‘Orangutan Kyenge’…

İtalya geçtiğimiz hafta Senato başkan yardımcısı ve Kuzey Birliği milletvekili Roberto Calderoli’nin göçmenlerin uyumundan sorumlu siyahi bakan Kongo asıllı Cecile Kyenge’yi orangutana benzetmesiyle çalkalandı. “Onu görünce orangutanı anımsamadan edemiyorum.” diyen Calderoli’nin ırkçı sataşmasını aynı zamanda doktor olan Kyenge nazikçe, “Sempatik bir şaka yaptı” diye geçiştirmeye çalışsa da, İtalya’nın gerek ülke içinde gerekse ülke dışında saygınlığına gölge düşüren “orangutan” benzetmesine tepkiler sürüyor.

Roberto Calderoli’yi tanıtmaya gerek yok sanırım. Dış basını takip eden okurlar, Müslümanlardan nefret eden Kuzey Birliği milletvekilinin 2007 yılında İtalya’da cami inşalarına karşı Müslümanların pek hoşlanmadığı domuzları yanına alarak “Domuz Day” protestosuna imza attığını anımsayacaktır.

Geçtiğimiz günlerde Calderoli’nin orangutan benzetmesi öncesinde sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta bir başka ırkçı belediye meclisi üyesi Kyenge’ye tecavüz edilmesi çağrısında bulunmuştu. Sonradan Kuzey Birliği üyesi olduğu ortaya çıkan bu kişi partiden ihraç edildi.

Kongo kökenli Kyenge’yi hedef alan ırkçı sataşmalar tepkilere karşın durulmak bilmiyor. Calderoli’nin ardından Kuzey Birliği’ne üye Bergamo’lu bir yerel yönetici, orangutan benzetmesine tepkiler sürerken internet ortamında bakan Kyenge ile bir orangutanın portresini yan yana yayımlayarak. “Aralarındaki tek fark, aynı gün doğmamış olmaları.” diye yazarak kantarın dozunu kaçırdı.

Ülkede muhalefeti temsil edenler, Roberto Calderoli’yi istifa etmeye davet etse de ırkçı Calderoli asla istifa etmeyi düşünmediğini, Kyenge’ye şaka yaptığını söylemekle yetindi. Bütün olan bitenler yetmezmiş gibi Kyenge’nin gönlünü kırmızı gül göndererek alacağını anlattı. Güneyde Salerno şehrinin belediye başkan yardımcısı Eva Avossa ise, Kyenge’yi orangutana benzeten Calderoli için Facebook sayfasında, “Calderoli bilmiyor ama, yüzünü her gördüğümde bana domuzu anımsatıyor” diye not düştü.

Siyaset gündemine oturan “orangutan benzetmesi” v esüre gelen tartışmalar İtalya’da ırkçı siyasetçilerin seviyesi ve cehaletini ortaya koyan çarpıcı bir örnek oldu. Her fırsatta hayvanları sevdiğini söyleyen Roberto Calderoli, İtalyan Direnişçiler Derneği ANPİ’nin internet sitesinde bir karikatürle eleştirildi. ANPİ’nin sayfasında yayımlanan vinyette Roberto Calderoli, “Veterinerim gelene kadar konuşmama hakkımı kullanacağım.” 
diyordu.

İtalya’da ırkçı siyasetçilerin doldurduğu politika sahnesi, içinden domuzlar ve orangutanların geçtiği dev bir sirk.