Sınır çetelere açık, gazeteciye kapalı: Sevra Baklacı'ya engelleme

Suriye'de yaşayan soL gazetesi yazarı Sevra Baklacı'nın Hatay Yayladağı Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapmasına izin verilmedi. Silahlı çetelerin sınırdan rahatça geçişine izin veren devlet, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve Suriye Devlet Televizyonu'nda çalışan Baklacı'nın geçişine onay vermedi.

(soL - Haber Merkezi) Suriye Arap Haber Ajansı ve Suriye Devlet Televizyonu'nda çalışan gazeteci Sevra Baklacı'nın Hatay Yayladağı Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapmasına izin verilmedi. Şam'da yaşayan ve soL gazetesi yazarı da olan Baklacı, 17 Ağustos Cumartesi akşam saatlerinde sınırın Suriye tarafından geçtikten sonra Türkiye tarafında durduruldu ve geçişine onay verilmedi.

Sınırdaki Türk memur, "Cihatçılar istediği gibi girip çıkıyor. Ben Türk vatandaşıyım. Suriye tarafı izin veriyor, siz nasıl geçirmezsiniz" diyerek duruma tepki gösteren Sevra Baklacı'ya, "Siyaset işte, ne yapalım. Elimizden bir şey gelmiyor" yanıtını verdi.

Yaklaşık bir saat sınırın Suriye tarafında beklemek zorunda kalan Baklacı, Hatay'daki ailesinin Lazkiye'deki akrabalarını arayarak durumu bildirmesi üzerine gelen araçla sınırdan ayrıldı.

Konuyla ilgili soL'a bilgi veren Baklacı, sınırda bekleyen anne, baba ve kardeşinin de kendisi gibi çok üzüldüğünü belirtti.

Yayladağı Sınır Kapısı, bölge Suriye devletinin kontrolünde olduğu ve cihatçıların rahat hareket etmesine müsait olmadığı için kısa bir süre önce AKP hükümeti tarafından geçişlere kapatılmıştı. Suriye sınırının birçok yerinden silahlı çetelerin geçişine izin veren ve bazı sınır kapılarının çetelerin eline geçmesine yardım eden Türkiye, Yayladağı Sınır Kapısı'nı kapatarak başta Hataylılar olmak üzere Suriye'de akrabaları olan Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarını da cezalandırmıştı. Özellikle Alevi yurttaşların, ÖSO ve El Kaide'nin elindeki diğer sınır kapılarından geçiş yapması büyük risk içeriyor.