Babaların çocukları

Ahmet Burak Erdoğan, Necmettin Bilal Erdoğan, Esra Erdoğan, Abdullah Unakıtan, Fatma Unakıtan, Zeynep Basutçu, Ahsen Unakıtan, Erkan Yıldırım, İsmail Pepe, Mustafa Talha gibi isimler hakkında çok sayıda yolsuzluk ve usulsüzlük savının belgeleriyle ortaya çıkmasını önemsememişti.
Salih Süha Çağlayan, Barış Güler, Abdullah Bayraktar, Egemen Bağış, Sadık Soylu gibi isimlerle ortaya çıkan son gelişmeleri önemseyeceği beklenmemeli.

Halk Bankası Genel Müdürü’nün, büyük inşaat firmalarının patronları ile birlikte gözaltına alınması karşısında susmanın bir anlamı yok.
Bir belediye başkanının 1998-2001 sürecinde mal varlığının 10 kat arttığını beyan ettiği mal bildiriminde servetinin kaynağının “oğlunun sünnet armağanı altınlardan” elde edilen 220 bin dolar ve 55 bin markı olduğu ortaya çıktığında da susmuştu. İstanbul Belediye Başkanlığı döneminde “ihalelerdeki yolsuzluk savlarının soruşturmasında adli işleme gerek yoktur” diyen mülkiye başmüfettişlerinden biri Rize’ye (Enver Salihoğlu), öteki Bingöl’e (Hüseyin Avni Çoş) vali olarak atanarak yeni bir örtme-gizleme yöntemi bulunacaktı.

Hükümetinde hakkında yolsuzluk savı olan 6 bakan yer alması, 9 dava arkadaşını sırtlayıp Meclis’e taşıması da önemsenmemişti.

İnanması güçtü ama Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı çeşitli suçlardan mahkum olan parti yönetiminde yer alan 243 kişinin partiden ihracını istiyordu.

Gebze akaryakıt kaçakçılığı olayı, zarar 5 trilyon YTL... TMSF’nin Deluxe Resort Otel’i ihale olayı, zarar 27 milyon dolar... BOTAŞ’tan Fernas Şirketi’ne ihalesiz iş olayı, zarar 24,5 milyon dolar... Milli Eğitim Bakanlığı 62 okul ihale olayı, zarar 101 trilyon 823 milyar YTL... Aycell-Aria birleşmesi olayı, zarar 3 milyar dolar... Emlak Gayri Menkul Yatırım Ortaklığı olayı, zarar 1,1 katrilyon YTL… Dağıtılan liste uzayıp gidiyordu.

DÜĞÜN DERNEK
Burak’ın trafik kazasından aklanması, askerlik yapamaz raporu alınması aileyi üzmüştü ama o küçük bir sünnet acısıyla babasına büyük servet kazandırmıştı. Sıra öteki çocuklardaydı.

Büyük kız Esra’nın Berat Albayrak’la, ortanca oğulcuk Bilal’in Derya Uzuner’le hayatlarını birleştirmeleri “dillere destan iktidar düğünü” olarak anılacaktı. Esra ile Berat’ın düğünlerinde uluslararası destek, Reyyan ile Bilal’in düğününden daha sağlamdı. Karamanlis’ten Pervez Müşerref’e, Kral Abdullah’a herkes oradaydı. Esra’ların nikah tanıklarıydı. Bilal’in nikahını sadece İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Arnavutluk Başbakanı Fatos Nano şereflendirmişti. Esra’nın izdivacı Çalık Holding’in, Bilal’in evliliği Atasay Kuyumculuk’un olanaklarını getirdi. Sünnetlik iktidar çocukları, gelinlik çağdaki iktidar kızları kıymete bindi.

YENİ SEKTÖR
İlk uyanan Dışişleri Bakanı Ali oldu. Küçük Kerem’in yatağının ayak ucuna konulan sandığa çil çil altın atıldı. En renkli konuk, sandığa bir altın atan IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp’tı.

Kamuoyu Kerem’in altınlarıyla ilgilenmemişti. Bilal Erdoğan’ın düğün yatağından çıkan 29 kilo 139 gram altını yıllarca konuşacaktı. Düğün hasadı Atasay Kuyumculuk sahibi Cihan Kamer tarafından 220 bin dolar ve 55 bin mark olarak paraya dönüştürüldü. Atasay Kuyumculuk’un (Asgold) sahibi olarak bilinen ancak enerji, sivil havacılık gibi sektörlerde de faaliyet gösteren Cihan Kamer, Başbakan ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’a en yakın işadamlarından biriydi. Kamer, Erdoğan’ın mal varlığı tartışmaları sırasında da önemli bir rol oynadı. Erdoğan, mal varlığının açıklanamayan kısmı için Atasay Kuyumculuk’tan aldığı 250 milyar TL’lik faturayı gösterdi.

ŞİRKETLER
Erdoğan’ın olağandışı servet artışı suçlamasından kurtulmasından sonra ailesinin Cihan Kamer’le ilişkisi süreç içinde gelişerek sürdü. Başbakan Erdoğan’ın ABD’de yaşayan oğlu Necmettin Bilal Erdoğan ile abisi Burak Erdoğan’ın eşi Sema Erdoğan’ın Kamer’in başka bir şirketi olan “Atagold” isimli bir altın firmasına ortak oldukları ortaya çıktı. İTO kayıtlarına göre, 1995 yılında kurulan bu şirketin yüzde 50 hissesiyse Atasay Kuyumculuk şirketinin sahibi Cihan Kamer ile eşi, kızı Simay ve küçük oğlu Atasay’a ait. Kalan yüzde 50 hisseyi ise Bilal Erdoğan ile Sema Erdoğan paylaşıyor.
Bakan çocukları, gelinler, damatlarla birinci derece yakınları, kurdukları şirketlerle milyon dolarlık kazançlar elde etti.

Bilal Erdoğan: Cihan Kamer’in şirketi Atagold’un ortağı. Maye Dış Ticaret Limited Şirketi’nin yüzde 25 ortağı. ABD’li makyaj malzemesi üreticisi Bellapierre Cosmetics ürünlerini Türkiye’de satıyor. Bilal Erdoğan’ın ABD’nin Maryland eyaleti College Park’ta 261 bin 500 dolara aldığı bir evi bulunuyor.

Burak Erdoğan: 2007 yılında MB Denizcilik şirketini kurdu. Şirket kurulduktan 18 gün sonra 4 bin 495 dwt tonluk “Safran 1” adlı “gemicik” 2 milyon 350 bin dolara satın alındı. Burak Erdoğan daha önce amcası Mustafa Erdoğan ve eşi Sema Ketenci’nin babası Osman Ketenci’yle birlikte Turkuvaz adlı bir şirket kurmuştu. Bu şirketin adı 2006’da Bumerz Denizcilik olarak değiştirildi.

Sema Erdoğan (Başbakan Erdoğan’ın gelini): Atagold şirketinin yüzde 25 ortağı. Şirketin diğer ortakları arasında, Başbakan Erdoğan’ın küçük oğlu Bilal Erdoğan ve Cihan Kamer’in çocukları bulunuyor.

Abdullah Unakıtan: (Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın oğlu): Abdullah Unakıtan, babası Maliye Bakanı olduğu dönemde, tavukçuluk yaptığı sırada yüzde 20 gümrük vergisiyle 4 bin ton mısır ithal ettikten dört gün sonra vergi oranı yüzde 45’e yükseltildi. Önceden haber alıp ithalat yaptığı iddialarıyla eleştirilen Abdullah Unakıtan, 2004 yılından itibaren kardeşleri Zeynep Basutçu ve Fatma Unakıtan ile birlikte kendi “aile şirketler grubunu” oluşturmaya başladı. Ailenin tüm üyelerinin değişik oranlarla ortak oldukları şirketler şöyle sıralanıyor: Bedir Dış Ticaret, AB Gıda, Avek, Serab Gıda, Telemobil, FAB Gıda.

Mehmet Akif Özak: (Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak’ın oğlu): 22 Ağustos 2007’de Öztok Gıda İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ni kurdu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün oğlunu “örnek” alan oğul Özak, Malezya kökenli Daily Fresh markasını Türkiye’ye getiren Taze Mısır Gıda Dış Ticaret Şirketi’nden bayilik alarak ticari faaliyetlerini genişletti.

Erkan Yıldırım ve Bahar Büşra Yıldırım (Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın çocukları): İki kardeş önce Derin Denizcilik Gemi Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ni kurdu. Sonra şirketin Derin Deniz yolcu ve yük gemisi oldu. Daha sonra Devlet Denizcilik İşletmeleri’nden ihalesiz alınan Ankara feribotunun işletmeciliği yapıldı. Yıldırım kardeşlerin en küçüğü Bülent Yıldırım ‘ın katılımıyla “Gaye İnşaat Turizm Otomativ Sanayi ve Ticaret Limited” adlı yeni bir şirket daha kuruldu. Yıldırım’ın çocuklarının Subaru bayilikleri de bulunuyor.

İsmail Pepe ve Mustafa Talha Pepe (Eski Orman Bakanı Osman Pepe’nin çocukları): İki kardeş Karayel Gemi İnşa ve Deniz Nakliye Sanayi Ticaret Limited Şirketi ortağı. 9 milyon YTL’lik “teşvikle” gemi sahibi oldular. Pepe’ler, 24 Eylül 2007 tarihinde Kar Gemi İnşa’yı kurdu ve şirketin ortakları arasında ise yine İsmail ve küçük oğul Mustafa Talha Pepe’nin yanı sıra bu kez Mesut Abdurrahman Pepe ile bakan Hilmi Güler’in kızı ve İsmail Pepe’nin eşi 24 yaşındaki Ayşe Şeyma yer aldı.

YARIN: İKTİDARIN BAKANLARI