‘Mafya, Hükümeti Düşürmek İstiyor’

DÜNYA SOLA DÖNÜYOR-İTALYA Yazıları

1980’lerden 2 binlerin başlangıcına kadar organize suç örgütü Cosa Nostra’ya hizmet eden mafya itirafçısı Gaspare Spatuzza, dün Torino’da yargı karşısına çıktı. Spatuzza, mahkemede 1990’ların başında devlet-mafya ilişikilerine değinerek başbakan Silvio Berlusconi ve Özgürlükler Evi partisi milletvekili Marcello Dell’Utri’nin mafyanın muhatapları olduğunu öne sürdü.

Berlusconi, mafya itirafçısı Spatuzza’nin mafyanın adamı olduğunu ve mafya adına konuştuğuna vurgu yaparak, “Bu bana karşı düzenlenmiş bir komplodur, mafya hükümeti düşürmeyi planlıyor” diye tepki verdi.

Özgürlükler Evi partisi milletvekili Marcello Dell’Utri’nin avukatı, Nino Mormino, “İtirafçı Spatuzza’nın açıklamaları bir atom bombası gibi değil çatapat gibi algılanmalı” diye açıklamada bulunurken, Pdl (Özgürlükler evi) milletvekili Utri de, “Mafya, çetelere karşı mücadele veren Berlusconi hükümetini düşürmeyi planlıyor” diye konuştu.

2000’lerin başında tanrı ile mafya arasında bir tercih yaptığını ve mafyanın yerine Tanrı’ya sığındını anlatan Spatuzza duruşmada, “1994 yılında Roma’da via Veneto’da bir barda Giuseppe Graviano ile tanıştım, oldukça keyifliydi. İşbirliği yaptığımız kişilerin profesyonelliği sayesinde amacımıza ulaştık.1988 ve 1989’da büyük oy alan ve sonra bizimle mücadele etmeye girişen dört sosyalistten farklıydılar diye anlattı. Graviano bana iki kişiden sözetti. Bu kişilerden biri Berlusconi’ydi. ‘Ben şu Canale 5’in sahibi olan kişi mi’ diye sordum. İkinci kişi hemşerimiz Dell’Utriydi. Graviano bana, Bu kişilerin ciddiyeti sayesinde memleketi kontrol altında tuttuklarını anlattı.

Spatuzza bu görüşmeden sonra Giuseppe’nin kardeşi Filippo Gravianio ile birlikte Tölmezzo cezaevine girdi. Spatuzza ‘Cezaevinde çocuklarımızın da bizim gibi aynı kaderi paylaşmaması gerektiğini söyledim. Graviano iyi değildi. Filippo bana bekledikleri bir şey olduğunu eğer beklenen şey gelmezse ağabeyi Giuseppe ile konuşmam gerektiğini söyledi.’ diye devam etti. Hakim “kimden, ne gelecekti’” diye sorunca itirafçı Spatuzza, tekrar Berlusconi ve Dell’Utri’nin adını verdi.

Mafya itirafçısı Spatuzza, Cosa Nostra’nin 1990’ların başında Roma’da San Giovanni kilisesinde ve Milano’Palestro parkında düzenlenen bazı terör saldırılarının planlayıcısı olduğunu, bu saldırılarla ilgili önceden bazı başın organlarına gönderilen mektupları Cosa Nostra’nın yöneticilerinden Giuseppe Graviano’nun yazdığını açıkladı. Saldırılar öncesi basının haberdar edilmek istenmesini normal karşılamadığını söyleyen Spatuzza, o dönemde devlet-mafya arasında bir ilişkinin varlığından şüphe etmeye başladığını anlattı. Roma Olimpiyat Stadyumu'na da bir saldırı planlandığını ama bu saldırının hayata geçirilemediğini de itiraf etti.

İtirafçı Spatuzza’nin başbakan Berlusconi ve milletvekili Dell’Utri hakkında yaptığı suçlamalar bir hayli ağır. Mafyanın hükümetini düşürmeyi hedeflediğini söyleyen Berlusconi bu suçlamalara bakalım açıklık getirebilecek mi?