“Salvini Boy’s”

Kuzey Birliği partisi (Lega) artık bir tek kuzey İtalya’yla ilgilenmiyor. Öteki Matteo’nun, Matteo Salvini’nin dümeninde olduğu parti, güneyli İtalyanları “terroni” diye küçümsemek yerine Çizme’nin ucunu keşfetme kararı aldı.

İtalya’nın belini büken yoksulluğun görece daha çok hissedildiği güneye açılan Kuzey Birliği Padania’nın yeşili yerine güney için yeni bir simge seçti. Salvini,’nin dün parlamentoda tanıttığı yeni siyasi oluşum, Kuzey Birliği’nin “kız kardeşi” diye anılıyor. Yeni simge mavi zemin üzerine sarıyla yazılan “Biz Salvini’yle birlikteyiz”. Salvini Boy’s diye anılan oluşum, merkez sağın yıllanan partilerinden kopan siyasetçilerle yola çıkıyor. Kuzey Birliği’nin güneye açılan siyasi oluşumu sondajlarda birinci sırada gidiyor.

Kuzey Birliği, gelecek yerel ve genel seçimlerde Roma’nın güneyinde kalan bölgelere bu kartvizitle aday olacak. Kuzey İtalya’da parti, geleneksel ilkelerine sadık kalan bir siyaset sürdürecek. Güneyi ilk kez keşfeden ve büyük bir oy potansiyelinin kokusunu alan Kuzey Birliği, bu açılım projesinin mimarlığını Kuzey Birliği senatörü Raffaele Volpi’ye verdi.

Mafya sızar mı korkusu

Sağ siyasetçiler açısından tehlike çanları çoktan çalmaya başladı. Partinin eski yöneticilerinden Umberto Bossi güney projesini desteklese de mafya örgütlerinin devreye girmesinin getireceği olası risklere dikkat çekiyor. En son başkent Roma’da patlak veren “devlet&mafya” ilişkisiyle gündeme gelen yoksuzluk vs gelişmeleri izleyen Kuzey Birliği mafyanın sızmasını önlemek adına parti üyeliğinde çift aşamalı bir üyelik kaydı alacaklarını duyurdu.

“Mussolini gibi bir lider gerekli”

Kuzey Birliği, “İtalya avrodan çıkmalı”, “ulusal kaynaklarımızı gözetelim”, “önce İtalyanlara iş” gibi söylemlerle yaşlı siyasetçilerden usanan İtalyanların gönlünde taht kurmaya çalışırken, Matteo Salvini, birkaç ay önce kapalı kutu Kuzey Kore’ye bile gitti.  Koreli liderlerle görüşen Salvini İtalya dönüşünde Kore izlenimlerini İtalyanlarla paylaştı. Sanılanın tersine modern ve temiz bir ülkeyle yüz yüze geldiğini ifade ederek, “Sorunlara karşın Kuzey Kore’den almamız gereken birçok çok ders var.”dedi. Salvini’nin son dönemde ziyaret ettiği bir başka ülke ise Rusya’ydı. ABD ve AB’nin ekonomik yaptırımlarla savaş açtıkları ve Rusya ekonomisini çökertme karı almalarını sert bir dille eleştirdi Salvini. Bu çıkışları, özellikle ulusal çıkarları koruma adına yaptığı konuşmalar bir dönem Mussolini’ye tapan İtalyanların gönlünü kolayca fethediyor. “Bize Mussolini gibi bir lider gerekli” diyen koronun sesi yükseliyor 

Avrupalı neofaşistlerin Milano zirvesi

Yeniden yapılanma sürecinden geçen, iç ve dış politikasında geleneksel kimliğinin dışında kalan bir çizgi izleyen Kuzey Birliği’nin Milano cephesinde baş ağrıtan gelişmeler göz ardı edilmemeli. Partinin Milano belediyesi danışmanlarından Ettore Fusco, 2007 yılında Opera’da bir kampta yaşayan Romanlara karşı bir yürüyüş organize etmişti. Bu protesto daha sonra Roman kampının ateşe verilmesiyle sonuçlanmıştı. Ettore Fusco, şimdi Avrupalı neofaşistleri bugün Milano’da düzenlenecek bir kongrede bir araya getirecek  riskli bir kongre için kolları sıvadı. Milano’nun merkez sol partili belediye başkanı Giuliano Pisapia, her zamanki gibi geç davrandığı için izin konusu aşıldı ve Fusco bir dönem faşizme karşı direnişin kalesi Milano’da Avrupalı neofaşistlerle, Alba Dorata İtalya ve Forza Nuova’nın katılımıyla bir zirve gerçekleştirecek. Kuzey Birliği partisi ve lideri Matteo Salvini’nin bu kongreye katılmayacakları,olası bütün sorumluluğun Ettore Fusco’da olduğu vurgulansa da yerel yönetimin salonunu bu kongre için kiralayan Fusco’yu Kuzey Birliği’nin desteklediğini herkes biliyor.

Milano belediye başkanı Pisapia ve merkez soldaki Demokrat parti, sosyal paylaşım sitesinde yerel yönetime ait bir salonun Avrupa’nın önde gelen aşırı sağcı gruplara kiralanmasını protesto etse de sonuç değişmedi. Bu tartışmalı zirve konusunda herkes topu birbirine atıyor. Kuzey Birliği, kongreyle arasına mesafe koyuyor izlenimi verse de, yerel yönetime ait salonun kiralanması konusunda doğrudan partinin aracı olduğu vurgulanıyor.

Bir zamanlar Kuzey’in bağımsızlığını savunan “Padania Cumhuriyeti”nin düşlerini kuran Kuzey Birliği, genç lider Matteo Salvini’nin önderliğinde “ulusal çıkarları” koruyan, uluslar arası finans çevrelerine söven, AB’yi eleştiren söylemleriyle İtalyanların içinde uyur durumda saklı kalan  Mussolini hayranlığını yeniden uyandırıyor. Kuzeyden güneye yeni bir siyaset güden, Kuzey Birliği lideri Matteo Salvini, bir başka faşist yönetimin mimarı olabilir.

 

[email protected]