Nurxi Figus’da kömür gerginliği

Yaz tatilini noktalayan İtalyanlar, yeniden işbaşı yaptı. Büyük kentlere yönelen yoğun trafik ve otoyollarda uzayıp giden son kuyruklara geçtiğimiz hafta sonu tanıklık ettik. Ağustos ayı boyunca Afrika’dan gelen boğucu sıcaklara teslim olan Çizme’de, güz dünden itibaren kendini hissettirmeye başladı.

Ülkenin haber gündeminde Sardunya adasında Sulcis’de Nuraxi Figus maden isçileriyle hükümeti karşı karşıya getiren tartışma ve tırmanan gerginlik önemli bir yer tutuyor. Sulcis’de yaşananları anlamak için 26 Ağustos pazar gününe dönmekte yarar var. Nuraxi Figus maden ocağında görevli 40 madenci geçtiğimiz hafta sonu yıllardır çalıştıkları maden ocağına kapattılar kendilerini.

Bu ocaktan çıkarılan Sardunya kömürünün yüksek miktarda kükürt içerdiğini, sağlıklı bir kömür olmadığını ve doğal çevreyi kirlettiğine dikkat çeken yerel yönetim, yenilebilir enerjilere yönelerek modern bir kömür santrali kurmak için bir proje geliştirdi. Ancak bu proje, Nurxi Figus maden ocağının özelleştirilerek, çokuluslu bir şirkete devrini öngörüyor.

Geçimlerini yıllardır bu ocaktan sağlayan madenciler ise projeye çeşitli gerekçelerle karsı çıkıyor. Öncelikle Nuraxi Figus’da üretilen kömürün iddia edildiği gibi sağlıksız bir kömür olmadığını öne sürüyorlar. Yerel yönetimin geliştirdiği projenin hayata geçmesi durumunda gelecek 31 Aralık 2012’de maden ocağının kapısına kilit vurulacağını aktarıyor Sardunyalı madenciler. Her ne kadar yerel yönetim ve yenilenebilir enerjileri savunanlar 31 Aralık tarihinde ocağın kapatılacağını yalanlasa da Nurxi Figus’da sular durulmuyor.

Doğal çevreyi tehdit eden sorunlar konusunda faaliyet gösteren çevre örgütü Legambiente’nin yöneticisi Vittorio Cogliati Dezza, hükümet ve yerel yönetimle adali maden işçilerini karşı karsıya getiren gerilimde şu gerçeğin altını çiziyor. Dezza, Nurxi Figus madencilerinin hükümetten bir endüstri politikası geliştirmesini istemekte hakli bulurken, yenilenebilir enerji kaynaklarını düşman gören isçilerin, yıllardır ekmek paralarını kazandıkları ocağın çağdaş teknolojilerle donatılarak yoluna devam etmesine karşı çıkmalarını ise anlamlı bulmuyor.
Çevre örgütleri, nükleer enerjinin ardından hükümetlerin kömür santrallerine yatırım yapmasını yanlış bir secim diye değerlendiriyor. .Çünkü İtalya’da faaliyet gösteren 13 kömür santralinin doğal çevreye her yıl 37 milyon ton Co2 saldığı aktarılıyor.
Ancak yenilenebilir enerjilere kuşkuyla yaklaşan, yıllardır emek verdikleri maden ocağının çokuluslu bir şirketin çatısı altında özelleştirilerek yoluna devam etmesine karşı çıkan madenciler ürettikleri kömürün kükürt oranı yüksek olsa bile kullanılabilir nitelikte olduğunu savunuyor ve ocağa sahip çıkıyor.

Yöredeki kömür isletmeleri Assocarboni’ye başkanlık eden Rinaldo Sorgiati de, Sulcis kömürünün niteliği konusunda odaklanan tartışmalarda maden isçilerinin yanında. Ocakta üretilen kömürde kükürt miktarının yüksek olduğu kabul edilse de modern teknolojilerle donatılan ocaklarda bu içerikte kömürlerin kullanılabileceğine dikkat çekilirken, özelleştirme adına tarihi madenin çokuluslu bir şirkete yüksek maliyetle karşılığında devrine karşı çıkılıyor.

Gelecek 31 Aralık 2012’de Nurxi Figus maden ocağının kapısına kilit vurulabileceğinden kaygı duyan madenciler, hükümetin bu konuda bir tehlike yok demesine karşın siyasi yöneticilere güvenmiyor. Sardunya adasının güneybatı ucundaki Sulcis, adadaki yöresel dilde “Maureddia” diye anılıyor. Bu gelişmelere karşı çıkan ve tepki veren Sardunyalı 40 madencinin ilk protestosu kendilerini yıllardır çalıştıkları ocakta 375 metre derinliğe kadar inerek hapsetmek oldu.

Madencilerin arkadaşları ise kuyulara inen girişleri kömürlerle örerek müdahale edilmesini engellediler. Maden isçileri protestosunun simge isimlerinden 48 yaşındaki Stefano Meletti’nin düzenlenen bir basın konferansında kolunu bir bıçakla kesmesi gerginliğin ne boyutlara ulaştığını yansıttı herkese. Dun ise adadan hareket eden madenciler “Nurxi Figus’a sahip çıkıyoruz” diyerek başkent Roma’da Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’na doğru yürüyüşe geçti. Masaya oturan maden işçileri ile siyasi yöneticilerin soruna alternatif bir çözüm getirip getiremeyeceğini göreceğiz.

Son söz 40 dereceyi asan sıcaklıkta kuyuları terk etmeyen 52 yaşındaki iki madenci Marzio Mattu ve Aldo Virdis’in, “Ocağın özelleştirmesini öngören proje iptal edilene kadar biz buradayız. Üzerimize gelinirse daha da derine ineriz”.

[email protected]