Erdoğan'ın ziyareti öncesi Alman hükümeti çatırdıyor

Gelecek hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın resmi ziyarette bulunacağı Almanya’da, hükümetin küçük ortağı Sosyal Demokrat Parti, iç istihbarat servisi şefi Maassen'in görevden alınarak daha iyi bir pozisyona geçirilmesi nedeniyle koalisyondaki varlığını sorgulamaya başladı.

Dış Haberler

Almanya’da koalisyon partileri Salı günü yapılan açıklamada iç istihbarat servisinin şefi Hans-Georg Maassen'in, doğudaki Chemnitz kentinde göçmenlere yönelik saldırıları inkar etmesinin ardından görevden alınıp İçişleri Bakanlığı’nda görevlendirilmesinde anlaştılar.

Ancak Maassen'i daha iyi ücretli bir işe sokacak olan bu uzlaşma, Başbakan Merkel'in muhafazakar liderliğindeki koalisyonun küçük ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) lideri Andrea Nahles'in bir hata olduğunu söylemesiyle çıkmaza girdi.

Merkel ve Bavyeralı müttefiki Horst Seehofer, anlaşmayı gözden geçirmeyi kabul etti ve Merkel üç parti liderinin bu hafta sonu sürdürülebilir bir çözüm bulmak istediğini söyledi.

Merkel’in Hıristiyan Demokratlarının (CDU) genel sekreteri Annegret Kramp-Karrenbauer, CDU’nun planlanan müzakerelerin tüm koalisyon ortaklarının ortak göreve devam edip edemeyeceğini açıklamak için kullanılması gerektiğini düşündüklerini söyledi.

Eski SPD lideri Sigmar Gabriel, Der Spiegel dergisine verdiği demeçte “Büyük koalisyon insanların beklentilerini yerine getirmeyi başaramazsa -yani istikrar ve harekete geçme yeteneği- bu, onun güvenilirliğini kaybettiği anlamına gelir” dedi.

Ancak Almanya’nın SPD’li Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Olaf Scholz, son zamanlardaki tartışmalara rağmen koalisyonu 2021’e kadar sürdürmek istediğini söyledi. Tagesspiegel gazetesine verdiği demeçte, "Hükümet tüm yasama dönemi için seçildi" diyerek, koalisyonun dağılmaması gerektiğini ifade etti.

‘GÜVEN ORTADAN KALKTI’

SPD’nin gençlik kolu başkanı olan ve "büyük koalisyon"un oluşumuna karşı kampanya yürüten Kevin Kuehnert, Die Welt gazetesine verdiği demeçte, anlaşmanın pek çok Alman için anlaşılmaz olduğunu ve güvene zarar verdiğini söyledi. Kuehnert, “Koalisyon, herhangi bir bedel ödenerek muhafaza edilmemelidir” diyerek, 2021'e kadar sürecek olan bir koalisyon göremediğini söyledi.

SPD lideri Andrea Nahles, anlaşmayı kabul ettiği için parti üyeleri tarafından eleştirildi ve bazı SPD’liler de partinin koalisyondan çıkması çağrısında bulundu. Bazı üyeler, bugün yaptıkları bir açıklamada, hatayı kabul ettiği ve düzeltmek istediğini söylediği için Nahles’i tebrik etti.

Bu hafta yayımlanan anketler, seçmenlerin yüzde 72'sinin hükümete daha az güven duyduğunu ve Almanların neredeyse yarısının yeni bir seçimden yana olduğunu gösterdi. Anket sonuçları Maassen meselesinin ele alınmasına ilişkin hoşnutsuzluğu göstermiş oldu.

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) tarafından oluşturulan “büyük koalisyon” seçimlerden altı ay sonra, "diğer uygulanabilir yönetim seçeneklerinin eksikliği nedeniyle" Mart ayında göreve başlamıştı.