Yeni Yıl, Genç Yıl

Gen&ccedillik gelecek&hellip Bizim de pek &ccedilok kez attığımız bu sloganın asla yanlışlanamayacak, totolojik bir yanı olduğu kabul edilmelidir. Bu, her daim atılabilir bir slogandır: Elbette &oumlyle olacak, gen&ccedillik gelecektir.

Slogana &ldquogelecek sosyalizm&rdquo ekini yapmak da kurtarmıyor. Atılmasın demiyorum ve desem de, bu &oumll&ccedil&uuml veya bu &oumll&ccedil&uumls&uumlzl&uumlkte &ldquodoğru&rdquo bir sloganın tekrar tekrar atılmasını engelleyecek bir otoritenin kimsenin harcı olmadığını da biliyorum&hellip

Atılsan atılmasına&hellip ama bir yandan da bilinsin ki, şu veya bu zamanda &ldquogeleceği&rdquone emin olduğumuz gen&ccedillik tam da şimdi gelmez ise, ge&ccedil kalmış olacaktır!

Ya 2009 ya da &ldquone &oumlnemi var&rdquo!

Ya sosyalizm ya barbarlık!

Doğru doğru olmaktan &ccedilıkmaz. Ama şu gelip ge&ccedilici &oumlmr&uumlm&uumlzde birka&ccedil on yıllık gecikmenin bedelinin b&uumly&uumlk ve hatta telafisi imk&acircnsız sonu&ccedilları olduğu da kesindir.

Ve bu yazı, kendince bir yeni yıl yazısıdır.

T&uumlrkiye&rsquonin yaş ortalaması 2008 başında 28,3 olarak a&ccedilıklanmış. Bir yılda 28&rsquoin de altına inmemişse, eli kulağındadır. Ve bu yılbaşı yazısından isteyen istediği kadar alınmalıdır!

T&uumlrkiye gen&ccedilliğe muhta&ccedil ve mahk&ucircmdur. 2009 gen&ccedil bir yıl, gen&ccedillerin yılı olmalıdır.

İhtiya&ccedil ve mahk&ucircmiyetimiz, bir kere, geneldir. T&uumlrkiye toplumu, 12 Eyl&uumll 1980&rsquoden 22 Temmuz 2007&rsquoye gelene kadar benzeri her yıpratıcı, bozucu, &ccedil&uumlr&uumlt&uumlc&uuml momentte bir b&uumlt&uumln olarak kirlenmiştir. Bu &uumllkede, bu yıllarda ne kadar yaşıyorsanız, o denli kirleniyorsunuz. Durum, biraz abartma pahasına b&oumlyle ifade edilebilir. Temiz kalan varsa aramızda, onların yeniler arasında daha y&uumlksek bir oranda bulunduklarına emin olmalıyız.

A&ccedilık olmadı diye d&uumlş&uumlnenler varsa devam edebilirim&hellip

T&uumlrkiye&rsquonin ilerici aydını kitap satışlarının s&uumlrekli y&uumlkselmesi ve kitap okuyanların s&uumlrekli azalması arasında sıkışıp kalmış olmayı, kendine, tarihe ve gen&ccedillere nasıl a&ccedilıklayacaktır? T&uumlrkiye&rsquonin sanat&ccedilıları, d&oumlnemlerinde memleketten Nobel g&uumlneşinin ge&ccedilmesini neyin, kimin başarısı sayacaklardır? Projeciliğin mi, piyasaya entegrasyonun mu? Bilim insanları &uumlniversite sayısının artmasından gurur mu duyacaklardır? Aydınlatmayan, aydınlatamayan ve hatta kendisine bu t&uumlr sa&ccedilma fikirleri kafasından &ccedilıkartıp atması dayatılan aydın, bu kuşatma karşısında ne yapmıştır? Evet, bir şeyler yapanlar ve onurlarını koruyanların sayısı &ccediloktur. Peki, kendi onurlarını koruyanlar, onlara bakan gen&ccedillere &ldquod&uumlnyayı değiştiremesen de onurunu koruyabilirsin&rdquo mi diyeceklerdir?

T&uumlrkiye&rsquonin deneyimli ve devrimci bir sendikacısı, iş&ccedili &oumlnderi&hellip Y&uumlz&uumlne dikkatli bakıldığında &ldquo12 Eyl&uumll&rsquode direnemedik, ama&hellip&rdquo okursunuz. Sonra devam ederseniz, &ldquoBahar eylemlerinde gasp edilen paralarımızı aldık, ama karşılığında m&uumlcadeleci sendikacılığı verdik&rdquo yazdığını g&oumlreceksiniz. Zonguldak y&uumlr&uumly&uumlş&uumln&uuml kotaran &oumlnc&uuml madenciler, yarı yoldan geri d&oumln&uumlş deneyimini nasıl anlatacaklardır? &ldquoBirka&ccedil arkadaşımızın atılmasını kabul ettik, karşılığında patron da sıfır zam ısrarından geri bastı&rdquo şeklinde anlatıların ne &ccedilok olduğunun farkında mıyız?

Orta veya ileri yaştaki ilerici ve deneyimli iş&ccedili, kardeşlerine, ister istemez &ldquobiz yapamadık&rdquo demektedir.

Gen&ccedillerin bu deneyimi almaları gerektiği, yapmanın yolunun ge&ccedilmişten ders &ccedilıkararak d&oumlşenebileceği t&uumlr&uumlnden fikirler, en başta hatırlattığım slogandan da beyliktir. Ancak elinde bir &ccedilıkış yolu bulunduran, hi&ccedil olmazsa y&oumln duygusuna sahip olanlar, bunca başarısızlık karşısında oturup ağlamak yerine, &ldquodemek ki şuradan gitmem gerekiyor&rdquo diye akıl y&uumlr&uumltebilir. Bunun olduğu kuşkuludur.

Kuşkuludur, &ccedil&uumlnk&uuml T&uumlrkiye solu, bu d&oumlnem boyunca &oumlzeleştiri vereceğim deyip, kendi kendisinin gelmişine ge&ccedilmişine demediğini bırakmamıştır. &Ccedil&uumlnk&uuml T&uumlrkiye solu, artık sekter olmayacağım deyip &Oumlzal&rsquoın, Demirel&rsquoin kapısını &ccedilalmıştır. Değişimi Kemal Atat&uumlrk&rsquo&uuml veya Ecevit&rsquoi tu kaka ilan edip Baykal&rsquodan veya Baykal muhaliflerinden medet ummak olarak yaşamıştır. Reel sosyalizm deneyimi yanlıştır dendiğinde, kapitalizm ile sosyalizm arasında aşılmaz duvarlar olmayabileceğine varılmıştır. Sınıf olmayan iş&ccedililer, parti olmayan partiler, emperyalist olmayan kapitalizmler, sosyalist olmayan anti-kapitalistler, milliyet&ccedili olmayan K&uumlrt&ccedil&uumller, sağcısı solcusu olmadığı s&oumlylenen mazlumlar, karşı-devrimci olmayan şeriat&ccedilılar, iddiaya g&oumlre değişip duran faşistler&hellip

Bu, sol olmayan bir soldur. Sol siyasetin b&uumlt&uumln bunları yan yana getirdiği bir tabloda, ister iş&ccedili, ister aydın olsun, başkalarının da y&oumln duygularını korumaları m&uumlmk&uumln değildir.

Bu bize &oumlzg&uuml bir hal de değildir. Geride kalan, kalması gereken uzun d&oumlnemde b&uumlt&uumln d&uumlnya duvarın yıkık taşlarından kendine hediyelik eşya &ccedilıkartanlarla doldu. Eskiden partizan şarkıları yazanlar Amerikan r&uumlyasına koştu kendi sol sekterliklerinden kopanlar yabancı sermayenin nimetlerini keşfetti... Akıl yitimi &ccedilok yaygındır.

Aklını ve umudunu yitiren bu yalnız insanların &uumllkesinde umutlu olmak, birbirimize y&uumlrekten bir yeni yıl dilemek ise h&acircl&acirc m&uumlmk&uumlnd&uumlr!

Her yerde değilse de, sanılandan &ccedilok daha fazla yerde, bu karanlık &ccedilağı &oumlfkeyle, sabırla, yumruklarını ve dişlerini sıkarak, direnerek ge&ccedilirenler, asla azımsanmamalıdır. &Ccedil&uumlr&uumlmenin olduğu yerde &ccedil&uumlr&uumlmeye karşı direnen damarları g&oumlrmemek sadece ayıp etmek olmaz &ccedil&uumlr&uumlmeden yana olmak anlamına gelir.

Soyut bir şeyden s&oumlz etmiyorum. Bu haber portalı, bu haber portalının par&ccedilası olduğu kolektif akıl, tarihsel eylemimiz, bu direnci temsil etmektedir. Dahası da vardır. Bu diren&ccedil ve onur damarlarının &ccedilatlamaması i&ccedilin gen&ccedilliğin, artık, 2009&rsquoda gelmesi gerekir.

Deneyimin az olması ille de fena bir şey değildir. Deneyimi az olanın yeniklik y&uumlk&uuml de az olur.

Bu y&uumlke &ccedilare bulunamamıştır ama deneyim kısıtını gen&ccedilliğin enerjisiyle gidermek m&uumlmk&uumlnd&uumlr. &Uumlstelik deminden beri &ldquohaksızlık ettiğim&rdquo o &oumlnc&uuml iş&ccedili, aydınlıktan vazge&ccedilmeyen o aydın, doğruyu aramaktan korkmayan solcu siyaset&ccedili vardır bu &uumllkede. Gen&ccedillik &ldquogeldim&rdquo dediğinde kendi hanelerine yazacakları toplumsal bir başarısı olmayanların bile ne b&uumly&uumlk bir kaynak oldukları anlaşılacaktır.

Gen&ccedillerin yarıya yakınının işsiz kalması, gen&ccedilliğin tehcirinin habercisidir. Yeni b&uumly&uumlk kriz T&uumlrkiye&rsquonin paraya tahvil edilebilecek en b&uumly&uumlk kaynağını silahlı insan g&uumlc&uumlne indirgeyecektir. Yıkıma karşı dine akın eden bir &uumllke u&ccedilurumdan atlayan bir koyun s&uumlr&uumls&uumld&uumlr&hellip

&Oumlnce gen&ccedillerin 2009&rsquou kutlanmalıdır. Ağabeylerinin, ablalarının, teyzelerinin, amcalarının, babalarının, analarının bir adım, iki adım &oumln&uumlne &ccedilıkmaları gereken, geleceği bug&uumlne getirecek olan gen&ccedillerin&hellip