Lega Milletvekili İslam Karşıtı Kongre'de Neonazilerle ASLI KAYABAL (İtalya)

Gelecek 19-20 Eylül 2008'de Köln'de aşırı sağ harekete mensup oluşumlar bir kongre düzenliyor. "Avrupa'nın islamlaşmasına hayır" demeyi amaçlayan bu kongrede Avrupa'daki kentlerde cami inşa edilmesi protesto edilecek.

Tüm Avrupa'da İslamlaşma karşıtı siyasi kampanyalar hızla yayılıyor. Köln kongresinin düzenliyicisi, Alman aşırı sağ hareketi "Pro Koln". Bu hareketin sözcülüğünü Alman avukat Markus Beisicht yürütüyor. Kongreye davet edilen isimler arasında Fransa'da Front National-Ulusal Cephe'nin lideri Jean-Marie Le Pen ile İtalya'da Lega Nord-Kuzey Birliği Partisi'nin Avrupa parlamenteri, "küçük Şaron" lakaplı Mario Borghezio da var.

Borghezio birkaç yıl önce Milano yakınında Varese şehrinde inşası tasarlanan Gallarate camisini protesto etmek için düzenlenen kampanyada faşist hareket Forza Nuovo'yu arkasına almıştı. Şimdi de "camiye karşı düzenlenen her türden eyleme olumlu bakarım" demekten çekinmyen Borghezio, Köln toplantısının Avrupa aşırı sağ hareketin bütün temsilcilerini buluşturacağını söylese de, Neonazilerin bu toplantıya katılmayacağını öne sürüyor. 1993 yılında da Faslı bir çocuğa dayak attığı için para cezasına çarptırılan Borghezio, "Neonaziler katılacak olursa ben çekilirim" diyor.

Köln buluşmasının Avrupa aşırı sağ hareketinin temsilcilerini ve neonazi medya organlarını buluşturan bir gövde gösterisine dönüşeceğine şüphe yok. Fransız "Rue 89" adlı internet sitesinin verdiği habere göre, Köln buluşması Flaman bağımsız partisi Vlaams Belang'dan Neonazi harekete kadar uzanan geniş bir yelpaze.

Bazı gözlemciler Köln'de bin dolayında aşırı sağcı militanın biraraya geleceğini öngörüyor. Kongrede bir tek inşaşıs gündeme gelen cami protesto edilmeyecek elbette, Avrupa'da hızla tırmanan İslam karşıtı hareketin temeli de atılacak.

Tekrar İtalya'ya dönersek geçtiğimiz günlerde Ligurya kıyısında kurulu Cenova da cami tartışmasıyla oturdu gündeme. Cami karşıtı kampanyanın ardında yine faşist hareket Forza Nuova ortaya çıktı. Hıristiyan cemaat öfkeli. Forza Nuova'nın da etkisi ile Müslüman cemaate ibadet için gosterilen mekanı isgal edeceklerini söylüyor. Hükümet nabız yoklama yolunu izlemeyi tercih ederek referanduma gidilmesini öngörüyor.

Öfkeli Katolikler, faşist Forza Nuova militanları ve hükümet arasında kalan Cenova belediye başkanı ise çözümsüzlük içinde çözüm arayışında, "camiye evet ama minaresiz olması koşuluyla" diyor.

Köln'de aşırı sağcı militanların randevusu Avrupa'nın İslamlaşmasına karşı kampanyada tehlikeli bir role sahip. Ancak Avrupa aşırıi sağını inceleyen Fransız tarihçi Jean-Yves Camus'ye kulak verecek olursak, sağcı militanlar Köln'den önce Anwers'de biraraya gelerek Avrupa'nın İslamlaşması tehlikesine karşı millliyetçi ve yabancı düşmanı politikalarla bir harekete start verdi bile. Köln toplantısı, sadece bunun devamı niteliğinde.