“Papa? Hem melek hem şeytan!”

Arjantin’de askeri cunta döneminde rahip ağabeyi askerler tarafından kaçırılan Adolfo Yorio, “Dünya Papa I. Francesco’nun gerçekte kim olduğunu bilmiyor” diyor. Yorio, ağabeyi Virgilio’nun bir başka rahip Jalics’le birlikte gözaltına alındığını, Kardinal Jorge Maria Bergoglio’nun askeri darbe döneminde her iki din adamını gerilla olmakla suçladığını anlatıyor. İşkence gören rahipler Virgilio ve Jalics’e ve başka yüzlerce tutukluya göz yuman çiceği burnundaki Papa I. Francesco’nun hem melek hem de şeytan olduğunu iddia ediyor Adolfo Yorio.

Bütün dünyada yoksulların koruyucusu ve esprili bir Papa diye tanıtılan, sürdüğü sade yaşam gazetelerin sayfalarına konu edilen Arjantinli Kardinal’in askeri yönetim döneminde darbenin destekçisi generallerle işbirliği yaptığı yönünde birçok iddia ortaya atıldı. Arjantin’de askeri cunta döneminde kaybolan yakınlarını arayanların Kardinal Bergoglio’yu çok iyi tanıdıklarını anlatıyor Adolfo Yorio.

Papa I. Francesco’nun ülkesi Arjantin’de askeri yönetim döneminde ortadan kaybolan kızlarını arayan bir ailenin açtığı davada. genç kızın serbest bırakılmasında kayıtsız kalmakla suçlandığı, bu iddiayla mahkemeye çağrıldığı belirtiliyor.

Papa’nın darbeci Arjantinli askerlerle içli dışlı ilişkisi bir tek bu dosvayla sınırlı değil. Arjantinli gazeteci Horacio Verbitsky, İtalya’da Fandango yayınevinden çıkan “Sessizlik Adasi” başlıklı kitabında Buenos Aires’in yoksullarına sahip çıkan ve destek olmakla suçlanan iki solcu rahip Virgilio Yorio ile Francisco Jalics davasında Papa I. Francesco’nun nasıl kayıtsız kaldığını, işkenceye göz yumduğunu ayrıntılar ve tanıklıklarla aktarıyor.

Bu rahiplerden Virgilio’nun kardeşi olan Adolfo Yorio bir mucize eseri o dönemde hayatta kalmayı başardı. Kardinal Bergoglio’nun Papa seçilmesinin ardından hiç kimsenin tanımadığı “öteki Papa”yı Il Manifesto gazetesinde yayımlanan bir söyleşisinde anlattı.

-Kardeşinizi cuntacı askerlere teslim etmekte tereddüt etmeyen Kardinal Bergoglio’nun Papa seçildiğini öğrendiğiniz zaman ne hissettiniz?

“Birçok paradoksla karşı karşıyayız. Papa seçilen kardinallere isim vermek bir gelenek. Jean Paul II, “gezgin Papa”ydı. Bergoglio’yu “yoksulların dostu” diye tanıttılar. Çünkü yoksulları seviyor. Arjantin’de gecekondu mahalleleri “villas” diye anılır. Bu Kardinal yoksullara yardımcı olsa da ağabeyimi silmek istedi. Bu bir paradoks değil mi?”

-Sizce kardeşinizin kaçırılmasında Bergoglio nasıl bir rol üstlenmiş olabilir?

“Ağabeyim Don Jalics’le birlikte kaçırıldı. Bu olaydan çok önce gecekondu semtlerinde yoksulları eğitmek işinden vazgeçmesi için uyarılmıştı. Bergoglio herkese Virgilio ve Jalics’in gerilla olduğunu anlatıyordu. Tutuklandıkları zaman her ikisine de işkence yapanlar “Bize kalsa hala gecekondu semtlerinde çalışıyordun” ya da “Siz iyi bir rahipsiniz. Ama Incil’deki yoksulları farklı bir anlayışla ele alıyorsunuz. Kutsal metinlerdeki yoksullar, ruhani açıdan fakir olanlar, ekonomik yönden yoksul olanlar değil” gibi şüpheli açıklamalarda bulunuyordu.”

-Askerler bir rahipten ne istiyordu?

“Gerçekten gerilla olduklarına inanıyorlardı. Evlerinde arama yaparak, silah aradılar. Hiçbir şey bulamadılar. “

-Ağabeyiniz uzun süre işkence gördü mü?
“Darbenin gerçekleşmesinden bir ay sonra 23 nisan 1976’da tutuklandı Virgilio. İlk dört hafta Arjantin Deniz Akademisi’nin bodrumunda kurulan toplama kampında tutuldu. Sonraki dört ay ise bir apartman dairesinde elleri ve ayaklarından bir topa zincirle bağlı yaşadı.

-Nasıl serbest bırakıldılar?
“Vatikan’ın elçisi konumundaki Pio Laghi aracı oldu. Serbest bırakılmalarının ardından hemen Roma’ya uçtular. Bu süreçte kardinal Novak da yardımcı oldu. Bu kişiler aracı olmasaydı her ikisi de işkence altında can verebilirdi. Onlarla aynı kaderi paylaşan arkadaşlarının başına geldiği gibi.”

-Bu yönde bir suçlamayla yüz yüze gelmesine karşın kardinal Bergoglio Katolik kilisesi içinde nasıl kariyer yapabildi?
“Onun dini kariyerinde garip bir durum var. 1989’da Cordoba’nın dışında bir manastırda inzivaya çekildi. Tek başına ve o güne kadar elde ettiği iktidardan bağımsız bir yaşam sürdü. Sonra kardinal Sodona’dan bir mektup iletildi. Bu mektupta artık inziva yaşamına son verebileceği, piskopos olduğu belirtiliyordu.”

-Dünya karşısındaki yeni Papa’nın kim olduğundan haberdar mı?
“Bence kimsenin en küçük bir fikri yok. Papa seçildi. Vatikanda meydanı dolduran kitle ağlayarak alkışladı Papa’yı. Kardinal Bergoglio, hem melek hem de şeytan. Geceler boyu bir cehenneme gözcülük edebilir.

[email protected]