Kerry, Körfez’e İran’a karşı daha fazla silah sözü verdi

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Körfez devletlerine İran anlaşmasına karşı silah satışları ve istihbarat paylaşımını artırma sözü verdi.

Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Cumartesi günü başladığı Ortadoğu turu kapsamında bugün Katar’ın başkenti Doha’da Körfez devletleri temsilcilerinin yanı sıra, Rusya ve Suudi Arabistan dışişleri bakanlarıyla görüştü.

Ortadoğu turuna Mısır ziyaretiyle başlayan Kerry’nin Kahire ayak basmasından bir gün önce ABD, ülkeye 8 F-16 savaş uçağı teslim etti. F-16’lar, Mart ayında yeniden serbest bırakılan askeri yardımlar çerçevesinde Mısır’a verildi.

KÖRFEZ’E DAHA FAZLA SİLAH VE İSTİHBARAT SÖZÜ

Kahire’den Doha’ya geçen Kerry burada da Körfez ülkeleri dışişleri bakanlarıyla görüştü. Mevkidaşlarına İran’la yapılan nükleer anlaşmayı anlatan Kerry, İran’ın “istikrarı hedef alan faaliyetlerine karşı” bölgeye daha fazla silah ve istihbarat sağlama sözü verdi.

Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed el Attiya, altı üyeli Körfez İşbirliği Örgütü’nü temsilen yaptığı konuşmada İran’la varılan anlaşma konusunda, “Seçenekler arasındaki en iyisi, diyalog üzerinden bir çözüme ulaşılmasıydı” diyerek Körfez’in anlaşmaya desteğini beyan etti. El Attiya sözlerini, “Harcanan bütün çabaların bu bölgeyi son derece güvenli, son derece istikrarlı kılacağına eminiz” diye sürdürdü.

Kerry ise, Körfez dışişleri bakanlarına Obama’nın mayıs ayında söz verdiği silah satışları ve yardımları hızlandırma vaadinde bulundu. ABD Dışişleri Bakanı, “paketin” istihbarat paylaşımı, özel kuvvetlere verilecek eğitimler, balistik füze savunma sistemleri, sibergüvenlik ve deniz yoluyla silah nakledilmesine müdahale gücünün artırılmasını içerdiğini ifade etti. Kerry ayrıca Irak’ta yerinden edilen insanlar için harcanmak üzere 62 milyon dolar tutarında insani yardım sözü verdi.

SUUDİLERİ UNUTMADI

Bugün Lavrov’la birlikte Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el Cubeyr’le de görüşen Kerry, geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan’a 5,4 milyar dolar tutarında Patriot füzesi satışını onaylamıştı.

LAVROV: ABD’NİN SURİYE’DEKİ ÇABALARI TERS TEPİYOR

Bugün yapılan Suriye konulu üçlü görüşmenin ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Suriye’de IŞİD’e karşı bir kısım “ılımlı muhalifi” eğitme çabasının ters teptiğini söyledi. Lavrov, söz konusu grupların IŞİD’i değil Suriye yönetimini hedef almaya odaklandığını vurguladı.