Letonya'da Nazi yürüyüşü

Letonya'da düzenlenen resmi geçit törenine Avrupa'dan gelen binlerce faşist damga vurdu.

Letonya'nın başkenti Riga'da düzenlenen resmi geçit törenine Avrupa'nın değişik ülkelerinden binlerce faşist katıldı. 140 bin kişilik geçit törenine, İkinci Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'ya karşı savaşmış faşist ''Letonya Lejyonu'' üyesi yüzlerce kişilik bir ''gazi'' (!) grubu da eşlik etti.

Letonya İçişleri Bakanı Rihards Kozlovkis AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, ''Törenlere katılmak amacıyla Rusya ve AB ülkelerinden pekçok radikal de Riga'ya geldi'' dedi.

Anti-faşistlere tören boyunca gösteri ve yürüyüş hakkı tanınmazken, ancak tören sonrasında sıkı güvenlik önlemleri altında yürümelerine imkan verildi.

Letonya'nın SSCB'den ayrılış tarihi olan 1991'den beri düzenli olarak örgütlenen törenlere, 16 Mart 1944'de Kızıl Ordu'yla savaşan Nazi işbirlikçileri de aktif olarak katılıyor. Kızıl Ordu Riga'yı 1944 Ekim'inde faşistlerden temizlemişti.

ALMANYA: 'BAĞLANTI KONUSUNDA KANIT YOK'

Bu yıl Letonya'nın Rusya sınırına ABD tanklarının yerleştirilerek, şatafatlı bir şovenist şova dönüştürüldüğü resmi geçit töreni, Almanya'da da tartışmalara yol açtı. Sol Parti'nin Nazi işbirlikçileri konusundaki soru önergesine, ''Böyle bir bağlantı konusunda kanıt yok'' demekle yetinildi.

Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen'in ''Ukrayna hükümeti içinde yer alan faşist Swobodo Partisi'nin desteklenmesi süreciyle başlayan Alman dış politikasındaki tabu kırıcılık, devam etmektedir'' sözlerine yer veren Sputnik Deutschland portalı, SS şefi Heinrich Himmler'in 24 Mart 1943'de bizzat kendi emriyle oluşturulan ''Letonya Lejyonu''nun resimlerini de okurlarıyla paylaştı.