Rocco, Salvatore…

Mafya başkenti Roma….

Roma’nın üzerine dev bir gölge gibi düşen mafya&devlet alışverişi, İtalya’da yolsuzluğun sınır tanımadığı gerçeğini ortaya koydu. Romalı siyasetçiler ile güneyli mafya örgütü Ndrangheta’nın yöneticileri arasındaki karanlık ilişkiler ağının “karşılıklı çıkarların” gözetilmesine dayandığı öne sürülüyor.

Kalabriyalı mafya patronları, Romadakilere, “Siz büyük işleri bize verin, biz de sizi koruyalım!” diyor. Mafyanın Roma’nın önceki belediye başkanı Gianni Alemanno’nun vakfına 265 bin avro yatırdığı, Alemanno’nun bu paraları Arjantin’e kaçırmakla suçlandığı bir ortamda mafya&devlet ilişkisi olağan bir tablo gibi geliyor karşımıza.

Yoksulların sırtından bile para kazanıyorlar

Ndrangheta, Çizme’nin ucunda Kalabriya bölgesinde faaliyet gösteren bir mafya örgütü. Roma’da yürütülen soruşturmada en son iki yatırımcı tutuklandı. İtalyan mafya filmlerindeki, karakterleri anımsatan bu iş adamlarından biri Rocco Rotolo, öteki Salvatore Ruggiero. Her iki iş adamı, Coop 29 adlı kooperatifin yöneticileri. Coop 29, 2008’den bu yana İtalya kıyılarına akın eden göçmenler ve siyasi sığınmacıların tutulduğu “göçmen barınma merkezleri” (Cie) için hizmet veren “kooperatifler ağını” yönetiyor.

2008 yılında Ndrangheta’yla işbirliği yaptığı ortaya çıkan bir başka iş adamı ise Salvatore Buzzi, Roma’nın onayıyla beş aylığına Coop 29’un Crotone Marittima’da bir tatil köyünde  faaliyete geçen 240 kişi kapasiteli merkezinin  yöneticiliğini üstleniyor. İçişleri bakanlığının  açılan ihale sonucunda Buzzi’ye aktardığı bütçe, 1,3 milyon avro. Çoğu savaş bölgelerinden kaçan ve İtalya’ya gelen göçmenlerin sırtından bile para kazanıyor mafya.

Geçtiğimiz hafta “Mafya başkenti Roma” başlıklı yazımda Çizme’de göçmenlerin sorunlarıyla uğraşan kooperatiflerin ardında mafya örgütlerinin olduğuna değinmiştim. Roma’nın farklı etnik kültürlerden gelen kişileri barındıran Esquilino’daki semt pazarı da ortada büyük bir pasta durduğu için mafyanın elinde. Esquilino’da Santo Stefano Kooperatifi çalışıyor görünse de, bu kooperatifin ipleri paranın kokusunu duyan kriminal grupların elinde.

Ndrangheta geniş bir aile. İçinde kuzenler, kayınlar ve yeğenlerin gözetildiği bir klan. Nerede vitrine bir pasta getirilse, oraya gölgesi düşüyor bu suç çetesinin. Güneyde Nicotera’ya gömülen atıklardan, Akdeniz’de batırılan gemilere, meteorolojik tahminlerden, Milano’da 2015 baharında gerçekleşecek Expo ve otoyol projelerine kadar.

Save The Children’ın yayımladığı son raporda İtalya’da yoksul çocukların sayısı 1.5 milyonla ifade ediliyor, 15-30 yaş kuşağındaki gençlerin yüzde 50’si işsiz durumda. Sosyal hakları bütünüyle silen ve “jobs act”ı yasalaştıran, vergileri arttıran, sağlık ve eğitimde kesintilere giden, ülkenin yer altı ve yer üstü zenginliklerini Arap, Rus ve Çinli milyarderlere satışa çıkaran, Sicilya ve Sardunya adası açıklarında uluslararası şirketlerin petrol sondajı yapmasına göz yuman Matteo Renzi hükümeti, İtalya’yı tehlikeli bir yolculuğa sürüklüyor.

[email protected]