Sahtekârlık ve Ötesi

AKP, Gazze katliam ve işgaline karşı İsrail&rsquoe, genel olarak batıya ve hatta ABD&rsquoye veryansın ediyor.

Bir kısmına alışığız. Se&ccedilime giden memlekette AKP ilerici veya mazlum duyarlılıklar alanını tutma, başkalarına kapatma arzusuyla peş peşe adımlar atmaktadır. Bu t&uumlr adımlar burjuva siyasetinin doğası gereğidir.

Giderek y&oumlnetilmesi g&uuml&ccedil hale gelen &uumllkede AKP&rsquonin, değil mevcut alanları tutmak, yenilerini &oumlnce yaratıp sonra kapatmak t&uumlr&uumlnden taktiklere bile başvurması m&uumlmk&uumlnd&uumlr. Bir t&uumlr, &oumll&uumlm&uuml g&oumlsterip sıtmaya razı etmek. &Oumlrneğin kriz korkusunu &oumll&uumlm sayarsak, se&ccedilime kadar bulup buluşturup para dağıtılması veya eczacılarla yaşanan sorunun halkı ila&ccedilsız bırakma noktasına kadar getirilip geri bir dengede &ccedil&oumlz&uumlme bağlanması birer se&ccedilim taktiği olarak kullanılmak istenecektir.

Sonrasında hastalığın &oumll&uumlmc&uumll niteliği bir kez daha su y&uumlz&uumlne &ccedilıkacakmış ne gam!

K&uumlrt&ccedile TRT kanalı, N&acirczım&rsquoın vatandaşlığının iadesi ve İsrail tepkisi gayrı ciddi, i&ccedileriksiz se&ccedilim demagojileri. Bunların herhangi bir tanesinin demokratik, hakkaniyetli, anti-emperyalist vs anlam taşımadığı konusunda zihinler tamamen berrak olmalıdır.

Ancak bu a&ccedilılımların biricik işlevlerinin bu olduğunu d&uumlş&uumlnmek kolaycılık olur.

N&acirczım &uumlzerinden &ldquodemokrat&rdquo aydını tavlama manevrası, aynı zamanda 2010 İstanbul yağmasını yutturma, sağa sola dağıtılan sus payı veya paylaşıma a&ccedilılan arpalıklar konusunda biriken teredd&uumltleri silme gayretiyle de ilintilidir. K&uumlrt&ccedile kanal K&uumlrt toplumunun -aşağı yukarı 2004-2007 arasında- yanaştığı AKP&rsquoden kopma eğilimini dizginlemek ve b&oumllgede tabanı zayıf kalan Washington-Ankara-Erbil k&oumlpr&uumllerini restore etmek gibi bir &ccediler&ccedileveye oturacaktır.

Peki, İsrail konusundaki gayretkeşlik nedir?

Kuşkusuz işbirlik&ccedililiği al&acircmetifarika haline getiren Tayyip Erdoğan&rsquoın durmadan konuşup İsrail&rsquole, bırakalım diplomatik ilişkilerin g&oumlzden ge&ccedilirilmesi, askeri anlaşmalara, ihalelere, Konya&rsquodaki u&ccediluş eğitimlerine ve hatta herhangi bir turizm ajansının tur s&oumlzleşmesine bile değinmemesi &ldquonormal&rdquodir.

Bu normal durum AKP&rsquonin yumuşak karnıdır ve her vesileyle vurulmalıdır. Solun dışındaki kesimlerden de bu noktalarda sesler &ccedilıkmaktadır. Ancak eleştirici T&uumlrkiye sağının ve İslamcıların biricik avantajı, h&uumlk&uumlmet olmamalarıdır. Bunların samimiyet ve tutarlılık a&ccedilısından sol ile karşılaştırılmaları m&uumlmk&uumln değildir. İlkeli bir solun, bu s&uumlre&ccedilte aleni, &oumlrt&uumll&uuml veya &ldquoertelenmiş&rdquo işbirlik&ccedililiği, kitleler nezdinde sıkıştırma yeteneği vardır. Muhalefetin sahtek&acircr ideolog ve siyaset&ccedililerinin değil, ama bunların tabanının bu tutarlılıktan &oumlğreneceği &ccedilok şey vardır.

Yeri gelmişken CHP&rsquonin s&oumlz konusu kitlesel muhalefet alanını sağa terk edip sahadan &ccedilekildiği dikkatlerden ka&ccedilmamalıdır. CHP, AKP&rsquonin bu a&ccedilılımları karşısında yaya kalmıştır. Daha doğrusu, Baykal&rsquoın 2003 tezkeresinde alınmış olabileceği &ldquoAmerikan karşıtları&rdquo kara listesinden &ccedilıkmaya kesin kararlı olduğudur.

Buraya kadar s&oumlylenenlerin daha da &oumltesi var. AKP&rsquonin a&ccedilığa &ccedilıkarılması gereken foyası daha kapsamlı.

Sonucu şimdiden s&oumlylersem, Erdoğan&rsquoın anti-siyonizmi Ortadoğu&rsquoda Amerikan senaryolarını b&uumlt&uumlnlemektedir. AKP&rsquonin İsrail eleştirisi İsrail&rsquoin saldırganlığını tamamlamaktadır.

İpucu Filistin&rsquoe asker g&oumlnderme merakında kendini g&oumlsterdi bile. TSK Filistin halkının tepesine M&uumlsl&uumlman bir işgalci olarak binmeye aday g&uuml&ccedilt&uumlr. Uzun değil, orta vadede b&oumllgedeki kontrols&uumlz bir direniş dinamizminin T&uumlrkiye&rsquonin himayesi altına alınması ve b&oumlyle s&oumlnd&uumlr&uumllmesi &oumlnerilmektedir. Amerikancı T&uumlrkiye&rsquonin himayesi emperyalizmin kontrol&uuml demektir. K&oumlt&uuml polis vuracak, iyi polis tepesinde n&oumlbet tutacak&hellip

Bu kartın emperyalist merkezlerde hoş karşılanma olasılığı var. Başta Washington olmak &uumlzere batı merkezlerinde &ldquodaha İslamcı bir T&uumlrkiye&rdquo y&oumln&uumlnde kullanılan tercihin somut karşılığı b&oumlyle şeylerdir. Davutoğlu&rsquonun ge&ccedilenlerde B&uumly&uumlk Ortadoğu Projesinin &oumll&uumlm&uumln&uuml ilan etmesinin arkasında b&oumllgede emperyalist yapılanmanın baş taşeronu bir T&uumlrkiye yaratma fikri yatmaktadır.

&ldquoABD&rsquonin stratejik m&uumlttefikiyiz&rdquo &ccedilizgisinin memlekette arzulanan enerjiyi a&ccedilığa &ccedilıkarmadığı doğrudur. Bu deli sa&ccedilması fikrin yerini, yeni-Osmanlıcı, &ldquok&uuml&ccedil&uumlk emperyalist&rdquo olma r&uumlyası g&oumlren bir T&uumlrkiye&rsquonin almasını AKP ciddi ciddi g&uumlndeme getirmektedir. Bu yapılanma toplumu sınır &oumltesi kalıcı rollere ısındırmanın biricik kanalıdır.

Ancak, bu yapılanmanın yol alması, AKP&rsquonin, elbette makul sınırlar i&ccedilinde kalmak kaydıyla, icabında İsrail&rsquole, icabında ABD ile takışmasını i&ccedilerir ve hatta gerektirir. Sorun, emperyalizmin bu g&oumlreli hareket serbestisini Ankara&rsquoya tanıyıp tanımayacağıdır. Zira yeni-Osmanlıcılığın ideolojik salgılarından bazılarının emek&ccedililerin ve aydınların bağımsızlık&ccedilı, anti-emperyalist kişilik &oumlzellikleriyle buluşmaması d&uumlş&uumln&uumllemez.

AKP bu anlamda mayınlı tarlaya girmektedir. Sol bu mayınları patlatmalıdır.&nbsp