'Özgür Trieste' hareketi

Çizme’nin kuzeydoğu limanı Trieste, bağımsızlığını istiyor. “Özgür Trieste” diye yola çıkan bir grup Triesteli, İtalya’dan ayrılıp, Avusturya’nın sınırları içinde özgürlük düşlüyor. -Ekonomik krizin de etkilediği bu girişim, geçtiğimiz eylül ayında liman işçileri ve borsa çalışanları gibi uç kanattan 5 bin Triesteli’yi şehir merkezinde bir araya getirdi.

Avusturya düşüyle yola çıkan özgürlükçüler, ne sağcı ne de solcu. Sözün kısası siyasi bir çizgileri yok. 1947 yılında II. Dünya Savaşının hemen ardından yapılan barış anlaşmasını örnek alan özgürlükçüler, “Bağımsız bir Trieste”nin bugünkü koşullarda da mümkün olabileceğini dile getiriyor.

“Özgür Trieste” hareketinin mimarı, geçmişte çevreci kimliğiyle tanınan Roberto Giurastante. Hareketin lideri Giurastante’nin yakın geçmişte çokuluslu Gasnatural’ın liman bölgesinde Trieste ile Muggia arasında kurmak istediği şirkete karşı başlatılan zorlu mücadelede aktif bir rol üstlendiği anlatılıyor.

2012 yılından itibaren çevreci eylemlerinin yanı sıra Trieste’nin özgürlüğü için mücadele veren Giurastante destekçileriyle birlikte İtalyan hükümetinin Trieste’ye yönelik izlediği siyaseti eleştirerek, gelecekleri açısından “Özgür Trieste” düşüyle yola çıkıyor. Giurastate’nin girişimi Trieste’de kısa sürede birçok destekçi buluyor. İtalya’nın kaderine terk edilen liman şehrinin sakinleri İtalya’nın sınırları içinde yoksullaşmaktansa Avusturya’ya bağlı ama özerk bir yapıya sahip olmayı tercih ediyor.

Trieste’nin merkezinde 15 eylülde düzenlenen ve 5 bin kişiyi bir araya getiren gösteri, “Özgür Trieste” için yola çıkanlara umut veriyor. Hareketin sözcüleri İtalya’ya düşman olmadıklarını, İtalya fobisi gütmediklerine vurgu yapsa da, Çizme’nin kuzeydoğudaki uluslararası ticaret limanı Trieste’nin ekonomik kriz ve güdülen yanlış politikalar nedeniyle boğulup gitmesini engellemek istediklerini saklamıyor.

“Özgür Trieste” hareketinin ajandasında yola nasıl devam edileceği sürekli tartışma konusu. Bu yönde 2014 ilkbaharında yapılacak yerel seçimlere katılmak konusu da gündemde. Trieste’nin marjinalleşmesi tehlikesine karşı yola çıkan hareket, limanı ve kent kültürünü korumak istiyor.

İrlandalı yazar James Joyce’un 1905-1915 yılları arasında İngilizce öğretmenliği yaptığı, Joyce’un anısına heykelinin dikildiği, tarihi kahvelerinde bir zamanlar edebiyat tartışmalarının yapıldığı, İtalya’dan çok bir Balkan şehrini anımsatan, kışın delice esen borası ve buna adanan rüzgar müzesiyle ünlü Trieste, geleceğinden kaygılı.

[email protected]