Pazarlamacı Matteo

Başbakan Matteo Renzi, aylık ücreti 1.500 avronun altında olan vatandaşlara 80 avroluk artış sağlanacağı müjdesi verdi. Geçtiğimiz hafta sonu İtalyanlara seslenen Renzi, bir siyasetçiden çok, elindeki ürünü satmaya çabalayan bir pazarlamacı portresi çizdi. 1980’lerde Berlusconi’yle yol alan siyasi satış yöntemlerinde Renzi’nin Berlusconi’yi solladığı dile getirildi.

Bir zamanlar büyük kriz dönemlerinin ardından siyasetçiler vatandaşlardan biraz özveri bekler, “kemer sıkılacağı” mesajını verirdi. Oysa şimdi 1.500 avronun altında kalan ücretleriyle ayın sonunu getiremeyen 10 milyon vatandaşa seslenen Renzi, “Haydi 80 avroluk bir artiş sağlıyoruz, sevinin” diye masal anlatıyor.

Renzi hükümetinin programında dikkat çeken bir başka ayrıntı “konut planına” odaklanıyor. Renzi’nin dümenindeki hükümet, evsizlerin sayısının tırmandığı Çizme’de işgal edilen konutlara gaz, elektrik ve su servisini keseceklerini duyurdu. Sokakta kalma tehlikesiyle yüz yüze kalan vatandaşlara karşı açıkça savaş açıyor hükümet. Sözün kısası, “sizi yaşatmayacağız” deniyor.

Yoksul 10 milyon İtalyana iki ay içinde ayda 80 avroluk artış garantileneceğini duyuran hükümet, kesintiler paketini şimdilik erteleyerek tepkilerin önünü kesme çabasında. Ekonomik önlemler paketiyle sağlanan birikimler nasıl değerlendirilecek? Sağlık, eğitim, kamu personeli ve emekli ücretinde yapılacak kesintilerle uzayıp giden bir liste var Başbakan Renzi’nin önünde. Şimdi herkes ilkbaharda gerçekleşecek Avrupa Birliği seçimlerine odaklanmış durumda, seçimlerin ardından Haziran ayında “kesintiler paketi” oturacak İtalya’nın gündemine.

Renzi’nin “iyi niyetli” ekonomik politikasını eleştiren Sel Milletvekili Giorgio Alraudo, “80 avroluk artış, krizden en çok etkilenen alt ve orta ekonomik gelir grupları için öngörülse de emekliler, işsizler, geçici sözleşmeyle çalışanlar bu küçük desteğin dışında tutuluyor. Bu gruplar için ne bir ücret öngörülüyor ne de yeni iş olanakları” diyor.

Pazarlamacı siyasetçi bayrağını Berlus-coni’den devralan Matteo Renzi, ustasını aratmıyor.