19'uncu Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali Soçi'de gerçekleşecek

Bu yıl 19'uncusu düzenlenen Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali Ekim ayında Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleşecek. Festival hareketinin 70 yıllık köklü ve onurlu bir tarihi bulunuyor. Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu'nun ülkemizdeki temsilcisi olan Türkiye Komünist Gençliği de festivalde yerini alacak.

Haber Merkezi

Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu'nun (WFDY) öncülüğünde düzenlenen Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali'nin 19'uncusu Ekim ayında Rusya'nın Soçi kentinde gerçekleştirilecek. Bu yıl da dünyanın dört bir yanından on binlerce genci bir araya getirecek olan festivalin köklü ve onurlu bir tarihi bulunuyor.
 
70 YILLIK BİR GELENEK OLARAK FESTİVAL HAREKETİ 
 Faşizme karşı alınan büyük zaferden birkaç ay sonra Kasım 1945'te Londra'da kurulan Dünya Demokratik Gençlik Federasyonu, kısa zamanda dünya gençliğinin anti-emperyalist mücadelesinin simgesi haline geldi. İlki 1947'de Prag'da düzenlenen Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali, ilerleyen yıllarda da Budapeşte, Bükreş, Berlin, Varşova, Sofya, Moskova ve Havana gibi sosyalizmi yaşayan kentlerin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
 
1951'de Berlin'de gerçekleştirilen üçüncü festivale katılan Nazım Hikmet, orada ünlü şair Pablo Neruda'yla tanışıp dost olma fırsatı bulmuş ve ziyareti sırasında o yıllarda tutuklu bulunan Fransız şairi Henri Martin için bir şiir kaleme almıştı.

 

1989 Pyongyang festivalinin ardından 1991'de WFDY'nin büyük destekçisi olan sosyalist ülkelerde gerçekleşen çözülme ve karşı-devrimin ardından festival hareketi de kısa süreli bir kesintiye uğradı. 1995 Lizbon ve 1999 Larnaka genel kurullarında kendini toparlayan WFDY, Fidel Castro'nun büyük desteğiyle 1997'de Küba'da gerçekleşen 14'üncü festivalle festival hareketini de hayata döndürmüş oldu. Festival hareketi 2001'de Cezayir'de, 2005'te Hugo Chavez'in Venezuelası'nda, 2010'da Nelson Mandela'nın Güney Afrikası'nda ve 2013'te Ekvador'da düzenlenen festivallerle sürekliliğini korudu.
 
SOÇİ 2017: 'GEÇMİŞİMİZİ ONURLANDIRIYOR, GELECEĞİ İNŞA EDİYORUZ
 19'uncu Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali, Büyük Ekim Sosyalist Devrimi'nin yüzüncü yıl dönümü nedeniyle Rusya'da gerçekleşecek. “Barış, dayanışma ve toplumsal adalet için emperyalizme karşı mücadele ediyoruz – Geçmişimizi onurlandırıyor, geleceği inşa ediyoruz” sloganı altında düzenlenen festival, ölümünün üzerinden 50 yıl geçen Che Guevara'ya ve yaşamının sonuna dek uzun süre işgal altındaki Sahra Demokratik Arap Cumhuriyeti'nin devlet başkanlığını yapmış olan Muhammed Abdülaziz'e adandı.


 
TÜRKİYE KOMÜNİST GENÇLİĞİ SOÇİ'DE OLACAK
 Festivale ülkemizden yapılacak katılımı örgütlemeyi üstlenen Türkiye Ulusal Hazırlık Komitesi, Haziran ayında İstanbul'da kurulmuştu. WFDY'nin ülkemizdeki temsilcisi olan Türkiye Komünist Gençliği (TKG) de festivaldeki yerini alacak. Ülkemiz gençliğini ve Türkiye işçi sınıfını kalabalık bir delegasyonla temsil etmek isteyen TKG, yolculuk koşullarını karşılamak için dostlarının desteğini bekliyor.