Ülkenin dört bir yanı HES’lerle kuşatıldı!

Patronların daha fazla kar etmeleri için doğayı yok eden HES projelerine ilişkin son dönemde yaşanan gelişmeleri ve HES’e karşı direniş öykülerini soL okurları için derledik.

Ülkenin hemen her noktasında gittikçe yoğunlaşan Hidroelektrik santrali projeleri (HES) doğayı yok ederken, patronlara büyük gelirler sağlamayı sürdürüyor. Son dönemlerde halkın mücadeleleriyle iyiden iyiye gündemin üst sıralarına çıkan HES’lerle ilgili son gelişmeleri soL okurları için derledik.

Bakanlar Kurulu HES'ler için kamulaştırılacak alanları açıkladı
Bakanlar Kurulu HES’ler için kamulaştırma alanlarını belirlerken, doğanın ve şehirlerin talanını hızlandıracak süreç, Kamulaştırma Kararları’nın Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla başlamış oldu.

Resmi Gazete’de yayınlanan kararlara göre Kırıkkale, Ankara, Isparta, Burdur, Adana, Erzurum, Ordu, Kahramanmaraş, Çanakkale, Bursa ve Zonguldak illerinde hidroelektirik santral yapımı için bölgede bulunan taşınmazlar, hazine adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından acele kamulaştırılacak.

http://haber.sol.org.tr/devlet-ve-siyaset/bakanlar-kurulu-hesler-icin-ka...

HES'lerde artık savaş hukuku işleyecek
HES’lerde adeta “savaş hukuku işleyecek” dedirten Bakanlar Kurulu kararını değerlendiren Derelerin Kardeşliği Platformu, Bakanlar Kurulu’na ait olan ve savaş hukuku normu niteliğinde olan yetkinin devredilmesini hukukun üstünlüğünün yok sayılması olarak yorumladı.

http://haber.sol.org.tr/devlet-ve-siyaset/heslerde-artik-savas-hukuku-is...

Danıştay’dan önemli HES kararı
HES projelerinde mahkeme kararlarıyla Çevresel Etki Değerlendirmesi raporlarının istenmemesine karşı Danıştay geçtiğimiz günlerde önemli bir karara imza attı.

Danıştay 14. Dairesi, Türkiye'nin gündeminden düşmeyen HES'lerle ilgili emsal oluşturacak önemli bir karara imza atarak, Erzurum 1. ve 2. İdare Mahkemelerinin Bayraktar HES ve Büyükbahçe HES projeleri hakkında "ÇED Gerekli Değildir" kararlarına karşı açılan davalarda verdiği ret kararlarını bozdu.

http://haber.sol.org.tr/kent-gundemleri/danistaydan-vadilere-hes-ayari-h...

Bir de Barlas gibiler var

Ülkenin hemen her yeri HES projesi adı altında talan edilip, doğa yok edilirken yandaş kalemler HES karşıtı mücadeleyi hedef almaktan geri durmuyor. Son olarak geçtiğimiz günlerde HES’lere karşı mücadele veren insanları hedef alan Sabah gazetesi yazarı Mehmet Barlas, HES’lere ve nükleer santrallere karşı olmanın “çıkar yol olmadığını” savundu.

http://haber.sol.org.tr/medya/barlastan-hes-karsitlarina-biraz-da-evet-d...

HES'lerde 'mesire yeri' açılımı
Uygulanmaya çalışıldığı yerlerde yöre halkının büyük tepkisini çeken HES projelerini şirin göstermeye çalışan AKP, bölge insanını "mesire yeri" yaparak kandırmaya çalışıyor. Bölge halkı ise yapılanların "ölüye güzel elbiseler giydirip göz boyamak" olduğunu belirtiyorlar.

http://haber.sol.org.tr/kent-gundemleri/heslerde-mesire-yeri-acilimi-hab...

Peri Suyu'nda termal kameralı HES ablukası

Tunceli Peri Vadisi'nde yapılmak istenen Pembelik Barajı'na karşı çıkan köylülere HES ablukası uygulanıyor. Vadinin giriş çıkışlarına termal kameralar yerleştirilerek bölgenin ablukaya alındığını öne süren Munzur Koruma Kurulu Üyesi Hasan Şen, Aşağı Doluca köyünün de güvenlik güçleri tarafından kontrol altına alındığını, aralarında kadınların da bulunduğu altı köylünün önce karakola götürüldüğünü buradan da Kobra helikopterlerle Savcılığa sevkedildiğini söyledi.

http://haber.sol.org.tr/kent-gundemleri/peri-suyunda-termal-kamerali-hes...

Limak köy yakmakla tehdit etti iddiası
Elazığ'da Limak'ın Şirket Koordinatörü Adil İlhan hakkında suç duyurusunda bulunan köylüler, "Geçmişte köylerinizi yaktılar ama sizler bundan ders alıp adam olmadınız. Bu sefer ben yakarsam köylerinizle birlikte sizi de diri diri yakacağım ki bu memleket rahat bir nefes alsın" şeklinde tehdit edildiklerini belirtti.

http://haber.sol.org.tr/kent-gundemleri/limak-koy-yakmakla-tehdit-etti-i...

Tortum'da Leyla kazandı HES inşaatı durduruldu
HES'lere karşı mücadelenin sembol isimlerinden olan Tortum'lu Leyla ve köylüleri HES'lere karşı verdikleri mücadeleden zaferle ayrılınca, HES karşıtı mücadele büyük bir ivme kazandı.

Erzurum'un Tortum ilçesi Bağbaşı köyünde yapılması planlanan HES Projesi’nin çevreye zarar vereceğini tespit eden DSİ inşaatı durdurdu. Böylece HES'e karşı mücadele eden köylülerle konuşması yasakalanan 17 yaşındaki Leyla Yalçınkaya ve Tortumlular verdikleri mücadelede önemli bir kazanım elde etmiş oldu.

http://haber.sol.org.tr/kent-gundemleri/tortumda-leyla-kazandi-hes-insaa...

Köylülerden üniversiteye yaşam dersi!
Trabzon'un Çaykara ilçesinde bulunan Solaklı Vadisi'ndeki Karaçam ve Köknar köylerinde yapılmak istenen HES projelerine tepki gösteren köylüler, projenin sahibi olduğu öne sürülen Okan Holding'e bağlı Okan Üniversitesi önünde bir basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından üniversitenin Kadıköy iskelesindeki tercih merkezine giden köylüler, burada yaptıkları eylemle kayıt yaptıran öğrencilere "bu talana ortak olmayın" çağrısı yaptılar. Köylüler, üzerinde "Okan'ı Tercih Etme, Solaklı'daki Yaşamı Yok Etme" yazılı pankart açarak tepkilerini dile getirdiler.

http://haber.sol.org.tr/kent-gundemleri/koylulerden-universiteye-yasam-d...

Solaklı halkından Şekerbank’a acı protesto
Solaklı Vadisi'nde yapılmak istenen HES'e karşı direnen köylülerin evlerinden gözaltına alınması ve sabaha karşı 700 polis ve jandarma eşliğinde iş makinelerinin vadiye sokulmasına sert tepki geldi. Köylüler Şekerbank’ın önünde toplanıp, “mafyatik tehditler bizi yıldıramaz” dediler.

http://haber.sol.org.tr/kent-gundemleri/solakli-halkindan-sekerbanka-aci...

Dünya üzerine titriyor, biz canına okuyoruz!
Antalya'nın Elmalı, Kaş, Finike ve Kumluca ilçelerini kapsayan bölge, dünyanın en iyi sedir popülasyonuna sahip olan alan olarak biliniyor. Ortadoğu ve Akdeniz kültürlerinde tanrısal özellikler atfedilen sedir ağacının, çok yavaş büyümesi nedeniyle 30 ila 40 santimlik göğüs çapına ancak 200-300 yaşlarında ulaştığı belirtiliyor. 2 bin yaşın üstünde çok sayıda sedire ev sahipliği yapan bölge, taş ocaklarının yanı sıra otoyol ve HES yatırımlarının baskısı altında.

http://haber.sol.org.tr/kent-gundemleri/dunya-uzerine-titriyor-biz-canin...

Bakan Eroğlu'nu terletecek enerji soruları
HES projelerine karşı direnen halkı “seyyar guruplar” olarak niteleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na Derelerin Kardeşliği Platformu'ndan aylar önce sorularn enerji soruları hala güncelliğini korurken, Bakan’dan henüz bir yanıt gelmiş değil.
http://haber.sol.org.tr/devlet-ve-siyaset/bakan-eroglunu-terletecek-ener...

Kızıl akbabaların son dansı
Isparta'nın Sütçüler ilçesi ve çevresinde yaşayan Kızıl akbaba'lar için tehlike çanları çalıyor. Yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan türlerin başında gelen ve bölgedeki sayıları tek haneli rakamlarla ifade edilen Kızıl Akbaba'lar şimdi de HES projeleri ve taş ocaklarının tehdidi altında. Ölü hayvanlarla beslenen ve doğanın çöpçüsü olarak anılan akbabaların, salgın hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynadığı belirtiliyor. Bölgedeki son Kızıl akbabalardan biri ise yeni kurulan HES şantiyesinin yakınlarında görüntülendi.

http://haber.sol.org.tr/kent-gundemleri/kizil-akbabanin-son-dansi-haberi...


Marsis'ten HES'lere karşı 'Ses Ver' videosu

Karadenizli müzik grubu Marsis öncülüğünde, HES’lere karşı “Ses ver” adlı bir video hazırlandı. Karadeniz’in derelerini ve doğasını yok eden HES’lere karşı hazırlanan videoya birçok sanatçı destek verdi.

http://haber.sol.org.tr/kultur-sanat/marsisten-heslere-karsi-ses-ver-vid...

(soL – Haber Merkezi)