Sicilyalılar MUOS’i istemiyor

Sicilya halkı, Niscemi’de ABD’nin kurucusu olduğu MUOS’a (Mobile User Objective System) karşı. Amerikan askeri donanmasının modern telekomünikasyon sistemi olan M.U.O.S, dokuz uydudan oluşuyor. Bu uydulardan biri, Sicilya Adası’nda Niscemi’de konumlandırıldı.

5 bin adalı, Niscemi’de bir araya gelerek MUOS’u protesto etti. Akdeniz’i askeri yönden kontrol eden, Amerikan hava üssü Sigonella’dan havalanan pilotsuz casus uçakların trafiğini koordine eden bu telekomünikasyon sistemine ada halkı ve No MUOS aktivistleri karşı çıkıyor.

Sicilya’daki Sigonella üssü ile Niscemi’deki telekomünikasyon sistemini istemediklerini dile getiren aktivistler, Amerikan üssünü işgal etti. Protestocular antenlere tırmanarak tepkilerini yansıttı.

Niscemi’de Sigonella üssü ile MUOS’a karşı çıkan 5 bin kişi arasında aktivistlerin yanı sıra anneler, çocuklar, çevreciler ve vatandaşlar yer alıyordu. Sicilya bölgesel yönetiminin de destek verdiği projeyi protesto eden halk, “Projeyi durdurmak mümkün. ‘Dur’ demek ise bize düşüyor.” yazılı bir afiş açtı.

Amerikan üssü Sigonella’nin işgal edilmesi öncesinde protestocular ile polis arasında gerginlik tırmandı. Ancak No MUOS aktivistleri güvenlik güçlerinin engellemesine karşın üsse girmeyi başardı.

“Ada halkı ve Amerikan vatandaşları, Sicilya Adası’nın askerileştirilmesini istemiyor” diyen ABD’li sosyolog ve dilbilimci Noam Chomsky’nin mesajı kısa sürede geniş bir kitleye ulaşırken, telekomünikasyon sistemi ve Sigonella askeri üssü çevresinde odaklanan protestolar ve Chomsky’nin girişimiyle kaleme alınan mesaja ABD’li elli aydından da destek geldi.

No Muos aktivisleri ve Sicilyalılar, Amerikan askeri donanmasının telekomünikasyon sisteminin Niscemi’de konumlandırılmasından kaygılı, bu kaygının ekseninde sistemin insan sağlığı, Niscemi ve çevresindeki ekosistem , bölgede ekilen tarım ürünleri, yöredeki hava trafiği, ekonomik kalkınma ve vatandaşların güvenliği açısından zararlı sonuçları olacağı yer alıyor.