Tayyip'in sultan sofrası kuruldu

Başbakan Tayyip Erdoğan, "açılım" çalışmaları kapsamında İstanbul'da sanatçılarla ikinci kez biraraya geldi. Erdoğan'ın kahvaltasına bu kez davet edilenler, sinema sanatçıları ve yönetmenlerdi.

İstanbul Dolmabahçe'de Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde düzenlenen kahvaltıya sinema sanatçıları ve yönetmenler katılırken, Başbakan davete icabet eden tüm sanatçıları kapıda karşıladı.

Aralarında Metin Akpınar, Hülya Avşar, Şener Şen, Mehmet Ali Erbil, Cem Yılmaz, Ata Demirer, Kenan Işık, Kenan İmirzalıoğlu, Osman Sınav ve Cem Özer'in de olduğu yaklaşık 80 kişinin katıldığı kahvaltının, Başbakanın konuşması dışındaki bölümü basına kapalı gerçekleştirildi.

Başbakan açılıma destek istedi
Kahvaltının ilk kısmında sanatçılara bir konuşma yapan Başbakan Erdoğan, Yılmaz Güney'den Metin Erksan'a kadar pek çok sanatçı ve yönetmene kadar birçok kişiye değindi. Erdoğan, "Artık sizin kadrajınıza girenler bizim de kadrajımızda" diyerek, sanatçılardan demokratik açılıma destek vermelerini istedi.

Kahvaltıya, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de katıldı.

Erdoğan Yılmaz Güney'i hatırladı
Başbakan Erdoğan konuşmasında Türkiye'nin en büyük sorunun, sorunların görmezden gelinmesi olduğunu vurguladı:

"Eğer ortada bir sorun varsa, bunun görmezden gelinmesi, işitilmemesi, üzerinin örtülmesi o sorunu ortadan kaldırmaya yetmiyor. Tam tersine, o sorunla cesaretle yüzleşmediğiniz takdirde sorun daha da büyüyor, kangren halini alıyor ve artık bedenin tamamını etkiler bir hale geliyor."

Sorunlarla yüzleşmek konusunda sinema sanatının öneminin büyük olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Eğer bu ülkenin otoriteleri, Yılmaz Güney'in filmlerine kulak vermiş olsalardı, inanın Türkiye bugün çok farklı bir yerde olabilirdi" dedi.

Yılmaz Güney'in filmlerine değinen Erdoğan, "Yoksulluğun, yasakların, baskıların, törelerin hüküm sürdüğü bir ortamda, Yılmaz Güney, 'Arkadaş' ve 'Umut' filmleriyle dilsiz, çaresiz, kimsesizlerin sesi ve umudu olmuştur" diyerek Güney'in sanatı ile gündeme getirdikleri açılımın aynı amaca hizmet ettiğini ima etmiş oldu.

Başbakan diğer yönetmenleri de unutmadı: "Metin Erksan'ın 'Susuz Yaz'ı, 'Yılanların Öcü' filmi, merhum Yücel Çakmaklı üstadımızın 'Kuruluş' dizisi adeta tarihimizin, toplumsal yapımızın belgeselleri olmuştur. Şerif Gören üstadımızın, Mustafa Altıoklar'ın, Mesut Uçakan'ın, Türker İnanoğlu, Zeki Demirkubuz, Halit Refiğ, Ömer Kavur'un filmleri, Ayşe Şasa, Bülent Oran'ın çalışmaları Türkiye gerçeğini yoruma gerek bırakmayacak şekilde gözlerimizin önüne sermiştir.

Bugün Zeki Alasya aramızda yok ama adeta ikizi, ayrılmazı olan Metin Bey aramızda. Birlikte sahneye koyduğu 'Yasaklar' oyunu aynı şekilde 90'lar Türkiye'sinin manzarasını ironik şekilde resmetmiştir."

Başbakan, "Şerif Gören üstadımızın 'Endişe', 'Yol' ve 'Katırcılar' filmine, farklı bir gözle bakılsaydı Yavuz Turgul üstadımızın 'Eşkıya' filmi, 'Muhsin Bey', 'Züğürt Ağa' filmleri, kahkahanın ötesinde zamanın otoritelerini düşünmeye de sevk etseydi, Mesut Uçakan'ın 'Kelebekler Sonsuza Uçar' filmi daha bir samimiyetle izlenseydi, Türkiye bugün inanın çok başka bir yerde olurdu" diyerek, Türk sinemasının diğer yönetmenlerine de konuşmasında yer verdi.

Erdoğan'ın konuşmasında Türk sinemasının film ve yönetmenlerine değinmesi Türk sinemasının önemli birçok yapıtının muhalif sinemacılar tarafından üretildiğini gerçeğini yeniden ortaya koydu. Konuşmasında yer verdiği yönetmen ve oyuncuların bir kısmının kahvaltıya katılmamış olması ise dikkat çekti.

Başbakan Erdoğan'ın davetine olumlu yanıt verip, kahvaltıya katılan sanatçılar şöyle:

Yılmaz Erdoğan, Hülya Avşar, Oktay Kaynarca, Kenan Işık, Osman Sunal, Semih Kaplanoğlu, İzzet Günay, Kenan İmirzalıoğlu, Necati Şaşmaz, Cem Yılmaz, Sırrı Önder, Şerif Gören, Şafak Sezer, Ata Demirer, Mustafa Altıoklar, Atilla Dorsay, Yeşim Ustaoğlu, Mehmet Aslantuğ, Kerem Alışık, Özcan Deniz, Ediz Hun, Mesut Uçakan, Lale Mansur, Tamer Yiğit, Hasan Kaçan, Şener Şen, Ata Türkoğlu, Tomris Giritlioğlu, Türker İnanoğlu, Metin Akpınar, Yılmaz Atadeniz, Derviş Zaim, Serdar Gökhan, Orhan Oğuz, Ümit Utku, Ali Sürmeli, Selçuk Çobanoğlu, Göksel Arsoy, Demet Akbağ, Ekrem Çatay, Semih Sergen, Cem Özer, Bülent İnal, Gülse Birsel, Erol Avcı, Can Gürzap, Güner Özkul, Meltem Cumbul, Engin Çağlar, Yılmaz Köksal, Bulut Aras, Serdar Erener, Ayşe Nil Şanlıoğlu, Ali Gündoğdu, Erden Kıral, Mahir İpek, İclal Aydın, Sibel Turnagöl, Şahan Gökbakar, Mehmet Ali Erbil, Mine Vargı, Özhan Eren.

(soL-Haber Merkezi)