hükümeti, şu an her türlü görüşmenin başlaması için önkoşul olarak NATO bombardımanının durdurulmasını şart koşuyor.

(soL - Dış Haberler)