Minnesota değil Fermo... 'Afrikalı maymun!'

Nijeryalı Emmanuel Chidi Nnamdi, Afrikalı olduğu için öldürüldü. ABD’de değil İtalya’da Fermo’da. Genç Nijeryalı’nın katili olduğu iddiasıyla tutuklanan Amedeo Mancini, aşırı sağcı gruplara takılan, İtalyan taşrasındaki ırkçı ultralardan biri.

Bu ırkçı cinayetin ardında saklı öyküyü paylaşmak için 6 Temmuz'a dönmemiz gerek. Emmanuel Chidi Nnamdi ve genç eşi Chimiary’nin Boko Haram’dan kaçarak İtalya’ya sığındıklarını ve Marche bölgesinde evlendiklerini öğrendik.

Fermo’da bir kilisede konuk edilen çift, kasabada gezerken Chimiary’e  birkaç genç “Afrikalı maymun!” diye sataştı. Emmanuel eşini savunmak için bu gençlerden birine tepki verince Fermana takımının ultrası, Amedeo ile Emmanuel dövüşmeye başladı. Amedeo’nun genç Nijeryalıyı siyah olduğu gerekçesiyle öldüresiye dövdüğü, başına sokak tabelalarından biriyle defalarca vurduğu iddia edildi. Hastaneye getirildiğinde Emmanuel komadaydı. Birkaç saat sonra da yaşamını yitirdi.     

 

Emmanuel ve Chinyery’nin düşleri Fermo’da noktalandı.

Emmanuel’in öldürülmesini  İçişleri Bakanı Alfano, “Irkçı kökenli bir cinayet” diye yorumlarken, genci döverek öldürdüğü iddiasıyla gözaltına alınan Amedeo Mancini’nin avukatı , “Amedeo pişman. Emmanuel’i öldürmek istemediğini söyledi.” demekle yetindi. Genç Nijeryalı’nın birkaç günlük eşi Chinyery ise, gözü önünde dövülerek öldürülen Emmanuel’in katil zanlısı Amedeo’yla yüzleşmek istediğini ve neden öldürdüğünü sormak istediğini dile getiriyor.

Boko Haram’dan kaçan, Libya’dayken dövülen ve çocuğunu yitiren, İtalya’da yeni bir yaşam düşleyen 26 yaşındaki Chinyery’nin yaşamı, her gün tanık olduğumuz dramatik öykülere eklenen bir başka halka.

- Chinyery neden? Bilmiyorum. Hapishaneye giderek Emmanuel’i öldüren o adamın gözlerine bakmak ve onu neden öldürdüğünü sormak istiyorum.

-Amedeo Mancini’yi tanıyor muydunuz?

Sekiz aydır Fermo’dayız. Bugüne kadar rast gelmedik. Güneş kremi almak için çıktık Emmanuel’le.  Sokakta yürürken bazı gençler, “Africans scimmia/Afrikalı maymunlar” diye sataştı. Mancini bana yaklaştı, tekme atarak itti. Emmanuel beni savunmak için dövüşmeye başladı. Sokak tabelasını İtalyan genç aldı, defalarca Emmanuel’in başına vurdu.

Emmanuel’in katil zanlısı aşırı sağcı Amedeo Mancini.

"BOKO HARAM'IN SALDIRISINDA OĞLUMU KAYBETTİM"

-Niçin İtalya’ya geldiniz?

Nijerya’da yaşıyorduk. Tıp fakültesinin ikinci sınıfına devam ediyordum. Emmanuel çalışıyordu. 2.5 yaşında bir oğlumuz vardı. Boko Haram’ın düzenlediği bombalı saldırıda her şeyimizi kaybettik. Boko Haram bir kiliseyi vurmak istiyordu ama bizim evimizi de vurdu. Bu saldırıda oğlumu kaybettim. Emmanuel’in anne ve babasını da yitirdik. Her şeyimizi kaybettik. Kaçmaya karar verdik. İtalya bir düştü, Nijerya’da yitirdiklerimizi bulmayı umut ediyorduk.

-Nijerya-İtalya yolculuğu?

Bir kabus gibiydi. Tek başımıza yola çıktık. Libya’ya geldik.  Konakladığımız eve bazı adamlar girdi, her şeyi altüst ettiler. Eşyalarımızı çaldılar ve bizi vahşice dövdüler. Onlara defalarca çocuk beklediğimi söylesem de dövmeye devam ettiler. Kan kaybediyordum..

-Yine de yola devam ettiniz…

 Evet yola çıktık. Akdeniz’de dört gün zorlu bir yolculuk yaptık, kan kaybetmeye devam ediyordum. Önce Sicilya’ya ardından Marche’de Fermo’ya ulaştık. Burada hastaneye yatırdılar ama çocuğumu kaybettim. Bize bir tek Fermo kilisesi rahibi Don Vinicio ve rahibeler yardım etti

-Ya şimdi?

Emmanuel’i Nijerya’ya götürmek istiyorum. Son uykusunu ülkesinde uyumalı. Ben ise İtalya’ya döneceğim ve Emmanuel’le birlikte düşlediklerimizi gerçekleştirmek istiyorum. Emmanuel’i öldüren kişi umarım hak ettiği cezayı alır. 

[email protected]