Anlaşmaya varılırsa Syriza referandumda kemer sıkmaya ‘evet’ diyecek

Yunanistan Maliye Bakanı Varufakis, AB ve IMF’yle “kurtarma anlaşması” için son ana kadar uzlaşmaya çalışacaklarını söyledi. Anlaşmaya varılırsa Syriza 5 Temmuz’daki referandumda kemer sıkma paketine “evet” diyecek.

Dış Haberler

Euro Grubu Maliye Bakanlarının Yunanistan’la yürütülen kurtarma programının vadesini 30 Haziran sonrasına uzatmama kararı almasının ardından konuşan Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varufakis, anlaşmaya varmak için son ana kadar mücadele edeceklerini söyledi.

“Başarısızlık ihtimali üzerinden spekülasyon yapmak istemiyorum” diyen Varufakis, Euro Bölgesi’nin ret kararı almasının Euro’ya daha fazla zarar vereceğini söyledi. Yunan Maliye Bakanı, “Euro Grubu’nun bugün, anlaşmanın süresinin birkaç gün ya da hafta uzatılması talebimizi ret kararı alması kesinlikle Euro Grubu’nun demokratik bir birlik olarak inandırıcılığına zarar vermiştir. Bu zararın kalıcı olmasından çok endişeliyim” diye konuştu.

Euro Grubu Maliye Bakanları Komitesi Başkanı Jeroen Dijsselbloem ise, “Mevcut durum göz önünde bulundurulduğunda ne yazık ki programın Salı gecesi sona ereceği sonucuna ulaşabiliriz” dedi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Yunanistan’la Euro Grubu bir son dakika anlaşmasına varamadığı takdirde, Başbakan Çipras’ın 5 Temmuz’da yapılacağını söylediği referandumun konusu olan kemer sıkma paketi gündemden düşmüş olacak.

Diğer yandan Yunanistan troykayla son dakikada bir anlaşmaya varırsa, iktidara troykayla (Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF) ilişkileri bitireceği ve kemer sıkma politikalarıyla krizin faturasının halka çıkarılmasına son vereceği vaadiyle gelen Syriza, çok büyük olasılıkla 5 Temmuz’da kemer sıkma paketine “evet” oyu verilmesini isteyecek.