Erdoğan'ın kuşatıldı dediği El Bab gerçekte ne durumda?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, El Bab'ın kuşatıldığını öne sürüyor. Gerçekteyse kasaba kuşatılmaktan çok uzakta.

Dış Haberler

Türkiye ve ÖSO birlikleri tarafından, IŞİD'in elindeki El Bab'a yapılan saldırılar başarısız olmuştu. Türkiye, çatışmalarda 14 askerin hayatını kaybettiğini duyururken, IŞİD, çatışmanın görüntülerini yayımlayarak gerçek sayının çok daha yüksek olduğunu iddia etmişti.

Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "El Bab tamamiyle ÖSO ve askerimiz tarafından kuşatma altında" diyerek kasabanın kuşatıldığını öne sürdü.

Ancak gerçekte El Bab'da son durum aşağıdaki haritadaki gibi(Kırmızı-Suriye ordusu, Sarı-Suriye Demokratik Güçleri, Yeşil-Türkiye/Cihatçılar, Renksiz kısım-IŞİD):

Görüldüğü gibi kasaba henüz kuşatılmaktan çok uzakta. Türkiye ve desteklediği gruplar, El Bab-Halep yolunun kontrolünü ellerinde bulunduruyor. Fakat bu yol artık Suriye ordusunun kontrolünde olan Halep'e gitmesi sebebiyle cihatçılar için bir önem taşımıyor. IŞİD için önemli olan El Bab-Rakka bağlantısıysa kesilmemiş durumda.

Ayrıca dünkü saldırının ardından, bir süreliğine ele geçirilen El Bab hastanesi ve Şeyh Akil tepesi de IŞİD tarafından geri alındı. Böylece Türkiye destekli ÖSO, El Bab'a yukarıdan bakan tepeyi de kaybetmiş oldu.

Türkiye tarafından yapılan 138 IŞİD üyesinin öldürüldüğü yönündeki açıklama da gerçekçilik taşımıyor. El Bab'da toplam IŞİD üyesinin sayısının, 500'ü geçmediği düşünülürken, IŞİD'in bu kadar yüksek bir kaybı kaldıramayacağı belirtiliyor.