‘No Berlusconi Day’

DÜNYA SOLA DÖNÜYOR -İTALYA Yazıları

Berlusconi karşıtı İtalyanlar, 5 aralık günü küresel bir eylemde bir araya gelerek ‘Berlusconi istifa et’ mesajı vermeye hazırlanıyor. Roma’da Piazza del Popolo’da başlayacak olan gösteri, aralarında İstanbul’un da yer aldığı 13 kentte eş zamanlı düzenlenecek.

‘No Berlusconi Day’, sosyal iletişim sitesi Façebook’ta doğdu. Girişim, Berlusconi’yi çeşitli davalarda yeniden sanık olarak yargılanmasına engel oluşturan dokunulmazlık yasası ‘Lodo Alfano’nun anayasa mahkemesince iptal edilmesinin hemen ardından ortaya atıldı.

Berlusconi’nin İtalya’yi otoriter bir şekilde yönetmeye devam etmesine ve demokratik sisteme gölge düşürmesine tepki olarak doğam bu girişimin sözcüleri hiçbir siyasi deneyimi olmayan, çoğu işsiz ya da geçici sözleşmelerle çalışmak durumunda kalan 30 yaş kuşağı gençler.

İstanbul, Londra, Amsterdam, Barselona, Madrid, Kopenhag, Brüksel, Dakar, Rabat, Washington, San Francisco, Sacramento ve Ottawa’nin da yer aldığı şehirlerde yaşayan İtalyan vatandaşları, ‘No Berlusconi Day’e Roma Piazza del Popolo’daki gösteriyle eşzamanlı destek verecek.

www.berlusconiday.org adlı site aracılığıyla sesini duyuran girişime şimdiden 300 bin kişi kayıt oldu. İtalya’daki çeşitli kentlerden ve Almanya’dan yüz otobüsün Roma’ya Berlusconi karşıtlarını getirmesi bekleniyor.


Berlusconi:'Benden kolay kurtulamayacaksınız!'
Adam: En azından deneyelim!
Karikatür: Vauro

İtalyan solu ne yazık ki Berlusconi’yi hedef alan bu gösteri de bile ortak bir tepki verememenin beceriksizliğini yansıttı. Antonio Di Pietro’nun lideri olduğu Değerler italyası, Paolo Ferrero’nun dümeninde yoluna devam eden Komünist Yeniden Yapılanma ve Oliviero Diliberto’nun yönettiği İtalyan Komünistleri “No Berlusconi Day”i desteklerken, sözde sol muhalefeti temsil eden Demokrat Parti ise Berlusconi karşıtı gösteri önlerine gelince fikir ayrılıklarına sahne oldu. Partinin yeni genel sekreteri Bersani’ye bağlı grubun ‘No Berlusconi Day’i desteklemeyeceği öğrenilirken, geri kalan grubun nasıl bir tepki vereceği de şimdilik belirsiz.

Irkçı proje, ‘White Cristmas’
Coccaglio, kuzey İtalya’da Brescia şehrine bağlı 7 bin nüfuslu küçük bir belediye. 36 yıl boyunca merkez solun yönettiği belediyede son yerel seçimlerde dümene ırkçı Kuzey Birliği’nin adayı Franco Claretti geçince işin rengi değişmeye başladı.

7 bin nüfuslu Coccaglio’da 1.500 göçmen vatandaşın yaklaşmakta olan Noel bayramına gölge düşüreceğine inanan Claretti ve ekibi, Bing Crosby’nın “White Christmas’ adlı parçasından esinlenerek Coccaglio’da göçmenlerden arındırılmış bir Noel için kolları sıvadı.

Belediye zabıtalarını göçmen vatandaşların evlerine gönderen başkan Claretti, tek tek oturma izinlerini kontrol ettiriyor bugünlerde. Otırma izni olmayanların Coccaglio’yu terk etmeleri istenirken, belgelerinin süresi geçmiş olan göçmenlere de hemen yenilememeleri durumunda ıkanmet haklarının iptal edileceği buyruluyor.

Irkçı başkan ve destekçileri Noel’in Hıristiyan geleneğe özgü bir bayram olduğunu hatırlatarak. Beyaz Noel’e göçmenlerin gölge etmemesini iştigo kısaca. Bakalım parlamentoya getirilecek “White Christmas” projesi nasıl sonuçlanacak?