‘Light’ L’Unità Ekimde Bayilerde ASLI KAYABAL

Eski İtalyan Komünist Partisi'nin (PRC) gazetesi olarak tanıan L'Unit&agrave'nın yöneticiliğine tarihinde ilk kez bir kadın gazeteci getirildi. Antonio Gramsci'nin girişimiyle 1923'te yayın hayatına başlayan L'Unit&agrave'da Katalan kökenli yeni yayın yönetmeni Concita De Gregorio, görevi 2000'den bu yana gazetenin başında olan Antonio Padellaro'dan devraldı.

L'Unit&agrave bir ay önce aslen Sardunya Adalı editör Renato Soru tarafından satın alındı. Bundan böyle bir parti gazetesi olmayacağı açıklanan L'Unit&agrave, bağımsız bir yol izleyecek.

Daha önce La Repubblica gazetesinde yazan Concita de Gregorio, Berlusconi'nin "düşman" ilan ettiği l'Unit&agrave'nın sol muhalefetin sesi olmaya devam edeceğini, L'Unit&agrave'nin çatısı altında sol cephede yer alan birçok gazetecinin yazacağını ancak L'Unit&agrave'nın Soru'nun da istediği gibi bağımsız bir kulvarda yol alacağını duyurdu.

Gramsci'nin gazetesi gelecek ekim ayından itibaren grafik açısından da yenilenecek ve okurlarının karşısına daha küçük bir boyutta gelecek. Ancak gazeteye geleneksel kimliğini veren kırmızı puntoyla basılan L'Unit&agrave başlığı korunacak. 45 yaşında, üç çocuk annesi De Gregorio'nun gazetenin 40 bin dolayındakı sadık okurunu yitirmek pahasına, yeni ve genç bir okur kitlesi hedeflediği söyleniyor. Bu yönde siyasi çizgiden çok, sosyal yasama dair, özellikle de gençlerin ilgisini çeken haberlere öncelik verileceği beklenmekte. Hedef tiraj ise 60 bin üzeri.

Ekim ayından itibaren yeni yüzü ve içeriğiyle bayilerde yerini alacak olan L'Unit&agrave'da birçok yeni imza göreceğiz. Ünlü imzalar arasında İtalyan sinemasının ünlü oyuncusu Roberto Benigni ile Benetton'un fotoğraflarını çeken Oliviero Toscani göze çarpan ilk isimlerden.

Antonio Gramsci İtalyan Komünist Partisi'ne kuruculuğunu önerse de L'Unit&agrave'nin yöneticiliğini hiç üstlenmedi. 1950-1962 yıllari arasında ve 1970'in sonundan 1980'e kadar Alfredo Reichlin iki defa gazetenin yayın yönetmenliğini yürüttü. Gazetenin tarihinde Berlin Duvarı'nın yıkıldığı dönemde yayın yönetmeni Massimo d'Alema'ydı. D'Alema bu görevi 1988'de üstlendi ve 1990'a kadar yürüttü. 1992 yılında ise L'Unit&agrave'nın başına bugün Demokrat Parti'nin lideri olan Walter Veltroni getirildi. Görevi Renzo Foa'dan devralan Veltroni, ilk defa gazeteyle birlikte vhs kaset promosyonu yapmakla hatırlarda iz bıraktı.

Sardunya Adalı editör Renato Soru, son yıllarda ekonomik krizin girdabına giren gazeteye yeni bir soluk vermek istediğini duyurmuştu. Soru'nun yayın projesinde yenilenen L'Unit&agrave'nin her gün güncellenecek olan online bir versiyonu ve web televizyonu da yer almakta.

L'Unit&agrave'nin yeni yayın yönetmeni Concita De Gregorio, yeni editoryal projenin İtalya adına yeni bir fırsat yaratacağını söyledi. "Geleceğe doğru emin adımlar atmak için geçmise bakmak gerekir" diyen De Gregorio, yenilenen L'Unit&agrave'da eski gazeteden çok şey olacağı, bu zengin mirasa yeni bir soluk katacaklarını anlattı. Katalan kökenli De Gregorio, ilk baş yazısındaki vurgusuyla "ben içe kapanmaktan çok dışa açılmayı, sınırlanmaktan çok genişlemeyi savunuyorum" diye konuştu.

İtalyan solunun tarihinde önemli bir yayın olan LUnit&agrave'da yaşanan yeniden yapılanma süreci elbette bir dizi tartışmayı ve kaygıyı da beraberinde getirdi. Özellikle İtalyan Komünist Partisi'nin parçalanmasından sonra L'Unit&agrave artık varolmayan bir partinin gazetesi olmaktan uzaklaşmıştı.

Kulislerdeki söylentiye göre L'Unit&agrave'da yeni yönetim, liderliğini Antonio di Pietro'nun üstlendiği Partito dei Valori'ye yakın bir çizgi izleyecek. Bu yönde gazetenin geleneksel okurları L'Unit&agrave'nın kırmızı puntolu başlığını korumasına karşın daha "light" bir yayın politikası güdeceğini umuyor.

Her ne kadar tarihinde ilk kez bir kadın gazetecinin yayın yönetmenliğini üstlendiği gazetenin sahibi olduğu mirasa sahip çıkacağı, halen yönetimde olan Berlusconi hükümetine karşı muhalefet yapacağı, hiçbir partinin sözcüsü olmayacağı ama sol kesimden birçok gazetecinin düşüncelerini L'Unit&agrave aracılığı ile duyurabilecekleri vurgulansa da her köklü değişim gibi L'Unit&agrave için öngörülen yeni makyaj da şimdilik hem merakla hem de kaygıyla izleniyor.

Yeni yayın yönetmeni Concetta De Gregorio'ya kulak verecek olursak, L'Unit&agrave yönetimde olan Berlusconi hükümetine karşı aktif muhalefet yapacak çok sesli bir gazete olmaya hazırlanıyor. Umarız başarılı olur yenilenen l'Unit&agrave.