Milano'da Cami Tartışması ASLI KAYABAL (İtalya)

Milano'daki Müslüman cemaati bir hafta öncesine kadar namaz için Jenner Caddesi'ndeki İslam Kültür Merkezi'ni kullanıyordu. Gerçi sıra cuma namazına geldiğinde, merkez ihtiyaca yanıt veremediği için cemaat, kaldırıma taşıyordu. Kısacası Jenner Caddesi bir tür açık cami işlevi görmeye başladı. Namaz derdindeki Müslümanlar başka bir çözüm yolu bulamadıkları için kaldırımı işgal ediyordu ama ev sahibi İtalyanlar bu durumdan hiç de hoşnut değildi.

Mahalle halkı çok daha önce Prodi hükümetinin görevde olduğu dönemde yakınmaya başladı. Çoğu güvenlik, sükunet gibi gerekçelerle Müslümanların bu Caddede ibadet etmesini istemiyordu. Ama bu cılız seslere dur demek için adım atan, Berlusconi hükümetinin ortağı Lega partisi oldu.

Milano'da Lega'nın girişimi ile İçişleri Bakanı Maroni, Belediye Başkanı Letizia Moratti ve yerel yönetim arasında siyasi bir tartışma konusu oldu Jenner Caddesindeki ibadet mekanı. En son geçtiğimiz hafta Müslüman cemaate yapılan yazılı bir açıklamada namaz için Jenner Caddesi'ni son kez kullanabilecekleri bildirildi. Böylece Milano'nun Müslümanları son kez namaz kıldılar Jenner'de.

Bundan sonra nereye gidecekleri sorusu ise Milano'da hâlâ tartışılıyor. İçişleri Bakanlığı Milano'nun fuar bölgesindeki eski velodromu kullanabileceklerini dile getirse de cemaate henüz yazılı bir belge ulaşmadı. Kısacası önümüzdeki cuma namazı tehlikede çünkü Müslümanların gidebileceği bir mekan mevcut değil. Çünkü Milano'nun fuar bölgesi sakinleri de Müslümanların yeni Jenner'i ilan edilmesi beklenen velodromdan haberdar olunca seslerini yükselterek Müslümanları burada istemediklerini açıkça ifade ettiler.

Siyasi yöneticiler, sivil halk ve Müslüman vatandaşlar arasında hızla tırmanan gerilimde şu anda bir sonuca ulaşılamadı. Milano'daki İslam Kültür Merkezi'nin müdürü Abdel Hamid Sari, "gelecek cuma gününe kadar nerede ibadet edeceğimiz konusunda bize yazılı bir belge iletilmezse hepimiz Jenner Caddesi'nde kılacağız cuma namazını" diyerek öfkesini dile getirirken, İçişleri Bakanlığı'ndan Jenner Caddesi'nde namaz kılmaya kalkanlara müdahale edileceği açıklaması geldi.

Tüm bu karmaşa içinde Müslümanların namaz sorununa çare bulmak için bir üçüncü öneri de yerel yönetimden geldi. Buna göre Müslüman vatandaşların eski akıl hastanesi ex Pini'yi kullanabilecekleri belirtildi. Ama bu konuda henüz kesinleşmiş ve yazılı bir açıklama mevcut değil.

İslam Kültür Merkezi'nde Sari. "yirmi yıldır Jenner'de namaz kılıyoruz, sorun hiçbir dönemde böylesine dramatik bir boyut almamıştı. Siyasi yöneticilerden her gün bir ses çıkıyor, bir dediklerini ertesi gün tutmuyor. Kısacası Müslümanların ibadet özgürlüğü engelleniyor" demekle yetiniyor.

Sari bu cuma günü Müslümanların Jenner'de namaz için bir araya geleceğini aktarıyor. "Elbette yaşanan baskı nedeniyle belki sayıca az olabiliriz ama cuma namazını kılacağız. Siyasi yöneticiler bu konuda anlaşana ve yeni ve makul bir mekan gösterene kadar Jenner'deyiz" diye hatırlatıyor.

Milano'da temmuz sıcağında patlak veren cami krizine en büyük desteğin Famiglia Cristiana / Hıristiyan Aile adlı Katolik dergisinden geldiğini hatırlatmakta fayda var. Derginin baş yazısında Milano'daki yerel yönetim, ibadet özgürlüğünü kısıtladığı gerekçesi ile eleştirildi.

Hedef tahtasına öncelikle göçmenleri ve Roman vatandaşları yerleştiren hükümet, simdi de Milano'daki Müslüman vatandaşlarla uğraşıyor. Roman çocukları fişleme önerisi getiren İçişleri Bakanı Maroni'nin, Müslüman cemaatin namaz sorununu nasıl çözeceği merak konusu.