Ufuktaki Neonazi Tehlikesi

DÜNYA SOLA DÖNÜYOR - İTALYA yazıları

Geçtiğimiz hafta İtalya'da kentlerin güvenliğinde rol üstlenecek gönüllü birliklerden sözedeceğimi yazdim. Yeni güvenlik yaşası, çoğu aşırı sağcı gençlerden oluşan gönüllü birliklere de yer veriyor. Berlusconi hükümeti, jandarma ve polise alternatif sunduğu bu birliklerden kent güvenliğini sağlamalarını bekliyor.

Öneri daha taslak aşamasındayken özellikle demokrat çevrelerden çok tepki çekse de hükümet ortağı Kuzey Birliği partisinin ürettiği korku politikasının peşi sıra giden birçok İtalyan gönüllü birliklere sıcak bakıyor. Kendilerini,çocuklarını güvende hissetmeyen, tecavüz edenlerden, pedofili hastalarından, hırsızlardan, mafyadan, göçmen vatandaşlardan korkanlar, güvenlik güçlerinin arttırılması yerine emniyeti gönüllü birliklerin sağlamasını tercih ediyor.

Aşırı sağcı militanların oluşturduğu bu grupların şimdi de özel vakıflar ve kuruluşlarca sponsor edilebileceği önerilince tartışmanın boyutu ve doğal olarak demokrat kesimin kaygıları da aynı orantıda arttı.

Kuzey Birliği ilk gönüllü birliklerin önünü 1995 yılında kuzeyde Padania bölgesinde Voghera'da açtı. O dönemde bu gruplar Padania birlikleri adıyla tanınıyordu. Şimdi Kuzey Birliği hükümete ortağı olunca vatandaşların güvenliğini aşırı sağcı militanlardan oluşan birliklere emanet etme düşünü güvenlik yasası çerçevesinde gerçekleştirdi.

Demokrat kesimler bir yana İtalya'da emniyet görevlileri de bu birliklere karşı. "Hükümetin bu birlikler için ayırdığı bütçeyle emniyete 3 bin görevli alınırdı" diyor güvenlik güçleri ve "ülkede iddia edildiği boyutta bir güvenlik sorunu varsa bu iş konunun uzmanına bırakılırdı" diyerek karşı çıkıyorlar gönüllü birliklere.

Ama Berlusconi hükümeti neonazı gençlerin devam ettiği bu birlikleri sokağa salmakta karar kıldı. Bir anlamda emniyete alternatif, sağcı militanlardan meydana gelen sivil bir emniyetin önünü açtı.

Gönüllü birlikler hızla örgütlenmeye başladı bile. Kuzeyde Milano'dan güneyde Palermo'ya, Torino'dan Bologna'ya, Roma'dan Napoli'ye, Trieste'den Parma'ya birçok şehirde gruplar oluştu.

Bazı iddialara göre Kuzey Birliği'nin kuvvetli olduğu Verona'daki gönüllü birlikler içinde doğrudan neofaşist gruplar odaklandı. Bu durumda birliklerde görev almak isteyenlerin kimler olduğu ve nasıl seçildikleri sorusu da gündeme geldi.

Öte yandan bu ürküten tablo karşısında gönüllü birliklere muhalefet eden seslerin yükselmesi ve birçok şehirde bunlara karşı örgütlenmelerin doğması da umut verici. İşin ilginç yani birçok kentte gönüllü birlik karşıtı örgütlenmelere polisler ve polis sendikası da destek veriyor.

Berlusconi hükümetinin yaydığı korku politikası gitgide daha otoriter bir yönetimin önünü açtı. Göçmen vatandaşlardan, mafyadan, pedofili hastalarından korkan çoğu İtalyan yani başındaki en büyük tehlikenin farkında değil.

[email protected]