Rusya ve Türkiye'nin İran'la gizlice anlaştığı iddia edildi

İsrail'de yayımlanan bir haber sitesinde, Rusya ve Türkiye'nin İran'la ABD yaptırımlarını bertaraf etmek için ‘gizli anlaşma’ yaptığı ileri sürüldü.

Dış Haberler

İsrail’de yayımlanan Mako adlı haber sitesi, Moskova, Tahran ve Ankara arasında ABD yaptırımlarına karşı “gizli” bir anlaşma yapıldığını, Avrupa’nın da bu plana örtülü destek verdiğini ileri sürdü.

ABD’nin 4 Kasım’da başlayacak yaptırımlarına göre Washington İran’dan petrol alan ülkelere de yaptırım uygulayacak.

Mako.co.il’de yayımlanan habere göre, Rusya, İran ve Türkiye Eylül Ayında Tahran’da bu yaptırımların etrafından dolaşacak gizli bir anlaşmaya imza attı. Haber sitesi, iddiasını İran Dışişleri Bakanlığı’nca ele geçirildiği belirtilen “gizli bir belge”ye dayandırdı.

Buna göre ABD’nin ekonomik ablukasını önlemek için İran ham petrolünü Hazar Denizi’ndeki Rus rafinelerine gönderecek, Moskova bunu Rus petrolü olarak satacak ve parasını İran’a ödeyecek.

İddiaya gore Eylül ayında Tahran’da düzenlenen üçlü zirvede Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bu plan üzerinde anlaştı. Avrupa ülkeleri de İran’la nükleer anlaşmanın devam etmesi için bu plana örtülü destek sunuyor. Dana Weiss imzalı habere göre, İsrail Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili yorumda bulunmaktan kaçındı.

Geçen ay da İran ile Avrupa arasında ticareti devam ettirebilmek için bankalar arası bir takas merkezi oluşturarak İran ve Avrupa şirketlerinin karşılıklı alacaklarının denkleştirmesi planı duyurulmuştu.