‘Servizio Pubblico’ demir aldı

Gazeteci Michele Santoro, RAI 3’te Berlusconi hükümetine muhalefet eden haber programı “Anno Zero” programını sunuyordu. Berlusconi, Anno Zero’dan hoşlanmıyordu. Santoro’nun programı İtalya’daki birçok düzeysiz televizyon programının yanında, medyanın görmezden geldiği önemli konuları gündeme getirdiği için kutup yıldızı gibi parlıyordu. Berlusconi’nin isteğiyle ile RAI 3’te başarıyla sürdürdüğü görevinden kapı dışarı edilmeden önce Santoro, ses getiren ve ilgiyle izlenen nice haberi dosyalaştırdı RAI 3 ekranında.

Geçtiğimiz kış dondurucu soğuğa karşın kepçelerin üzerinde çalışma koşullarını gece gündüz protesto eden işçilerle canlı yayın yaptı Anno Zero. Fabrika çalışanlarını bu protestoya yönelten nedenlerin ayrıntılarını birebir işçilerle konuşarak ekrana getirdi. Bir başka programda Sardunya adasında geçimini yıllardır maden ocağından sağlayan, İtalya’nın Zonguldak’ı diye anabileceğimiz Carbonia’da yaşanan yoksulluğu, yöre halkının içine düştüğü geçim sıkıntısını Carbonia’yı eksen alan bir dosyada işledi.

Santoro ve ekibi, İtalya’nın yarası olan ama medyanın genelde görmezden geldiği konulara odaklandığı için sevilmiyordu. RAI 3’teki işinden olmadan önce Santoro, bin avroluk ücret karşılığında çalıştırılan bilim insanları, doktorlar ve araştırmacıların öykülerini anlattı, Çizme’de git gide tırmanan yabancı düşmanlığı, Cenova limanındaki işçi protestosu, gelecekleri çalınan gençlerin kaygıları Anno Zero’nun ilginç söyleşilerle desteklenen ve milyonları ekran karşısına çeken programlarından bazılarıydı.

Sözün kısası Santoro medyanın yapmadığı bir gazetecilik yaptığı, burnunu her yere soktuğu, sorunların üzerine gittiği ve sistemin kurbanı olan vatandaşların sesine ve sözüne yer verdiği için devlet televizyonu RAI 3’e fazla geldi.

Michele Santoro RAİ 3’te yıllara uzanan deneyiminin ardından ‘Servizio Pubblico/Kamu Hizmeti’ adıyla tanıtımı yapılan yeni bir projeye imza atarak medya dünyasına geri döndü. Servizo Pubblico, yerel televizyonların teknik ve lojistik desteğini alan televizyon, web ve radyo yayıncılığı ile yola çıkan çok boyutlu ve işlevli bir enformasyon platformu. Bu platformun özelliği, bir patronunun olmaması.

Anno Zero’nun devamı niteliğindeki ilk haber programını 3 kasımda perşembe gecesi Roma’daki Cinecittà stüdyosunda yayına veren Servizio Pubblico, milyonlarca televizyon izleyicisini ekran karşısına kilitledi. Çizme’deki yerel televizyon kanallarının da desteğini alan Santoro’nun bağımsız enformasyon platformu tüm İtalya’da izlenebiliyor. Televizyonun yanı sıra, web ortamı yayıncılığını da dikkate alane ekip sosyal medyanın elektronik ortamdaki yüzü www.serviziopubblico.it'i de yayınlıyor. Corriere della Sera, La Repubblica ve İl Fatto Quotidiano gibi gazetelerin elektronik versiyonlarında Servizio Pubblico gazetecilerinin gerek İtalya gerekse dünyanın dört bir köşesinde hazırladıkları belgesel içerikli filmlere yerveriliyor.

İtalya’da özellikle 'Berluskonizm' kavramıyla örtüşen ve gitgide düzeysiz bir noktaya gelen televizyon yayıncılığına yeni bir soluk ve nitelik katmayı hedefleyen bu çok boyutlu sosyal enformasyon projesi, Çizme’de özgür basının sesi olmaya aday. İtalya’da ilk kez bir televizyon programı, siyasi sistem ve siyasetçilerin gölgesi olmadan özgür bir ortamda yol alıyor,

Attıkları adımı sivil ve demokratik bir devrim diye yorumlayan Berlusconi’nin ‘istemediği gazeteci’ Michele Santoro ve ekibine başarılar.

[email protected]