‘Utanç zirveleri’

İtalya Başbakanı Enrico Letta’nın, bu hafta iki önemli randevusu var. Letta, 20 Kasım’da Roma’da Fransa Başkanı François Hollande’ı 2 Aralık’ta, Torino’da İsrail Başkanı Netenyahu’yu konuk edecek. İtalya’nın izlediği dış siyaset ve uluslararası ilişkilerde gözardı edilmemesi gereken iki önemli buluşma gündemde.

Letta-Hollande zirvesinde İtalya ve Fransa’yı ilgilendiren Torino-Lyon arasında yapımı yıllardır alevli tartışmalara ve protestolara neden olan hızlı tren projesi TAV, İtalyan havayolları şirketi Alitalia’nın satışı ve Avrupa polisinin koordinasyonu gibi güncel konular masaya yatırılacak. Aralık ayı başındaki İtalya-İsrail zirvesi ise her iki ülke arasında askeri ve bilimsel alandaki karşılıklı işbirliğinin güçlendirilmesini öngörüyor.

Hızlı tren projesi TAV ve Alitalia’nın satışı konusunda ipler Paris’in elinde görünüyor. Fransızlar, projenin Güney Fransa’daki kanadında önemli yatırımlara imza atarak, “sıra İtalya’da” diyor. Öte yandan İtalyan havayolu şirketi Alitalia’nın Air France’ın boyunduruğu altına girmesi için bütün kartları oynuyor.

Geçtiğimiz günlerde Corriere Della Sera gazetesinde yer verilen bir haberde “Dünya değişti, uluslararası politikanın şahinleri artık Washington semalarında değil, Paris’in üzerinde uçuyor, Suriye’den İran’a uzanan bir dizi hassas dosyada Paris’in gölgesi var” diye yazıyordu. Gazete, Hollande’ın geçtiğimiz 31 Ağustos’ta Fransa’nın Şam’a göndereceği füzeler konusunda kararlı olduğuna, ardından ABD’nin devreye girmesiyle geri adım attığına, Fransa’nın Afrika’da Mali, Fildişi ve Libya gibi ülkelerde ön plandaki konumuna vurgu yapıyor. İran konusunda da Hollande’ın dümenindeki Fransa’nın kilit bir role soyunduğu, İran yönetimini atom enerjisinden vazgeçirmek için askeri müdahale ile provoke ettiğini anımsatıyor.

Torino’da üç gün devam edecek olan İtalya-İsrail zirvesinde İtalya’nın Ortadoğu’da izleyeceği politika, İsrail’le geliştirmesi planlanan siyasi ve bilimsel işbirliği çok yönlü ele alınıp tartışılacak. Torino’da her iki ülke yetkililerini buluşturacak toplantıda kangrenleşen Filistin sorunu, Ortadoğu sınırları içinde İsrail’in konumu ve aldığı pozisyon da görüşülecek. Fransa ve İsrail’in tarih boyunca üstlendikleri sömürgeci kimliğe, İtalya’nın “Mare Nostrum” diye anılan Akdeniz’e donanmasını göndererek hizmet ettiği anımsstılıyor.

Letta’nın Fransa ve İsrail başkanlarıyla bir araya geleceği gündemi dikkate alan hızlı tren karşıtları ile Filistin’le dayanışma dernekleri 20 kasımda Roma’da, 30 Kasım’da Torino’da protestoya hazırlanıyor. Letta’nın Çizme’yi uçuruma sürüklediğine vurgu yapan protestocular, Roma ve Torino buluşmalarını “utanç zirvesi” diye yorumluyor.