ABD'de bireysel silahlanma araştırması

Harvard Üniversitesi ve Northeastern Üniversitesi’ndeki araştırmacıların ortak yürüttükleri bir çalışma, Amerikalıların ateşli silah sahipliğine dair dikkat çekici yeni eğilimler ortaya koyuyor. Çalışmaya göre, bireysel silahlanma oranlarının yüksek olduğu ve silahlanma konusunun siyasi tartışmaların artık vazgeçilmezi haline geldiği ABD’de, son 20 yıl içerisinde, bireysel silahların sayısı 70…

bilimSol

1994-2005 yılları arasında, ateşli silah taşıyan sivillerin yüzdesi nüfus artışından dolayı yüzde 25’ten yüzde 22’ye düşmüş olsa da, silah sahibi olanların sayısı 45 milyondan 55 milyona çıkmış. Araştırmanın sonuçlarında belirtildiğine göre, kişi başına düşen silah sayısı 20 yıl önce dörtken, bugün beşe çıkmış durumda.

Henüz basılmayan araştırmanın düşündürücü sonuçlarından bir diğeri de, silahlanmadaki artışın giderek daha az sayıda bireyin elinde toplanması. Buna göre, bireysel silah sahiplerinin tümünün yüzde 8’inin elinde 10 veya daha fazla silah bulunuyor; yani bu yüzde 8’in elinde, tüm bireysel silah stoğunun yüzde 46’sı bulunuyor.

Araştırma dahilinde silahlanmanın nedenlerine ilişkin sorular da sorulmuş. Alınan cevaplara göre, silah sahiplerinin yüzde 63’ünün silah bulundurma sebebi kendilerini koruyabilmek. 20 yıl önce yapılan araştırmada silah sahiplerinin yüzde 46’sının kişisel korunmayı sebep gösterdiği ve aynı insanların yüzde 80’inin silahları kendi isteğiyle aldığı düşünüldüğünde (diğerleri hediye veya miras yoluyla silah sahibi olduklarını belirtiyorlar), bu artış dikkate değer oluyor.

Son olarak ise, yeni yapılan araştırmanın sonuçlarının 20 yıl önceki araştırmayla aynı olduğu bir noktaya değinmekte fayda var. Silah sahiplerinin büyük çoğunluğunu erkeklerin, beyazların, kırsal kesimlerde ve Amerika’nın Güney eyaletlerinde yaşayanların oluşturduğu gerçeği değişikliğe uğramamış.

Haber kaynak: http://phys.org/news/2016-09-million-firearms-added-gun-stock.html