Limak köy yakmakla tehdit etti iddiası

Elazığ'da Limak'ın Şirket Koordinatörü Adil İlhan hakkında suç duyurusunda bulunan köylüler, "Geçmişte köylerinizi yaktılar ama sizler bundan ders alıp adam olmadınız. Bu sefer ben yakarsam köylerinizle birlikte sizi de diri diri yakacağım ki bu memleket rahat bir nefes alsın" şeklinde tehdit edildiklerini belirtti.

HES inşaatlarında yaşanan ölümlerle adını sıkça duyuran Limak-Bilgin ortaklığı, bu sefer de köy yakmakla tehdit ettikleri gerekçesiyle savcılığa şikayet edildi. Sabah gazetesinde yayınlanan Müjgan Halis imzalı haberde, Elazığ'ın Karakoçan ilçesine bağlı Akkuş ve Pamuklu köyü halkı tarafından savcılığa yapılan başvuruda, köy halkının bölgedeki HES inşaat sürecini hukuki yollarla durdurmasının ardından şirketin en üst düzeyde bir yöneticisinin köylerini yakmakla tehdit ettiği belirtildi.

Limak'ın yürüttüğü, Peri suyu vadisi üzerindeki Pembelik Barajı inşaatında çalışan Binali Demir, Karakoçan Cumhuriyet Savcılığına yapılan suç duyurusunun ardından konuyla ilgili basına açıklama yaptı. Açıklamada, HES inşaatının Danıştay 6. Dairesi tarafından "kamulaştırmada hukuksuzluk" gerekçesiyle durdurulmasının ardından Limak Koordinatörü Adil İlhan'ın köylülere "O köyleri yakacağım" tehdidinde bulunduğu belirtildi.

"Geçmişte köylerinizi yaktılar ama adam olmadınız"
Demir tarafından yapılan suç duyurusunda İlhan'ın "40 kişi getirip bu köyleri kendi ellerimle yakacağım. Geçmişte köylerinizi yaktılar ama sizler bundan ders alıp adam olmadınız. Bu sefer ben yakarsam köylerinizle birlikte sizi de diri diri yakacağım ki bu memleket rahat bir nefes alsın" dediği ifade edildi. İlhan'ın ayrıca baraj karşıtı protestoların başını çeken Özkan Arslan'ı da "Kelepçeleyip diri diri şantiyeye gömeceğim" şeklinde tehdit ettiği belirtildi.

Şirketin özel ordusu köylülere kimlik kontrolü yapıyor
Köylüler Limak'un yürüttüğü projenin mevzuata aykırı ve yasal izinler olmadan devam ettiğine dikkat çekti ve bölgenin en verimli sulu arazisine sahip olan toprakların kum ocaklarıyla doldurulduğunu belirtti. Köylüler ayrıca baraj inşaatı nedeniyle Karakoçan'a bağlı Pamuklu, Aşağı Dolluca, Akarbaşı, Okçular, Surçay, Akkuş, Akarbaşı, Okçular, Çalıkaya, Alabal ve Özlüce köylerinin topraklarının sular altında kalmak tehlikesiyle karşı karşı olduğunu ifade etti.

Şirketin özel ordusu saldırdı, jandarma köylüleri gözaltına aldı
Kilometrelerce uzunlukta borular döşenerek köy arazilerininde bulunan yer altı kaynak sularına el koyulduğuna dikkat çeken köylüler, ayrıca arazilerinin de tel örgüyle çevrildiğini söyledi ve şirketin özel güvenlik çalışanlarının köylülere kimlik kontrolü yaptığını belirtti. Geçtiğimiz ay mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına rağmen çalışmalarını sürdürmek isteyen Limak şirketine direnen köy halkı, 18 Nisan'da şirketin özel ordusunun saldırısına uğramıştı. Saldırıyı izleyen jandarma ekipleri ise, saldırının ardından şirket hakkında işlem yapmak yerine köylüleri gözaltına almayı tercih etmişti.