Libya'da işler sanıldığı gibi gitmiyor mu?

Libya'dan her gün muhaliflerin askeri başarılarına dair haberler gelmesine rağmen, yapılan açıklamalar tersini düşündürüyor. ABD, NATO'nun Libya'da "çıkmazda olduğunu" söyledi. İngiltere ise taviz vermem dediği Kaddafi'nin sürgüne gitmesi konusunda geri adım attı.

Libya'daki savaşta bir tuhaflık yaşanıyor. Hemen her gün batılı gazetelerde (ve dolayısıyla anaakım Türk medyasında) Libyalı muhaliflerin Kaddafi güçlerini yendikleri ve şu ya da bu kenti ele geçirdikleri veya sınırına dayandıkları yönünde haberler yer alıyor. Fakat ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, NATO'nun Libya'da çıkmazda olduğunu itiraf etti. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise ilk defa İngiltere'nin, Kaddafi sürgüne çıkmadan da Libya'daki savaştan çekilebileceğini duyurdu.

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, emekliye ayrılmadan önce Washington'da düzenlendiği son kısa basın toplantısında konuştu. Mullen, ''Genel anlamda bir çıkmazdayız ancak NATO bombardımanları Albay Kaddafi'nin kuvvetlerini dikkate değer ölçüde azalttı ve Kaddafi'ye bağlı güçler üzerinde ek bir baskı oluşturdu" dedi.

"Uzun vadede işler bir stratejinin, Kaddafi'yi iktidardan uzaklaştırmaya imkan vereceğini düşünüyorum'' ifadesini kullanan Mullen'a, ABD'nin Libyalı muhalifleri silahlandırmaya hazır olup olmadığı soruldu. Mullen'ın yanıtı da, ''ABD tarafından Libya Ulusal Geçiş Konseyi'ni silahlandırmakla ilgili bir karar olmadığı'' şeklinde oldu.

İngiltere hükümeti de, hem Fransa hem de Libyalı muhaliflerin bu yöndeki beyanatlarından sonra şimdiye kadarki pozisyonunu değiştirerek, Muammer Kaddafi'nin sürgüne gitmese de olabileceğini söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Libya'daki iki taraf hangi koşullarda anlaşırlarsa anlaşsınlar İngiltere'nin buna uyacağını söyledi. Daha önce İngiltere, Kaddafi Libya'yı terk etmediği sürece çözüm olmayacağını söylüyordu. İngiltere Başbakanı David Cameron, Kaddafi'nin ülkeyi terk etmesinin "tartışmaya açık olmadığını" ifade etmişti.

Daha önce Afrika Birliği'nin çözüm önerileri, batının bu ısrarcı tutumu nedeniyle reddedilmişti. Şimdi söz konusu ısrarın terk edilmesinin altında, Libya'daki direnişin kırılamamasının yattığı görülüyor.

(soL - Dış Haberler)