Yeni işsizler, kriz, alternatif tatiller

İtalya’da kamu sektöründe çalışan sözleşmeli 150 bin personel, yenilenmeyen kontratlar nedeniyle yıl sonunda işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya. Cgil sendikası koordinatörü Michele Gentile, “Temel hizmetlerde görev yapan personelin sözleşmelerinin yenilenmemesi, gerek çalışanların geleceği gerekse vatandaşlar açısından çift yönlü bir sorunlar zinciri doğurabilir” diyor.

İtalya’da vatandaşlara bugüne kadar sınırlı sayıda personelle kamu hizmetleri ulaştırılmaya çalışıldı. Bu personelin büyük bölümü geçici sözleşmeyle görev yaptığı için, kontrat süresi dolduğu zaman götürülen hizmet de noktalanıyordu. İş sözleşmesi 31 Aralık’a kadar geçerli personelin, şimdi, verdiği hizmeti sahipsiz bırakarak evine döneceğine dikkat çekiliyor.

Kamuda geçici iş sözleşmesiyle görev yapanların sayısı 2011 yılında 86 bin 467 ile ifade edilirken, sosyal açıdan önem taşıyan işlerde görev üstlenenlerin sayısı 17 bin 998’di. İşsizlerin 4 milyona yaklaştığı Çizme’de, Cgil sendikası, özellikle kamu sektöründe işsiz kalma tehlikesiyle yüz yüze gelecek 150 bin çalışanın kontratlarının yenilenmesi için hükümetin acil bir düzenlemeye gitmesi gerektiğini vurguluyor.

Aynı sektörde ücretlerin 2010-2014 yılları arasında beş yıl süreyle dondurulduğunu anımsatan Cgil sendikası , 4 bin 100 avronun heba edildiğine dikkat çekiyor.

Kültür Bakanlığı ise kaderine terk edilen ören yerlerinde görevlendirilmek üzere arkeolog, arşiv uzmanı ve kütüphanecilerden oluşan yeni personel alınacağını duyurdu. İtalya’da çeşitli arkeolojik yerleşimlerde kazı yapan uzman personele saat başına 4 avro ücret ödendiğinin ortaya çıkması ise bu alanda köklü bir reforma gidilmesi gerektiğini ortaya koydu. Aralarında Pompei’nin de yer aldığı birçok ören yerinin bekçi ve personel noksanlığı nedeniyle kısmen ziyarete kapalı tutulması, bu sektörde acilen yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

İtalyanlar son yılların en sönük yaz mevsimini geçiriyor. Her 10 İtalyandan 6’sı, bu yıl tatilden vazgeçti. İmparator Augustos’a adanan, yazın sona ermekte olduğuna işaret eden “Ferragosto” Bayramı’nı geçtiğimiz 15 Ağustos’ta hafta sonu tatiliyle birleştirerek parklarda, nehir kıyılarında, ormanlarda kutlayan İtalyanlar günübirlik alternatif tatillerde aradı teselliyi.