‘Leonardo’nun Dünyası’

Aslı Kayabal'ın “Leonardo'nun Dünyası” başlıklı yazısı 04 Mart 2013 Pazartesi tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

“Il mondo di Leonardo/Leonardo’nun Dünyası”, Milano’da Scala meydanındaki Vittorio Emanuele galerisinde Usta’nın sırlarını günışığına çıkaran yeni bir serginin başlığı. Sergi, Leonardo’nun yaratıcılığını sorgulamak, tasarladığı yüzlerce objenin gerçek işlevini kavramak amacıyla Milanolu üç endüstriyel tasarımcının kurduğu L3 araştırma merkezinin bir projesi.

Ressam, heykeltraş, müzisyen, mühendis Leonardo’yla ilgili bugüne kadar çeşitli sergiler düzenleyen ve kitaplar yayımlayan L3, “Leonardo’nun Dünyası” ile sanatçının bugüne kadar bilinmeyen niteliklerini ortaya koyarken, sınır tanımaz bir yaratıcı ve deney ustası olan Leonardo’nun bu çabasında zaman zaman yolunu yitirdiğini, yüzlerce proje üretmesine karşın bunlardan hiçbirini uygulamaya geçiremediğine vurgu yaparak, yeni araştırmaların ışığında tartışmaya açıyor.

L3’un yöneticisi Massimiliano Lisa, bu sergiyle Leonardo’nun gerçekte kim olduğunu araştırdıklarını, bu süreçte çok boyutlu bilgisayar teknolojilerinden yararlanarak Usta’nın yüzlerce tasarımını incelediklerini, bu uzun soluklu araştırmadan sanatçının bugüne dek tanınmayan ve hiçbir yerde yayımlanmayan bazı niteliklerini keşfettiklerini paylaşıyor.

Yazının tamamını soL Gazetesi'nde okuyabilirsiniz...