Ana içeriğe atla
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Selim Yalçıner

Faşizm, Gramsci, Zhukov Çember Savunması, Yok Etme...

Yayın Tarihi: 07.05.2021 , 23:36 Güncelleme Tarihi: 07.05.2021 , 23:36

DÜNYA SOLA DÖNÜYOR - AVUSTURYA yazıları

Başlık, açıklanmaya muhtaç çalışacagız. Faşizm ile Gramsci ve Faşizm ile Zhukov arasındaki ilişki, analoji kurmaya pek uygun görünmeyebilir Faşizmin ideolojisinin durdurulup geriletilmesi çabaları ile faşist orduların durdurulup yokedilmesi arasında ne gibi bir bağlantı görülebilir, soracağız.

Faşizmi biliyoruz. Biraz. Tarihten, yaşadığımız zorbalıklardan. İdeoloji olarak faşizmin soluduğumuz havayı nasıl zehirlediğinin tam anlamıyla bilincinde miyiz, tartışılır. Faşist orduları karşımızda doğrudan görmedik, bu durumdan nasıl kurtulunduğunu da tarihten biliyor, bilenlerimiz.

Gramsci, büyük marksist felsefeci. Yılları hapiste geçiyor ve tam 32 defter yazıyor, dolu dolu, bugün de önümüzü aydınlatan, bilgimizi genişleten. Antonio Gramsci, Partito Comunista Italiano -İtalyan Komünist Partisi'nin kurucularından. Sardunya'da, 1891 yılında doğuyor. İtalyan Parlamentosu'nda 1924-26 yılları arasında milletvekili, faşistler tarafından tutuklanıncaya kadar. Moskova'da tanışıp evlendiği eşi Julca-Julia Schucht'tan iki oğlu, Delio ve Giuliano dünyaya geliyor, ikincisini, Giuliano'yu hiç görmüyor, göremiyor.

Faşizmi anlatıyor Gramsci, faşist ideolojinin nasıl boy verdiğini, geliştiğini, kültür yaşamını, kanaat önderlerini ne şekilde etkilediğini durdurulup yok edilmesi için yapılması gereken sabırlı mücadeleyi, faşizme karşı olan her bireyin önce birey olarak, sonra da örgütlü biçimde neler yapması gerektiği üzerine kafa yoruyor. Faşist ideolojiye karşı verilecek savaşımın kapsadığı alanın genişliğini ve sürekliliğini ısrarla vurguluyor, kitlesel kendinden geçme'ye nasıl karşı konulacağını ayrıntılarıyla inceliyor.

Georgy Zhukov, 1896 doğumlu. Orduya, Çarlık Rusyası'nınkine, 1915 yılında giriyor, yükseliyor, 1917 Ekim Devrimi'nden sonra Bolşevik Partisi'ne katılıyor, önce cephede yakalandığı tifüsü yeniyor, sonra da Kızılordu saflarında, İç Savaş'ta, gericileri.

Naziler'in Sovyetler Birliği'ne saldırdığı 1941 Haziranı'nda Genelkurmay Başkanı, kitlesel saldırı karşısında içeri çekilen birlikleri yeniden toparlama ve faşizmin ordularına yaygın biçimde karşı koyma yöntemleriyle de askeri tarihe geçiyor, Zhukov.

Askeri tarihe geçiyor, dedik. İki ayağı var yönteminin ilki, ve kanımızda en önemlisi, çember savunması olarak tanımlananı, ikincisi ise hareketli zırhlı birlikler oluşturma tekniği.

Çember savunması, kitlesel saldırı karşısında kim kiminle yan yana gelirse, onunla, bir araya gelenlerle savunma yapılması. Söylemesi kolay, yapması zor. Birbiriyle ilintisiz, ilişkisiz unsurların var olabilmeye gayret ederken yan yana geldiği bir kaotik ortam düşünelim, burada ne, bu insanları birlikte savunma yapmaya yöneltebilir? Faşizme karşı oluş. Tek tek ve gruplar halinde faşizme karşı duruş. Milyonlarca askerin, tanklarla, toplarla, uçaklarla oluşturduğu Nazi saldırısına böylece karşı koymaya yönelmek, çok iyi niyetli gibi görünüyor, değil mi? Değil ama. Başarılı oluyor çember savunması ve Alman Faşizmi'ni sahada böyle yeniyor Sovyetler, büyük ölçüde Zhukov'un taktiğiyle. Bir Alman, karşısında, çevresinde, her yerde kendisini durdurmaya kararlı bir Rus gördüğünde, o anlı şanlı Nazizminden, faşizminden eser kalmıyor.

Konuyu Gramsci'ye bağlayalım mı? O da Zhukov'un askeri alanda yaptığını, politik ve toplumsal alanda tanımlıyor aslında. Yaşamın tüm alanlarını denetlemeye yönelen Faşizme, önce bireysel, sonra da yığınsal olarak karşı koymak. Meraklıları araştırıp öğrenebilir konunun ayrıntılarını.

Biz, son tümce olarak şunu söyleyelim:

Siz, hiç karşı karşıya durup göz göze geldiğiniz bir faşistin, faşistliğini yüzünüze karşı savunabildiğini gördünüz mü?

Selim Yalçıner 'ın Son Yazıları