Türkiye, Arnavutluk’ta militan mı topluyor?

Arnavutluk’ta yayımlanan Shekulli gazetesi, geçtiğimiz günlerde İslami çizgideki İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) yüz dolayında Müslüman Arnavut’u Şam rejimine karşı cihatçı miltanların yanında savaşmak üzere topladığını iddia etti. İtalyan haber portalı Contropiano’da yer verilen habere göre, Arnavut militanlar Ankara’da eğitildi. Farsnews haber ajansına göre ise bu operasyonun ardında Suudi kökenli radikal Vahabiler’in parmağı var.
Haberde çeşitli kaynakların verilerine dayanılarak bugüne kadar 800 Arnavut vatandaşının cihatçı militanlar ile Özgür Suriye ordusunun yanında görev aldıkları öne sürülüyor. Bu grupların Türk hükümetinden ve Türkiye’nin Suriye sınırına birkaç kilometre uzaklıktaki Amerikan askeri üslerinden destek gördüğü iddia ediliyor. Bazı Arnavut militanların Özgür Suriye ordusundan firar ederek El Kaide örgütüne bağlı El Nursa Cephesi’ne* katıldıkları dile getiriliyor.

AVRUPALI NEO-NAZİLERE COMO ÖNERİLDİ

İtalya’ya döndüğümüzde Avrupa’nın dört bir köşesinden gelen neo-Naziler, Festival Boreale’yi Milano’da gerçekleştirmeyi başaracak mı? İtalya’nın faşizme karşı direniş hareketinde önemli bir rol üstlenen kuzey başkentinin isminin faşist gruplarla anılmasına Milano Belediye Başkanı Giuliano Pisapia ile İtalyan Direnişçiler Derneği (ANPİ) temsilcileri karşı çıkıyor. Polonya’dan Macaristan’a, Hırvatistan’dan Yunanistan’a, Fransa’dan İsveç ve İspanya’ya kadar Nazi ideolojisini savunan militanların 12-14 Eylül günlerinde planladıkları zirvenin Como ya da Monza’ya kaydırılması gündemde.

Yerel yönetimin karşı gelmesine rağmen Avrupalı neo-Naziler Festival Boreale’yi Milano’da gerçekleştirmeyi başarırsa, Direnişçiler Derneği de faşizme karşı kitlesel düzeyde demokratik bir gösteri düzenlemeyi programına aldı.

* Suriye’de 2011eylülünde kurulan El Nursa Cephesi, Sünni İslam yanlısı, aşırı İslamcı mücahit silahlı bir gruptur. Grubun en az 5 bin mücahit savaşçıdan meydana geldiği sanılıyor.