“Saud, seri katil”

“Yemen’de Çocuk Katillerine Stop”, Saud, Seıial Killer”, İtalya, Suudi Arabistan”a Silah Satışına Son Ver”… Rete No War/Savaş Karşıtı Ağ’ın, geçtiğimiz perşembe günü Roma’daki protestosunda dikkat çektiği başlıklardan bazıları. Savaş karşıtları, Campidoglio meydanında Yemen vatandaşlarıyla birlikte Suudi Arabistan’ın uluslar arası terörizme destekleyen yırtıcı siyasetini hedef aldı.  

Suudi Arabistan aylardır Yemen’i bombalıyor ve bombalamaya devam ediyor. İtalya’nın da aralarında bulunduğu Batı medyası Yemen’de yaşananlar konusunda tek satır haber yazmıyor. Yemen bir yana Suriye ve Irak’ta yürütülen uluslar arası terörizmin baş aktörlerinden biri olduğunu herkes biliyor Suudi Arabistan’ın. Ülkesinde gerici ve baskıcı yönetime başkaldırdığı için ölüe mahkum edilen 17 yaşındaki genç aktivist Ali El-Nimr konusunda geri adım atmaktan çekinmediğini bildiği gibi.

İtalya, Suudi Arabistan’a silah satıyor

Ama İtalya, birçok başka Avrupa ülkesi gibi Suudilerle her türden askeri, kültürel ve ticari ilişkiye girişmekten kaçınmıyor. Matteo Renzi’nin yönetimindeki İtalyan hükümeti, Suudi Arabistan’a silah satmaya devam ediyor. Nato tatbikatlarının kalbi Sardunya adasının toprakları, yıllardır Suudi ailesine satılıyor. İtalya’nın en yoksul bölgelerinden biri olan adada, kendi özerk cumhuriyetini kuran Suudi ailesi, inşa ettiği lüks rezidanslar ve  oteller koyları işgal edip, ada halkının kendi coğrafyasında özgürce yaşamasını engelliyor.   

Denize düşen yılan sarılır misali kültürel, arkeolojik ve doğal zenginliklerini satışa çıkarmakta sakınca görmeyen İtalya, bir yandan bu gerici ülkeyi Yemen’i bombaladığı ya da 17 yaşındaki bir aktivisti başının kesilmesi kararıyla ölüme mahkum ettiği için cılız bir sesle eleştiriyor öte yandan bu gerici ülkeye silah satmaya, Torino kitap fuarına konuk ülke sıfatında resmen  davet etmeye devam ediyor.   

Bu ikiyüzlü tutuma tepki vermek için Savaş Karşıtı Ağ, Roma’da Suudi Arabistan karşıtı bir protesto düzenledi. Protestoda “Suudi Arabistan, Yemen’i bombalıyor, Suriye ve Irak’ta uluslar arası terörizme destek veriyor, petrol tiranlığının yöneticileri kafa kesmeye, her türden işkenceye devam ediyorlar, ancak İtalya bütün bu olan biten karşısında Suudi Arabistan Krallığına silah satmaya devam ediyor.” denildi.  

Associazione Oltre İl Mare, US Citizens Statunitensi per la Pace e la Giustizia – Roma; Partito comunista d’Italia.Comitato del martire Ghassan Kanafani, Comitato No Guerra No Nato; Obiezione Spese Militari per la Difesa Popolare nonviolenta; Padre Alex Zanotelli; Comitato contro la guerra – Milano; Disarmiamoli; Rete dei comunisti ve Napoli No War’ın içinde yer aldığı savaş karşıtları, Suudilerin ölüme mahkum ettiği aktivist Ali el_Nimr’in monarşinin yüzlerce kurbanından biri olduğu, Suudi Arabistan’ın 26 mart 2015’den bu yana Yemen’i bombaladığı, bu saldırılarda binlerce sivilin can verdiği ve dünya uluslar arası mirasına ait tarihi eserlerin yerle bir edildiği, Saud ailesinin hava ve deniz ulaşımını engellediği gerekçesiyle Yemen halkının açlık nedeniyle de öldüğü, Suudi Arabistan’ın 1980’den bu yana Afganistan’da teröristleri finanse ettiği, Suriye’nin parçalanmasında baş aktör oldukları, İSİS canavarını Saud ailesinin yarattığı, Suudi Arabistan’da çalışan yabancı uyruklu vatandaşları, göçmenleri  ve kadınları köleleştirdiğini vurguluyor.

 

Ama birçok ülke İtalya gibi üç maymunu oynayarak petrol zengini Suudi Arabistan’la ticari, askeri ve kültürel çerçevede işbirliğine girmekte bir sakınca görmüyor.

 

Michelangelo’nun heykellerinin ana malzemesi Carrara mermerine göz diken, Mekke’yi lüks oteller ve gökdelenler cenneti yapmaya kararlı Osama Bin Laden ailesinin Toscana’da  45 milyon avroluk bir yatırımla Carrara Mermerlerinin yüzde 50’sini sahiplendiğini biliyor muydunuz? Çevre örgütleri bu doğa kıyımına karşı çıksalar da İtalya’da hükümet, eli kolu bağlı oturuyor. Carrara mermerine ve Toscana’da doğa kıyımına göz yuman bir yönetimin, eli kanlı Suudi Arabistan Krallığı’na silah satmaya devam etmesi çok da şaşırtıcı değil aslında.     

 

[email protected]