Lazio, ‘Drunken Ship’, Tottenham

Lazio ve Tottenham* futbol takımları, geçtiğimiz çarşamba gecesi Avrupa Ligi çerçevesinde Roma’da karşılaştı. Maçın ardından bir grup İngiliz Tottenham taraftarı, başkentin tarihi publarından Drunken Ship’e gitti. Saat geceyarısını geçmişti. 01.30’a doğru pub’a yüzleri kaskla örtülü ve kaşkollu bir grup İtalyan geldi. Tanıkların ifadesine göre, yüksek sesle, “Şaka, şaka” diye bağırıyorlardı. Lazio’nun taraftarı İtalyan gençleri demir çubuklar, yakıcı spreyler ve bıçaklarla donanmıştı.

İki grup arasında bir tartışma başladı, kısa sürede gerginlik lokalin içi ve dışında bir kavgaya dönüştü. O sırada pub’da bulunanların anlatımına göre sandalyeler havada uçuşuyor, tabureler vitrinlere doğru fırlatılıyordu. Lokalin altı üstüne geldi. Onlarca İngiliz taraftarı yerde yaralı durumda yatıyordu. On dakika süren kavganın ardından İtalyan gençlerinin şehir merkezine doğru kaçtıkları, semt sakinlerinin polisi aradıkları ama ekiplerin Drunken Ship’e yarım saat sonra geldikleri anlatıldı.

Maç sonrasını kabusa dönüştüren kavganın bilançosu, yaşları 20 ila 60 arasında değişen 9 İngiliz yaralıydı. Dövülen İngilizlerden biri başından aldığı derin yara gerekçesiyle kırmızı kodla acil servise götürüldü. Çevredeki kamera kayıtlarını inceleyen polis, 15 kişiyi gözaltına aldı. Lazio takımının iki taraftarı çıkan olayda sorumlulukları olduğu iddiasıyla tutuklandı.

Başkentin göbeğinde yaşanan bu olay gerek İtalyan gerekse İngiliz medyasında geniş yer aldı. Roma’nın merkezinde bir İngiliz pub’ında yaşananları yorumlayan BBC, Totenham’ın simgeleri arasında David yıldızı olduğuna vurgu yaparak, pub’i basan İtalyanların Musevi karşıtı gruplar olabileceği yorumunda bulundu, Totenham’ın ırkçı saldırılara sıkça hedef olduğu belirtildi. İsrail’in Roma Büyükelçisi Noar Gilon, İngiliz pubına düzenlenen saldırıyı Avrupa’da yeni Yahudi düşmanlığına örnek gösterdi.

On beş yıl önce Roma’da yaşayan bir Amerikan vatandaşının kurucusu olduğu pub, Roma’ya gelen Anglosakson taraftarların buluştukları bir merkezdi. Pub’da çalışan Marco Manzi adlı İtalyan barmen, içeri taşlı sopalı ve demir çubuklarla giren İtalyan grubun Totenham taraftarlarını sıkıştırdığını anlattı. Saldırganların bıçak ve demir çubukların yanı sıra kemer ve İngiliz anahtarları taşıdıklarını, dışarı çıkmaya çalışan bazı gençleri ölesiye dövdüklerini söyledi.

BBC, Tottenham taraftarlarını hedef alan saldırının gerçekte İngiliz Musevi Cemiyeti’ni hedef alan ırkçı bir eylem olduğu yorumunda bulundu. The Guardian da Roma’da İngilizlere yönelik saldırıyı online gazetede ayrıntılarıyla duyurdu okurlarına. The Sun ise, “İngiliz taraftarlar açısından Roma’ya gidip de bir futbol maçı izlemek her zaman riskli” diye yazdı.

Roma’daki olimpiyat stadında Lazio ile Tottenham takımları arasındaki karşılaşma sırasında tribünlerde Filistin halkına destek veren pankartlar açılmıştı. Drunken Ship’de olay çıkaranlarla ilgili ilk haberleri geçen gazeteciler, pub’da “Pis Museviler” diye bağrıldığını not düştü. Roma Olimpiyat stadından başkentin merkezindeki bir İngiliz pubına uzanan ırkçı taşkınlık, bir kez daha spor-siyaset-ırkçılık üçgeninde futbolun nasıl kirlendini yansıttı.

[email protected]

*Totenham Londra’nın tarihi Yahudi mahallelerinden biri. Tottenham futbol takımı da ismini bu tarihi semtten alıyor. Kimi zaman rakip takımların taraftarları, Totenham’ın taraftarlarını İngilizcede Musevileri aşağalayan bir sözcük olan “yids” diye çağrıyor.