Mezarlıkta gömülen kim?

Aslı Kayabal “Mezarlıkta gömülen kim?” başlıklı yazısı 11 Mart 2013 Pazartesi tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

Sicilya adasında Corleone kasabasının Sosyalist Belediye Başkanı sendikacı Bernardino Verro, 1915 yılında mafya örgütü Cosa Nostra tarafından öldürüldü. Başına ve ensesine isabet eden iki kurşunla yaşamını yitiren Verro’nun Corleone mezarlığında 47 numaralı mezara gömüldüğü sanılıyordu.
Geçtiğimiz yıl 3 Kasım’da Corleone’nin Belediye Başkanı Lea Savona ile mafya karşıtı derneklerin temsilcileri yöresel bir kahraman ilan ettikleri Verro’yu anmak için görkemli bir tören düzenledi. Sosyalist Verro’nun naaşı, anısına düzenlenen yeni bir mezara taşınacaktı. Bu işlem için mezar açıldı. Savcılık izniyle açılan mezarda, iki ölü ile karşı karşıya geldi yetkililer.

Sicilya’da polisiye bir öyküye döneşen Corleoene mezarlığında, 47 numaralı gömütte bulunan kemiklerin Sosyalist Belediye Başkanı Bernardino’ya değil, mafya babası Calogero Bagarella’ya ait olduğu iddia edildi. Bazı tanıkların ifadesi ile bir gazete haberine dayanan veriler, Verro’nun kemiklerinin 1959 yılında Palermo’da bir mezarlığa taşındığına işaret ediyordu.

Yazının tamamını soL Gazetesi'nde okuyabilirsiniz...