Sınıra bu kez YPG bayrağı dikildi

Tel Abyad’ı ele geçiren YPG güçleri, sınırın hemen arkasındaki tepeye YPG bayrağı dikti. Türkiye’nin desteklediği muhalifler “YPG’yi etnik ve mezhepsel temizlik yapmakla” suçlarken, YPG bu iddiaları IŞİD destekçilerinin gündeme getirdiği yalanlar olarak niteledi.

Haber Merkezi

YPG güçleri sabah saatlerinde girdiği Tel Abyad’da denetimi sağladı. Sınırın hemen arkasındaki tepeye YPG bayrağı dikildi.

Başbakanlık Kamu Diplomasi Koordinasyon Merkezi, YPG’nin sınıra ilerlediği sırada Türkiye tarafına geçen iki IŞİD üyesinin gözaltına alındığını duyurdu.

TÜRKİYE’NİN DESTEKLEDİĞİ MUHALİFLER YPG’Yİ SUÇLADI

Türkiye ve Suudi Arabistan tarafından desteklendiği bilinen bazı muhalif gruplarsa ortak bir açıklama yaparak, YPG’yi “etnik ve mezhepsel temizlik yapmakla” suçladı.

Aralarında Nusra Cephesi’yle işbirliği içinde Cisr eş-Şuğur ve İdlip’i ele geçirdikten sonra Alevi köylerinde katliam gerçekleştiren Ahrar’uş Şam’ın da bulunduğu gruplar ortak açıklamalarında, “PYD’ye (Demokratik Birlik Partisi) bağlı YPG güçleri, uluslararası koalisyonun desteğiyle Haseke'nin batı kesimleri ile Rakka'nın Tel Abyad bölgesinde yaptığı etnik ve mezhepsel temizlik ve saldırılar nedeniyle halk köylerini terk etmek zorunda kalıyor” dedi.

Al Jazeera Türk’ün haberine göre bu açıklama, aralarında Ahrar’uş Şam, Ceyş’ul İslam, Ceyş’ul Sünne, Cephe Şamiyye, Fevcu'l Evvel ve Şam Kolordusu’nun (Feylak eş-Şam) da olduğu 15 grup yazılı olarak yapıldı. Söz konusu gruplar, Rakka kentinin kuzeyindeki Tel Abyad ilçesi kırsalındaki Türkmen ve Sünni Arap köylerine saldırılar düzenlediği ve saldırılar sebebiyle halkın köylerini terk etmek zorunda kaldığını ileri sürdü.

Adı birçok katliamla anılan grupların, PYD'nin Uluslararası Ceza Mahkemesi ve Cenevre Sözleşmesi'nde sivillerin hakları hususunda yer alan maddeleri ihlal ettiğini ileri sürmesi dikkat çekti.

YPG: IŞİD’İN FİTNESİNİ HAYATA GERÇEKLEŞTİRMEYİ AMAÇLIYORLAR

Bu iddialar YPG tarafından yapılan bir açıklamayla yalanlandı. Bu iddiayı ortaya atanların IŞİD’in hayata geçirmek istediği fitneyi gerçekleştirmeyi amaçladığını söyleyen YPG açıklamasında şunlar söylendi:

“Bazı tarafların para karşılığında yürüttüğü kampanyalarla, birliklerimizin insan haklarını ihlal ettiği ve sivillere saldırıldığı yönünde gerçekle alakası olmayan hikaye ve senaryoları yayılmaya çalışılıyor. Bu iddiaların kesinlikle gerçekle yakından uzaktan alakası yok. Bu iddiaları reddediyoruz. Bu iddiaları dillendiren taraflar, IŞİD’in gerçekleştiremediği fitneyi hayata geçirmeyi hedefliyor.”