Lega’nın Gençlik Koluna Üyelik Akını ASLI KAYABAL (İtalya)

Berlusconi hükümetinin ortağı Lega'nın gençlik kolu -Giovani Padani/Padanya'lı- Gençler örgütüne Ocak-Nisan 2008 tarihlerinde 4 bin 500 gencin üye olduğunu okudum. Sağın militanları 30 yaşın altında ve aralarında göçmenlerin çocukları da var.

Kuzey'de Milano'nun da içinde yer aldığı bölge Padany adıyla da anılıyor. Italyan ekonomisinin kalbi ağırlıklı bu bölgede atmakta. Bölgede mevcut çok sayıda fabrikada Italyan ve yabancı uyruklu işçiler ülke üretimine katkıda bulunuyor.

Lega ve onun kuzeyli gençleri mıknatıs gibi çeken gençlik örgütü, geçmişte olduğu gibi bugün de Padanya'nın bağımsız olması gerektiğini savunuyor. Ülke ekonomisinin motorunun burada döndüğü, üretimde en verimli bölge Padania olduğu için vergi konusunu da dikkate alarak tam bağımsızlık talep ediyorlar.

Padanyalı gençlerin yükselişi uzerinde durulması gereken bir konu. Siyaset uzmanı Gianfranco Pasquino da bu 4 bin 500 kuzeyli gencin Lega'nın gençlik örgütüne üye oluşunu "sürpriz" bir veri olarak yorumlasa da, bu tercihin "tedirginlik verdiği" görüşünde.

Lega da şaşkın
Gençlik örgütünün yoneticileri de bu yoğun ilgiden şaşkınlar. Aralarında 13 yaşındakilerin de bulunduğu bu gençlerin üyeliğiyle örgüt kuzeyde 6 bin militana ulaşmış oluyor. Hareketin sözcülerine bakılırsa "bir tür ütopya, son yılların en anlamlı siyasi tercihi."

Padanyalı sağcı militanların çoğu "junior" olarak anılacak kadar genç. Gerçi İtalya'da geçtiğimiz Şubat ayında yapılan bir sondajın sonucu, gençlerin Lega lideri Umberto Bossi'yi sempatik bulduğunu ortaya koymuştu. Seçim kampanyası başladığında Bergamo şehrinde Lega'nın yürüttüğü kampanyada gönüllü olarak görev almak için 1100 gencin partinin kapısını çaldığı da hatıralarda.

Kimi siyaset uzmanları gençlerin kafeteryalarda zaman öldüreceğine siyasetle ilgilenmesinin olumlu olduğunu savunurken, bu gençlik hareketinin ardında yeni ve örgütlü bir neo-nazi örgütlenme doğabilecegi tehlikesini göz ardı etmiyor. Herkes iyimserliği yitirmemek uğruna bu yolda Lega'nın liderlerine önemli sorumluluk düştüğünün altını çizse de, aslında gerçek tehlikenin bu aşırı sağcı partinin liderlerinde saklı olduğu görmekten kaçınıyor.

Online ırkçılık
Padanyalı gençlerin forum sayfalarına gözatan her sağduyulu insanın kaygılanması icin birçok neden var. Kuzeyli milliyetçi gençlik, "Güneyli gençler, Arap ve Ortadoğu kökenli, oysa biz Galyalılardan geliyoruz. Avusturyalılar, İsviçreliler ortak atalarımız" demekle övünüyor.

Bir başka ürküten yorum, "göçmenler ve güvenlik" forumunda, "İtalyanların cinsel tacizine uğrayan Romanyalı kadınlara ödeme yapılıyor. Bilmem anlatabiliyor muyum?" Romanlar forumuna iletilen bir başka yorum ise şöyle, "Onlar her normal insan gibi davransalar kimsenin uğraşacağı yok. Ama çalıyorlar, adam öldürüyorlar, hırsızlık yapıyorlar, çocukları dilendirmek için götürüyorlar. Irkçılık meselesi değil ama o zaman kendi ülkelerinde kalsınlar."

Kuzeylilerin hiç sevmediği güneyli İtalyanlar da forum sayfalarında nasiplerini alıyorlar, "Biz Padanyalılar, Galyalıyız. Avusturyalılar, İsviçreliler, Bavyeralılar bizim kız kardeşimiz.Güneyliler, Akdenizli. Onlar Araplar, Yunanlılar ve Fenikelilerden geliyor."

Güncel tartışmaları kaçırmıyor Padanyalı gençlik. Hepsi İrlanda'nın Avrupa'ya rest çekmesinden hoşnut farklı nedenlerle, Oylama öncesi bir temenni şoyle, "Umarım İrlanda'da da kapılarını eşcinsellere, avroya, Roman istilasına, süt kotasına açan Avrupa'ya hayır" diyenler kazanır. Bir başka yorum ise, "her zaman bu İrlandalılar yüce bir toplum dedim."

Bu yorumlar tedirginlik yaratsa da, kuzeyli İtalyan gençliği ve onların peşi sıra giden bazı göçmen gençler Lega'nın gençlik örgütünde militan olmak, aktif politika yapmak istiyor. Son dört ayda 4 bin 500 yeni üyelik gerçekten de hafife alınmayacak bir ilginin ifadesi. Lega'nın yöneticisi ağabeylerinin takipçisi hepsi de. Hatta tartışılan konu göçmenlik, güvenlik ve kuzeyli kimliği olduğunda ağabeylerinden daha sivri bir dil kullanmaktan çekinmiyorlar.

Elbette Lega yoneticileri bu yoğun ve beklenmedik ilgiden bir hayli hoşnut. Ama sorun bu gençlerin partinin çatısı altında nasıl yoğurulacağı. Daha dün Milano'nun merkezinde sanatsal yeteneği nedeniyle 12 yaş çocuklar grubunda Unicef'in ödülüne değer görülen 12 yaşındaki Roman kızının ırkçı bir saldırıya uğradığını okuyunca, güneyli hemşerilerine bile Akdenizli oldukları icin tahammül edemeyen Padanyalı gençligin yeni bir neonazi örgütlenmenin kahramanları olmayacağını kim garanti edebilir?

Merak edenleriniz www.giovanipadani.leganord.org adresinde İngilizce versiyonu seçerek Lega'nın gençlik örgütünün nereye doğru yol aldığını ayrıntılarda görebilir. Türkiye ve Türkler de çok kez gündemlerinde genç aktivistlerin... Belki forum sayfalarına yorum iletmek isteyenleriniz çıkar. Tanımakta her zaman yarar var.