SYRIZA KKE'nin önerisini meclis gündemine getirmedi

Yunanistan Meclisi'nde gün gece geç saatlere değin süren tartışmalarda SYRIZA, KKE'nin referandum sorusunun içeriğinin değiştirilmesi önerisini meclis gündemine getirmemek için özel çaba sarfetti. Mecliste gergin dakikalar yaşandı.

Dış Haberler

SYRIZA'nın geçtiğimiz hafta kreditörlerle yaptığı pazarlıklar tıkanmıştı. SYRIZA, temel tüketim maddelerindeki KDV'yi artırmayı, tüm taşınmazlara uygulanan vergileri yükseltmeyi ve erken emeklilik hakkını tamamen ortadan kaldırmayı öngören 8 milyar Avro'luk bir paketi Aleksis Çipras imzası ile kreditörlere sunmuş ancak kreditörler bununla yetinmemiş ve bir alternatif kesinti paketi hazırlamışlardı. Bunun üzerine Başbakan Aleksis Çipras, kreditörlerin teklifini onaylama meselesini referanduma götüreceklerini açıklamıştı. 

Kreditörlerin önerisine evet ya da hayır seçeneği sunan teklif dün Yunanistan Meclisi'nde tartışmaya açıldı. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) meclis gündemine getirilen öneriyi "sahtekarlık" olarak niteledi. KKE, referandumda yalnızca kreditörlerin önerisine dair bir soru sorulmasının halkı seçimsiz bırakmak olduğunu belirtirken, SYRIZA'nın hamlesini "kreditörlerin korkunç önerisinin arkasında kendi halk düşmanı önerisini gizlemek" olarak tanımladı. 

Bunun üzerine KKE referandum sorusunun içeriğinin genişletilmesi için meclise bir öneri sundu. KKE'nin önerisi referandumda hükümetin sunduğu 8 milyar Avro'luk kesintinin ve Yunanistan'ın AB üyeliğinin de halka sorulmasını içeriyordu. 


MECLİS'TE GERGİNLİK

KKE'nin hükümetin planını deşifre eden önerisine ilk tepki KKE Merkez Komitesi Genel Sekreteri Dimitris Kuçubas'ın konuşmasını tamamlamasından sonra SYRIZA'lı Meclis Başkanı Zoi Konstantopulu'dan geldi. Konstantopulu, iç tüzüğe aykırı bir biçimde hükümet sözcüsü gibi davranarak öneriyi meclis gündemine taşımayacağını, tartışmanın sadece hükümetin sunduğu öneriyi kabul etmek ya da reddetmek üzerinden yapılacağını belirtti. 

Konstantopulu'ya taraflı davrandığı gerekçesiyle tepki gösteren Kuçubas, "hükümet sözcüsü gibi konuşuyorsunuz, resmi bir öneri yapıldı bunu gündeme almalısınız" derken. Yunanistan Ekonomi Bakanı Varufakis'in kreditörlerin tavrının değişmesi durumunda SYRIZA'nın referandumda "evet" diyebileceği şeklindeki açıklamasına göndermede bulundu. 

 

Gecenin ilerleyen saatlerinde oturum kapanmak üzereyken KKE Meclis Grubu Sözcüsü ve Merkez Komitesi Üyesi Thanasis Pafilis KKE'nin önerisini hatırlatarak önerinin mecliste oylamaya sunulmasını istedi. Pafilis, hükümetin öneriyi geçiştirmeye çalışmasına ve yanıtsız bırakmasına dikkat çekerek oturuma başkanlık yapan SYRIZA üyesi Meclis Başkan Vekili Aleksis Mitropulos'a "neden korkuyorsunuz" diye sordu. Pafilis, hükümete hitaben "sizi tekmeleyerek dışarı attılar hala size tekme atan ayağı okşuyorsunuz." dedi. 

 

ÇİPRAS ve KUÇUBAS KARŞI KARŞIYA

Meclis Başkan Vekili'nin yine hükümet adına yanıt vermeye yeltenmesi üzerine söz alan Başbakan Aleksis Çipras sorulan soruları yanıtlamak yerine muazzam bir demagoji ile ve hükümetin kreditörlere sunduğu bir öneri yokmuş gibi yaparak şöyle dedi: 

Ne kadar utanç duyduğunuzu anlıyorum. Beş ay boyunca bu hükümetin memorandumu kabul edeceğine yatırım yaptınız. Ne size ne diğer tarafa bu mutluluğu yaşatmıyoruz. Partinizin tarihine bakın ve küçük politik oyunlardan vazgeçin. Sermayenin mi işçilerin mi tarafında olduğunuza karar verin.

Bunun üzerine KKE Genel Sekreteri Kuçubas söz alarak şunları söyledi: 

Küçük oyunlar yapan esas sizsiniz. Troyka'ya sizin sunduğunuz öneriyi de referanduma eklemeyi öneriyoruz. Çünkü sizin öneriniz de memorandum. Siz de çok iyi biliyorsunuz ki bir tarafta Troyka'nın kıyametvari memorandumu duruyor, diğer tarafta sizin giyotini andıran memorandumunuz. Yunan halkı hangisini seçsin? KKE'nin önerdiği üzere her ikisini de dürüst ve demokratik bir şekilde halkın önüne götürelim ve KKE'nin her ikisine de hayır dediği gibi halka da ikisine de hayır deme şansı verelim. 

Kuçubas, televizyon programlarında AB'den çıkılması gerektiğini söyleyen SYRIZA'lı vekiller olduğunu hatırlatarak SYRIZA'lı vekillerin mecliste bunları söyleyemediklerini referandumun onların da fikirlerini beyan etmeleri için bir fırsat olacağını belirtti. Halkın önüne sadece Avro mu Drahmi mi gibi sahte ikiliklerin sunulduğunu söyleyen Kuçubas, KKE'nin önerisinin kabul edilmesi durumunda hemen yarın referanduma gidebileceklerini belirtti.

Kuçubas'ın yanıtının ardından tekrar söz alan Başbakan Çipras, sorunun tüm Yunan halkının sorunu olduğunu belirtip şöyle devam etti: 

Kendinizi bizden ayırmak için gösterdiğiniz çabaya saygı duyuyorum. Ancak önümüzdeki Pazar günü aynı şekilde oy vereceğimizi itiraf ettiğiniz için son derece memnumun.  

Çipras'ın konuşmasının ardından kısaca söz alan Kuçubas ise Çipras'a şu yanıtı verdi: 

Büyük bir yanlış yapıyorsunuz. Yanılıyorsunuz. Hem seçim merkezlerinde hem onların dışında biz kendi önerimizi oylayacağız. Biz önümüzdeki pazar günü nerede olacağımızı çok iyi biliyoruz. Ama sizin pazartesi günü nerede olacağınızı bilemiyoruz.

Kuçubas sözlerini bitirken araya giren Aleka Papariga, Çipras'ın sahtekarlık yaptığını dile getirdi. 

Tartışmanın ardından SYRIZA'lı Meclis Başkanı KKE'nin önerisini mecliste oylamaya sunmadan oturumu kapattığını ilan etti. Hükümetin sunduğu teklife KKE "hayır" oyu verirken, SYRIZA, hükümet ortağı olan ANEL ve Altın Şafak'ın oyları ile referandum teklifi hükümetin önerdiği şekliyle kabul edildi. 

ÇİPRAS: REFERANDUM PAZARLIK İÇİN 

Çipras, twitter hesabından yaptığı açıklamada referandumdan SYRIZA hükümetinin neyi murat ettiğini de açıkladı. Çipras, "Pek çok kişi soruyor: Referandumdan sonra ne olacak? Net bir "HAYIR" ile daha güçlü bir müzakere pozisyonu elde edeceğiz." dedi.

SYRIZA, 25 Ocak seçimleri öncesinde hükümete geldikleri gün imzalanan tüm memorandumları iptal edeceklerini vaat etmişti. Ancak SYRIZA, eski memorandumlara ve onun getirdiği önlemlerin hiçbirine dokunmazken, geçtiğimiz hafta itibariyle 8 milyar Avroluk yeni bir memorandumu kreditörlere kendi eliyle sunmuş oldu. Geçtiğimiz aylarda memorandumların ve onu destekleyen tüm yasal düzenlemelerin iptali için KKE meclise bir öneri vermiş, SYRIZA bu öneriyi de meclis gündemine getirmemişti.