Milli Görüş’den Milano’ya cami

Milano’nun minareli ilk Türk camisi, bu yılın sonunda kapısını inançlı Müslümanlara açacak. Kubbenin iskeleti hazır. Mecenate semtindeki halin yakınında eski bir depo binasını bir kült merkezine dönüştüren projenin ardında, İslami siyasi hareketlerden Milli Görüş var.

Mecenate’deki dini yapı, Milano’nun ilk minareli camisi olmaya aday ama cami için gerekli iznin Milano Belediyesi’nden henüz alınmadığı aktarılıyor. Yapımını bir İtalyan şirketinin gerçekleştirdiği Türk camisinin inşasının 2013 yılında tamamlanması hedeflense de, 2015’de başlayacak ve Milano’ya on binlerce ziyaretçi getirecek Expo’ya gelecek Müslüman ülke katılımcıları da gözetiliyor.

Milano’nun banliyö semtlerinden olan Mecenate’de Kuzey Birliği (Lega Nord) partisi cami inşasına sıcak bakmıyor elbette. Kuzey Birliği’nin bölgesel yöneticilerinin geçtiğimiz ay Milano Belediyesi’ni Türk camisi konusunda uyarmasına karşın Giuliano Pisapia’nın başkanı olduğu Milano Belediyesi’nin bu uyarıyı pek ciddiye almadığı, bir şehir efsanesi gibi değerlendirdiği vurgulanıyor.

Çocuklara kuran kursu
Cami şantiyesinde La Repubblica gazetesi muhabirine konuşan 50 yaşındaki Süleyman adlı şahıs, semtin mimari dokusuna özen gösterileceğini anlatıyor. Semt sakinleri gözetilerek yapılandırılan projede öngörülen minarenin çok yüksek olmayacağı vurgulanıyor. Bu ayrıntının yanı sıra Mecenate camisinin bodrum katı dahil 11 mekandan oluşacağı, caminin 500 metrekarelik bir alan kapsayacağı, çocukların kaynaşabilmesi için çeşitli aktivitelere yer verileceği, bu etkinliklerden birinin “kuran kursu” olacağı belirtiliyor.

Milano’daki Müslümanlara başkanlık eden Osman Duran ise camiyi temmuz ayında Ramazan’a yetiştirmeyi planladıklarını ama bu projenin ardındaki Milli Görüş’ün halen finans aramakla meşgul olduğunu, Milano’daki Müslümanlar ile kamu ve özel sektörden toplanan bağışların yanı sıra Türk hükümetinden de maddi destek istendiğini ancak henüz bir yanıt alamadıklarını anlatıyor.

Milano Belediyesi cami inşası için gerekli izin vermediği için şu aşamada cami yapımı “kaçak inşaat” görünümü veriyor. 1988 yılında Milano’ya bağlı Segrate’deki cami bir yana bırakılacak olursa Mecenate’deki kült merkezi , Milano’nun ilk Türk camisi olacak.

Bodrum katında namaz
Cemaatin gerekli izin çıkana kadar bodrum katında namaz kıldığı, gıda malzemeleri satan küçük bir marketle, çocukların da katıldığı kuran kurslarının da bu zemin katında düzenlendiği belirtiliyor. İtalyan şirketinin projesinde bir kubbe, 2 metreyi aşmayacağı belirtilen bir minare, erkekler ve kadınlar için iki mekan, çocuklar için Kuran kursu salonu yer alıyor. Como şehrinde Türkiye’deki çeşitli İslami akımlara ait dört caminin varolduğu düşünüldüğünde, 4.5 milyon nüfuslu Milano’da bir caminin inşa edilmesi çok da şaşırtıcı değil.

[email protected]