Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suikastçi FETÖ'ye mensup bunu gizlemeye gerek yok

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rus Büyükelçi Andrey Karlov'un öldürülmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede; "Suikastçi FETÖ'ye mensup bunu gizlemeye gerek yok" dedi.

DHA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nişani ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Rus Büyükelçi Andrey Karlov'u hedef alan suikastçi polisin Gülen Cemaati'ne mensup olduğuna işaret ederek; "Suikastçi FETÖ'ye mensup bunu gizlemeye gerek yok" dedi.

Öte yandan İran basını El Kaide bağlantılı Fetih Ordusu isimli grubun suikasti üstlendiğni duyurmuş, Rus haber ajansı Sputnik suikasti Şam'ın Fethi Cephesi'nin (eski Nusra cephesi) üstlendiğini yazmış, TASS da Fetih Ordusu'na işaret etmişti. 

Erdoğan, "Bağlantıların öncelikli olanı tamamıyla FETÖ terör örgütüne mensup olduğudur. Bunu gizlememize gerek yok. Yetiştiği yerden tut, iltisaklarına varıncaya kadar bunu gösteriyor. Maalesef, Silahlı Kuvvetleri’mizin içerisinde olduğu gibi polis teşkilatımızın içerisinde de ne yazık ki bu kirli örgüt hala var. Bunların temizlenmesi de devam ediyor, devam edecek. Hassas olmak durumundayız. Bu hassasiyetle devam etmek durumundayız. Onun için Rusya’nın Türkiye’deki büyükelçisi merhum Karlov’un böyle bir suikasta kurban gidişi gerçekten bizi üzmüştür. 3 yıllık Türkiye’deki görevi esnasında müstesna diplomatlardan biri olarak ben kendisini gördüm, tanıdım. Türkiye’nin içişlerinde hiçbir zaman müdahil olmamış, tam aksine Türkiye-Rusya münasebetlerini daha iyi bir noktaya nasıl taşırım, bunun gayreti içerisinde olmuş bir diplomattı. Bundan dolayı kendisine tekrar rahmet diliyorum" diye yanıt verdi.

’NİYE CANLI YAKALANMADI?’ ELEŞTİRİLERİNE YANIT
Rus Büyükelçi Karlov’u öldüren saldırganın, neden canlı yakalanmadığına yönelik eleştirilere de yanıt veren Erdoğan, "Öbürü tabii, bedelini ödedi. Bazıları spekülasyonlar yapıyor. ’Niye canlı yakalanmadı da şöyle oldu, böyle oldu’. Canlı yakalamaya çalıştığınız zaman bedel ödendiğinde de İstanbul’da olduğu gibi ne oldu? Bir tanesini canlı yakalayalım dediler, 5 tane polis üzerine gitti. 1 kişi orada 5 polisimizi şehit etti. Bunlar o andaki ruh halidir. O andaki tasarruf halidir. Bu tasarruflarda bazen başarılı olursunuz, bazen başarılı olmayabilirsiniz. Burada da vuran arkadaşımız, kendi elini tekrar öbür tarafa doğru sallayınca buradan bir bomba mı çıkaracak acaba endişesiyle onu orada vurmak durumunda kaldı" dedi.

EL BAB YORUMU: BİRKAÇ ŞEHİDİMİZ OLDU

Suriye'nin kuzeyindeki El Bab kentinde bugün, Fırat Kalkanı Operasyonu kapsamında bulunan askerlerden 4'ünün IŞİD tarafından öldürülmüştü. Erdoğan konu hakkındaki açıklamasında; "El Bab tamamiyle ÖSO ve askerimiz tarafından kuşatma altında" yorumunda bulundu.

Erdoğan; "Akşam saatlerinde Genelkurmay Başkanımızla görüştüm. Şu anda El-Bab tamamıyla Özgür Suriye Ordusu ve askerimiz tarafından kuşatma altındadır. Tabii DEAŞ artık orada son havliyle her türlü yola başvuruyor ve canlı bomba olarak, el yapımı bombalarla her türlü saldırıyı yapıyor. Bu son kısımda tabii maalesef birkaç şehidimiz, yaralılarımız oldu ama artık El-Bab'ın Halep'le olan yol hattı tamamıyla Özgür Suriye Ordusu ve askerin kontrolü altında. Temenni ederim ki El-Bab çok daha uzamadan tamamıyla düşer ve El-Bab'ın kendi insanı, halkı kendi topraklarına yerleşme imkanını bulmuş olur" ifadelerini kullandı.