‘Mafya başkenti’, Roma

Roma’nın gerçek yöneticisi mafya çıkınca İtalya, yeni bir yolsuzluk dalgasıyla sarsıldı. Aralarında Roma’nın faşist geçmişiyle bilinen önceki belediye başkanı Gianni Alemanno, merkez sol ve sağın bazı siyasetçileri ve birçok yerel yönetici ve iş adamının adının karıştığı suç çetesi, Çizme’de “devlet&mafya” işbirliğinin bir başka çarpıcı örneği.

Meteorolojik tahminleri, İtalya’daki siyasi sığınmacı ve göçmenler için sosyal faaliyetler yürüten kooperatifler ağını ve Roma’da çeşitli alanlarda açılan ihaleleri yeni kazanç kapısı gören mafyanın başkentin yönetiminde önemli bir ağırlığa sahip olduğu açığa çıktı.

Avrupa Birliği ülkeleri arasında “yolsuzluk” dikkate alındığı zaman Bulgaristan ve Yunanistan’la birlikte adı anılan İtalya’da Roma’nın yönetiminin mafyayı model alan bir çetenin elinde olması doğrusu pek de şaşırtıcı değil. Soruşturmayı yürüten savcılığın dile getirdiği gibi bu kez karşımızda “güneyli” mafyadan farklı, “Romalı ve orijinal” bir mafya var. Savcı Giuseppe Pignatone’nin iki yıldır yürüttüğü soruşturma, devlet ile mafyanın birbirine karıştığı karanlık bir tabloyla yüz yüze getirdi İtalyanları.

Demokrat parti (Pd) ile Berlusconi’nin yöneticisi olduğu Özgürlükler partisinin (Pdl) önceki

ve şimdiki yöneticilerinin, Roma belediyesi için özellikle atıklar, göçmenlerin tutulduğu merkezler, Roman kampları, başkent için öngörülen yeşil alanlarla ilgili ihalelerde mafya örgütlerini örnek aldıkları iddia ediliyor. Bu girift ilişkiler ağında yolsuzluk, görevi kötüye kullanma, sahte faturalar, kara para aklanması öne çıkan başlıca noktalar.

Roma’yı sarsan yeni devlet&mafya işbirliğinde, sağ ve sol siyasetçilerin sorumluluğu vitrine çıkarken, suç şebekesinin bir tek geçmiş dönemin yöneticileriyle sınırlı kalmadığı bugünkü bazı yerel yöneticilerinde de adının karıştığı öne sürülüyor.

Yakın geçmişte Milano’nun başkenti olduğu Lombardiya bölgesi yönetiminde üst düzey yöneticilerin usulsüz harcamalarıyla patlak veren, mayıs 2015’de gerçekleştirilecek olan Expo’yla devam eden yolsuzluk ve mafya gölgesi, en son Emilia yerel yönetiminde “çılgınca harcamaların” ortaya çıkmasıyla oturdu haber gündemine.

Roma savcılığı başkentin önceki belediye başkanı Gianni Alemanno’nun adamlarının mafya organizasyonda yer aldıklarını iddia ediyor. Yolsuzluk ve kara para aklandığı iddiasıyla 37 kişinin tutuklandığı soruşturmada Gianni Alemanno’nun ismi de sanıklar arasında anılıyor. Üst düzey bir Vatikan yöneticisinin kızı olan Emanuela Orlandi’nin ortadan kaybolmasında rolü olduğu düşünülen eski mafya örgütü Magliana çetesinin aşırı sağcı eğilimleriyle tanınan üyeleri Massimo Carminati ve Gennaro Mokbel de tutuklular arasında.

Roma’daki yerel yöneticiler Camorra ve Ndrangheta gibi mafya örgütleriyle doğrudan işbirliği yaptıkları için değil, her iki örgütü model alan kriminal bir yapılanmayla tehdit ve korkutma gibi mafya yöntemleriyle siyaset yaptıkları için yargılanacak. Sözün kısası Roma, “Mafya Başkenti” ne dönüştürüldüğü için.         

Roma’yı sarsan mafya&devlet ilişkisinde savcının tutuklanmasını istediği kişiler arasında bir dönemin aşırı sağcı militanları önemli bir ağırlığa sahip. Bu isimlerden biri eski terörist, Massimo Carminati. Gazeteci Lirio Abate’nin mafyaya yönelik araştırması, son birkaç yıldır başkentte yönetimin mafyayı model alan yeni bir siyasetçi ağıyla yönetildiğini yansıtıyor. Bir dönem yer altında faaliyet gösteren faşist eğilimli militanların, Berlusconi döneminde yerel yönetimlerde sorumluluk aldıkları, Gianni Alemanno’nun belediye başkanlığını üstlendiği dönemde ise aşırı sağcı militanların Roma yerel yönetiminde önemli koltuklara oturdukları anımsatılıyor. Siyasi sığınmacılar, göçmenler ve Romanları hedef alan ırkçı politikaların Alemanno’nun başkan olduğu dönemde tırmanması bir tesadüf değil.

 

asli.kayabal@hotmailcom